StoryEditorOCM
OtociLijepa priča iz Dola

Na Hvaru su morali proširiti učionice da bi stala sva djeca. Posjetili smo ih, nenajavljeno. Nitko nije imao mobitel...

Piše Stjepan Mijat Zaninović
14. rujna 2024. - 16:04
Danas u dolskim školskim klupama sjedi više djevojčica nego dječaka. Ima čak 16 učenika, 13 curica i tri dječaka, od kojih je čak pet prvašića, što je ogromna generacija za jednu područnu školuStjepan Mijat Zaninović

U Dolu na Hvaru u školu se ide već stoljećima. Prva sekularna škola u jedinome mjestu na otoku koje nije na moru niti ima vale koje mu pripadaju otvorena je još u 19. stoljeću. Nastava je počela 15. siječnja 1878., a u početku su se u školu upisivala samo muška djeca.

Danas u dolskim školskim klupama sjedi više djevojčica nego dječaka. Ima čak 16 učenika, 13 curica i tri dječaka, od kojih je čak pet prvašića, što je ogromna generacija za jednu područnu školu. Usporedbe radi, školske godine 2020./2021. upisao se samo jedan prvašić.

I iako se još uvijek nalaze u zgradi koja je školi dana na korištenje 1899., njihove učionice izgledaju dostojno i znatno većih mjesta od Dola na Hvaru. Za ovu školsku godinu učionice su proširene i obnovljene, što je financirala škola. Imaju i nove klime, koje je financirala udruga "Tartajun", odgovorna za toliko dobra u Dolu da nema smisla nabrajati sve što su učinili; spomenut ćemo samo da su stvorili i do danas održavaju Puhijadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 16:04