StoryEditorOCM
OtociFEŠTA NA BRAČU

Juro i Katija proslavili zlatni pir: ‘Bez žene ga ne bih doživio, žalim da ovo nije dočekao moj brat, biskup Slobodan‘

Piše Ivica Radić
19. listopada 2024. - 07:12

Okruženi ljubavlju i pažnjom svojih najbližih Juro (75) i Katija (70) Štambuk iz Selaca na Braču proslavili su - zlatni pir. Zavjet na doživotnu bračnu vjernost još su jednom posvjedočili u župnoj crkvi pred mjesnim župnikom don Ivicom Babićem, a potom je slavlje nastavljeno u jednom od selačkih restorana.

- Iz istog smo mjesta, gledali smo se godinu dana te potom vjenčali i zaplovili u bračne vode. Sve je proletjelo kao san -  kazao je zlatni mladenac Juro uz napomenu da bez svoje brižne supruge Katije ne bi doživio pedesetu obljetnicu braka.

Život ga, naime, nije štedio pa se i danas kreće uz pomoć invalidskih kolica. Kada je imao 37 godina pao je s murve i slomio kralježnicu pa je pet mjeseci proveo u bolnici u Ljubljani. Nakon rehabilitacija uspio je prohodati na štake. U poduzeću "Jadrankamen" izišli su mu ususret te je dobio radno mjesto referenta prodaje. Mogao je voziti i osobno vozilo. Međutim, okrutna sudbina ponovno se s njime poigrala  2015. godine, kada je obolio od upale mozga i leđne moždine. Njegova žena Katija na četiri mjeseca se preselila u Split i svako jutro je kod svog muža ulazila u bolnicu u 8 sati, ostajala čitav dan i izlazila iz bolnice u 22 sata. Nakon toga otišao je u toplice u Varaždin, a tešku bolest uspio je zaliječiti, ali ne i izliječiti jer je trajno ostao vezan uz invalidska kolica i ne izlazi nigdje iz kuće.

image
Ivica Radić

Zahvalna Katija

- I danas sam neizmjerno zahvalna Poljoprivrednoj zadruzi u Selcima u kojoj sam bila zaposlena jer je imala puno razumijevanja za moje probleme te mi je puno puta izišla ususret - prisjeća se Katija te nastavlja:

- Da je sve to bilo lako prijeći nije, ali je ljubav jača od svih životnih problema i teških izazova. I danas molim Boga da me poživi jer bez mene mome Jurotu bi bilo zaista teško.

U braku su dobili kćerku Tinu koja živi u Splitu, a sada im posebnu radost i veselje predstavljaju unuci Toma i Kate.

image
Ivica Radić

Čini se da iz svih tih životnih tegoba Juro crpi novu snagu i prkosi životnim nedaćama. Tako je na 50. obljetnicu braka pred svim uzvanicima predstavio svoju novu knjigu pjesama „Mirlići rekamani u kamenu“. To je njegova peta knjiga jer su već  ranije tiskane "Selaške batude", "U Staron kužini", "Jaje u garituli" i "Selca kroz povijest".

- Velika mi je bila želja da na predstavljanju moje knjige i zlatnog jubileja sudjeluje i moj brat, biskup Slobodan. Nažalost smrt ga je uzela prije godinu dana i to me duboko ražalostilo. Mi smo bili puno povezani iskrenim bratskim nitima - s tugom u glasu je kazao naš sugovornik koji je rođen u obitelji s još dva brata i tri sestre. Na bračnoj fešti bile su njegove dvije žive sestre Marica i Kedi.

image

Pokojni biskup Slobodan Štambuk nije dočekao zlatni pir brata Jure

Duje Klarić/Cropix

Juro je u crkvenom zboru pjevao 40 godina, a svirao je i u limenoj glazbi, a dok je mogao recitirao je svoje stihove i na svehrvatskoj pjesničkoj manifestaciji "Croatia rediviva". Naš sugovornik svakog dana vježba i moli Boga da dade zdravlja njegovoj Katiji.

- Ljubav, poštovanje, strpljenje i razumijevanje - to je recept selačkih zlatnih mladenaca da dožive 50. obljetnicu braka.

Pjesma na selačkoj čakavici

U povodu zlatnoga pira Juro Štambuk je napisao i pjesmu istog naslova na selačkoj čakavici, a mi smo izdvojili tri kitice.

ZLATNI PIR

Ni svak sriće da zlatni pir dočeka

Puno ih parti pri pa ga onamo čeka                                                                                                             

Rodila nam se Tina 

naša jubav, naša tvrda stina 

a ona nam je donila dva piplića  

dva bisera našega Tomu i Katu

ma sve je tote po zanatu

                                                                                           

Fala ti Bože ča si nam dozvoli 

da slavimo ovaj dan 

Sretno smo i veseli 

neka nam traje lipi san.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2024 07:12