StoryEditorOCM
OtociFilmska priča

Drama na Hvaru; nasukao se katamaran u sinoćnjoj neveri, posada jedva izvukla živu glavu: ‘Vjetar je naglo okrenuo...‘

Piše Stjepan Mijat Zaninović
6. rujna 2024. - 22:18

Prava filmska priča odigrala se na poluotoku Kabal pokraj Starog Grada gdje se za vrijeme sinoćnje nevere nasukao katamaran na kojem je bilo 9 Šveđana i kapetan.

Prenosimo izjavu unesrećenih koju smo zapisali u DVD-u Stari Grad dok su se unesrećeni pripremali za put kući. Naime, prespavali su u DVD-u, ali nije na nama da ispričamo tu priču. Njihova pribranost vjerojatno je spriječila da dođe do veće štete. Sada se kući vraćaju s fascinantnom pričom.

- Vjetar je došao sa suprotne strane od očekivanog. Bili smo na dobrom mjestu, a onda je okrenuo vjetar. Bili smo vezani za obalu na tri mjesta i na sidru.

Većina nas je spavala u trenutku nesreće, ali neki su bili budni. Ja sam se opuštao gledajući munje, i kad mi je vjetar podignuo plahtu preko glave, odlučio sam je skloniti u brod. Čim sam se vratio, primijetio sam da je vjetar pojačao, pa sam otišao provjeriti konope. U tom trenutku mi je prijatelj već rekao da smo jako blizu obale. Nismo se uspjeli odvojiti, i brod je bio bačen na obalu. Svaki put kad smo se pokušali odvojiti, valovi bi nas ponovno bacili na stijene.

image

S ove plaže su gledali kako katamaran udara o sike i čekali vatrogasce

Privatni album

Isprva smo ostali na brodu, misleći da smo tu sigurniji. U tom trenutku još nije ulazilo puno mora. Ali, onda smo shvatili da se moramo popeti na stijene, što nije bilo lako jer je bio apsolutni mrak. Odlučili smo da moramo napustiti brod jer kasnije možda nećemo imati tu priliku. Napravili smo liniju preko broda i stijena, i jedan po jedan izašli van - u dahu nam priča Lukas, jedan od putnika.

Nastavlja kako su se skrili u vojne tunele na Kablu. Zvali su Kanal 16 preko radio stanice, ali je, kažu, veza bila loša.

- Uspjeli smo dati broj telefona. Obavijestili smo ih da napuštamo brod, a kad smo otišli, više nije bilo signala. Ušli smo u tunele i, budući da smo ih već istražili, znali smo da postoji osmatračnica gdje je bilo signala. Oni su nas u međuvremenu zvali, ali zbog slabog signala nismo primili pozive. Onda smo zvali ACI marinu da ih obavijestimo da nismo u neposrednoj opasnosti. Mislimo da je ACI marina obavijestila vatrogasce.

Vratili smo se blizu broda, i tu smo na plaži dočekali vatrogasce. Oni su nas skupili i odveli. Policija je došla i alkotestirala jednog od nas, ali nitko od nas nije pio. Vatrogasci su nas ugostili u DVD-u, ovdje smo uhvatili malo sna i dobili vrhunsku uslugu i doručak.

image

U DVD-u Stari Grad dobili su kraljevski doručak.

Nikša Dužević

Još je luđe što smo nas troje profesionalni vatrogasci i jako je čudno biti s druge strane. Inače znamo sve korake koje treba pratiti i to je ‘samo posao’, ali sada nismo bili pripremljeni i bilo je dosta emotivnog pritiska jer smo poznavali sve ljude na brodu, i do svih nam je bilo stalo. Srećom, kolege iz Hrvatske vrhunski su odradile svoj dio posla - priča nam Lukas, profesionalni vatrogasac iz Švedske.

image
Privatni album

O ovoj neobičnoj situaciji obavijestio nas je predsjednik DVD-a Stari Grad, Nikša Dužević.

- U 3:17 smo zaprimili dojavu o nesreći charter broda u uvali Lozna, predio Kabal. Bilo je 9 unesrećenih. Na teren izlazi DVD Stari Grad s tri vatrogasca i dva vozila. Unesrećeni su bili prisebni; prebacili smo ih u naša vozila, doveli u DVD i pobrinuli se za njih, dali im suhu odjeću i doručak.

Na kraju smo ih odveli na trajekt, i ljudi su se uputili kući. Pregledali smo i brod te utvrdili da nije bilo nikakvih istjecanja goriva i ostalih tekućina iz plovila, što znači da nije bilo velikih posljedica za okoliš. Plovilo je u zoru uklonjeno i odvučeno u servis - rekao nam je Dužević.

Na kraju su naši vatrogasci poklonili unesrećenima grb svog DVD-a, koji su švedski vatrogasci rekli objesiti u svojoj vatrogasnoj postaji, čime se osiguralo da će se ove priče svi dugo sjećati. Možda će to biti i pokretač nekog vida suradnje i razmjene znanja među vatrogascima naših dviju država.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 22:19