StoryEditorOCM
OtociU PODZEMNOM TUNELU

Povodom 140 godina otvorenja Modre špilje predstavljena izložba na otoku Biševu. Znate li koja diva je ovdje boravila?

Piše Mia Uzinić
20. lipnja 2024. - 18:55
Autori izložbe Božidar Vukičević, Damir Zurub, Ivana Grgić, župan Blaženko Boban, direktorica TZ SDZ Ivana Vladović, Danijel Frka, Dalibor Andres i Jagoda Baričev iz TZ SDZ.  Marko Dragojević/Cropix

Predivno je proslavljena 140. godišnjica otvaranja Modre špilje na otoku Biševu. Ovim povodom organizirana je izložba podvodnih fotografija "Ispod mora, ispod zemlje". U Kaštel Grimaldiju izložbu su svečano otvorili direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović, župan Blaženko Boban i gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević.

image

Ivana Vladović i Blaženko Boban s klapom More.


 

Božidar Vukičević/Cropix

Ovoj značajnoj obljetnici pridružili su se i professor emeritus Joško Božanić te kurator izložbe i urednik fotografije u "Slobodnoj Dalmaciji" Matko Biljak. Izložba je postavljena u podzemnom tunelu-obalno topničke bitnice na rtu Gatuli na otoku Biševu, a posjetitelji će moći uživati u fotografijama Dalibora Andresa, Danijela Frke, Ivane Grgić, Damira Zuruba, Marjana Radovića, Srđana Vrančića i Božidara Vukičevića. Svojim objektivima uhvatili su predivne motive jadranskog akvatorija, a za svoj rad su već dobili brojna priznanja.

image

Danijel Frka, Dalibor Nadres, Ivana Grgić, Božidar Vukičević i Damir Zurub.




 

Marko Dragojević/Cropix

– Željeli smo dokazati da turizam, priroda, nasljeđe i umjetnost mogu biti u sinergiji, da se mogu nadopunjavati. Moramo pokazivati ljepotu koja se uklopila, koja ništa ne devastira i tako ostati autentični. Ne trebamo ostavljati tragove u prirodi, osim tragova ljepote.

image

Autori izložbe Božidar Vukičević, Damir Zurub, Ivana Grgić, župan Blaženko Boban, direktorica TZ SDZ Ivana Vladović, Danijel Frka, Dalibor Andres i Jagoda Baričev iz TZ SDZ.


 

Marko Dragojević/Cropix

Kada smo prije dvije godine ušli u tunele ostala sam bez daha, trebalo im je dodati samo par detalja koji će se uklopiti u miris bilja, ružmarina, maslina... svega što nas na Biševu okružuje. Ovo je pohvala ljudskom trudu, prirodi, ribarima, težacima, ali i podmorju koje trebamo očuvati. Sve to je jedino mogla ujediniti umjetnost, a ovoga puta to je umjetnost naših podvodnih fotografa – kazala je Vladović. 

image

Petar Vukičević pored fotografije snimljene u akvatoriju otoka Visa prije dvadesetak godina.


 

Božidar Vukičević/Cropix

Župan Blaženko Boban usporedio je atmosferu u Komiži i na Biševu s poznatim serijalom "Malo misto" i zahvalio fotografima na jedinstvenoj prilici. 

– Svima će biti lijepo, jer na ovom biseru Jadrana ni ne može biti drugačije. S interpretacijskim centrom smo krenuli 2016. godine, a nalazi se u prostorijama napuštene škole na Biševu koju je nekoć pohađalo 36 djece. Grad Komiža i Javna ustanova "More i krš" pokrenuli su uređenje interpretacijskog centra. Sebi sam dao zadatak da u 2017. godini obiđem svaki kutak županije, a na Biševo sam stigao na Staru godinu.

image

 Ivana Grgic i Božidar Vukičević.


 

Petar Vukičević/Cropix

Želio sam biti ovdje na Gatuli i vidjeti sve ovo. Sve je bilo u šikari, ali vidio sam potencijal i kazao da bi sve ovo moglo biti dio interpretacijskog centra. Županija se priključila projektu koji je uspješno završen. Ovo je danas jedan reprezentativan i prekrasan prostor u kojem su vrhunski umjetnici predstavili svoje podvodne fotografije. Sve ovo ima i divan povod, 140 godina od otvaranja Modre špilje koja je pokretač turizma u cijeloj Hrvatskoj – rekao je župan. 

image

Damir Zurub


 

Božidar Vukičević/Cropix

Gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević zahvalila je okupljenima i naglasila važnost Modre špilje, kazavši da se radi o počecima turizma u Dalmaciji. 

– Rota je naš najvažniji festival jer slavi naše ribare na koje smo itekako ponosni. Oni stoljećima ribare Palagružom, a zahvaljujući njima je Palagruža komiška, iako je bliža Italiji. Hvala svim autorima na divnim fotografijama koje su nam ustupili, cijelo ovo ljeto imat ćemo predivnu izložbu na Biševu. Pozivam sve Komižane i posjetitelje da je obiđu – pojasnila je Ivčević. 

image



 

Božidar Vukičević/Cropix

Kurator izložbe Matko Biljak kazao da se radi o izložbi "sedam veličanstvenih" kojoj je dao nadimak "izložba u buži". Profesor Joško Božanić, koji je postao jedan od simbola Komiže, prigodno je izrecitirao sonet "Pohvala falkuši", brodu komiških ribara. Upravo je Božanić jedan od razloga zašto falkuša i danas plovi viškim arhipelagom, a predvođeni baš ovom legendarnom brodicom uputili smo se do Modre špilje.

image

Ivo Pevan


 

Božidar Vukičević/Cropix

U jednom bečkom dnevnom listu 7. kolovoza 1884. godine objavljen je članak o Modroj špilji te je probudio ogroman interes među austrijskom javnosti za ovim fenomenom koji je otkrio Eugen von Ransonnet-Villez.

image

Tonko Božanić Gruje, legendarni komiški ribar.


 

Božidar Vukičević/Cropix

Bila je to senzacionalna vijest, a prema mišljenju njegova otkrivača, nadmašuje špilju Grotta Azzurra na otoku Capriju koja se do tada smatrala najljepšom. Špilju je 1935. godine posjetila i čuvena hollywoodska diva Greta Garbo koja je, kada je prvi put uplovila u špilju, samo ponavljala "Oh My God". 

image

Pogled na otok Svetac sa rta Gatula
 



 

Božidar Vukičević/Cropix

Da bi Modra špilja uopće postojala trebala su se dogoditi dva velika čuda. Razina mora se podignula za 120 metara te pretvorila vrhove planina u jadranske otoke. Prije 140 godina dogodilo se drugo čudo, jedan austrijski slikar i avanturist krenuo je na put u Dalmaciju s namjerom da upozna čari njezine prirode, tako je stigao na otok Biševo i otkrio ovaj predivni jadranski dragulj.

image

Blaženko Boban

 

Božidar Vukičević/Cropix

Nažalost, znanstvenici predviđaju da će se uskoro, kao posljedica globalnog zatopljenja, ulaz u Modru špilju zauvijek zatvoriti. Da bi se to dogodilo, razina mora se treba podignuti za samo jedan metar pa otiđite u posjet dok još uvijek imate priliku. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 19:32