StoryEditorOCM
Splitnije baš jednostavno

Doznali smo kako pomoći Splićanki i svim oboljelima od teške bolesti koji ne mogu do lijeka. Postupak traje i do 15 dana

Piše Ivica Marković
2. srpnja 2024. - 14:58

Iako lijeka "Nakom" za oboljele od Parkinsonove bolesti na hrvatskom tržištu neće biti do 31. kolovoza važno je napisati kako potrebiti ipak mogu doći do tog lijeka, inozemnog proizvođača koji se zove "Nacom".

image

Lijek protiv Parkinsonove bolesti može se naručiti

Dakle, ona osoba kojoj je potreban "Nakom" i koja boluje Parkinsonove bolesti, s receptom mora doći u neku od ljekarni i reći ljekarniku ili ljekarnici da ima potrebu za tim lijekom. Tada ljekarna o potrebi za unosom lijeka "Nacom" obavještava Veledeogeriju koja ga i unosi u Hrvatsku.

image
Shutterstock

Splitska novinarka o 40 dana pakla koji prolazi zbog teške dijagnoze i nestašice lijeka: ‘Ne možete pojmiti ovu bol!‘

Sljedeći korak je na Veledrogeriji koja o svemu mora obavijestiti HALMED koji mora dati odobrenje za interventnim unosom. Kada Veledrogerija dobije to odobrenje, koje HALMED, u ovakvim slučajevima izdaje "brzinski", o svemu obavještava svog dobavljača, u ovom slučaju iz Njemačke ili Austrije i on taj lijek isporučuje.

image

Ljekarna

Isporuka lijeka, odnosno cijeli postupak u pravilu traje između sedam i 15 dana. Tako da oni koji imaju potrebu od "Nakoma" ili "Nacoma" trebaju na vrijeme postati svjesni da im je u kutiji ostalo još samo nekoliko tableta i otići u ljekarnu, kako se ne bi našli "u čudu" i morali zadnji tren "izmišljati toplu vodu", ne bi stigli do tako neophodno potrebnog lijeka.

Osoba kojoj je potreban "Nacom" taj lijek treba i platiti i on košta 46 eura za pakovanje od 100 tableta. Međutim, svi oni koji imaju recept i kojima je liječnik specijalist prepisao lijek, mogu u ljekarni zatražiti R1 račun i s njime otići na Hrvatski zavod za zdavstveno osiguranje (HZZO) koje će im refundirati cijenu lijeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 14:59