StoryEditorOCM
Otociodrživi razvoj

Bračani i njihovi gosti guštali ka nikad; gostili se biranim domaćim delicijama, najmlađi pokazali kako se soli riba...

Piše Ivica Radić
27. rujna 2024. - 13:23

Puno toga lijepoga moglo se vidjeti na petom izdanju bračkog Festivala održivog razvoja u Supetru na kojemu su svoje proizvode i radove izložili i predstavili vlasnici OPG-ova, obrtnici, poljoprivrednici, proizvođači ljekovitih krema i aromatičnih sapuna, izrađivači suvenira od kamena i maslinovog drva te drugih rukotvorina.

Bilo je tu žestokih pića koje je predvodio prvi brački džin „S 778“, ali i bračkog sira, meda te varenika koji je kao začin gotovo bio zaboravljen, a sada je mnogima nezaobilazni začin i još je uz to prije četiri godine pod nazivom „Brački varenik“ zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla kao hrvatski autohtoni proizvod. Nešto od ponuđenog se moglo razgledati, nešto degustirati, a veći dio kupiti i ponijeti svojim kućama. Među posjetiteljima bilo je i stranih gostiju koji su više razgledali, degustirali nego kupovali.

image
Ivica Radić

- Naša misija je okupiti sve one kojima Brač predstavlja nadahnuće u svom radu kao i one koji dijele strast prema očuvanju našeg otoka Brača, mora i njegove prirode - kazali su organizatori sajma, a to su Udruga Lokalne akcijske grupe Brač i lokalna akcijska grupa u ribarstvu Brač.

Festival je trajao čitav dan, a prijepodnevni dio programa uglavnom je bio namijenjen djeci i mladima koji su kroz različite igre, zabave i edukativne aktivnosti potaknuti na razmišljanje o važnosti očuvanja okoliša i prirodnih resursa. Djeci su se priključili i supetarski vatrogasci sa prikladnim savjetima, a potom su na radost djece izveli svoj vatrogasni šou.

Središnji dio programa odvijao se u poslijepodnevnim i večernjim satima kada su mnogi posjetitelji mogli vidjeti,a dijelom i probati mnoge bračke proizvode te upoznati ljude koji stoje iza svog rada. Jasno, ni ova smotra nije mogla proći bez legendarne torte "Hrapoćuše" iz Dola. Izlagali su i mladi, bila je tu učenička zadruga Poježica iz Osnove škole u Postirima kao i Učenička zadruga srednje škole Lumbrela iz Supetra. Zanimljivo je bilo vidjeti što sve vješte, spretne i maštovite učeničke ruke mogu izraditi.

Međutim, mnoge su oduševili i mnoga srca razgalili mladi članovi pomorskog sportskog društva Mrduja iz Milne. Oni su predstaviti tradicionalne ribarske alate te održati radionicu soljenja ribe te zorno prikazali kako se soli riba, a sve su to naučili od svojih očeva, nonota i starijih članova športskoga društva.

image
Ivica Radić

Uz to su pokazali kako se pletu i izrađuju ribarske mreže i parangali. Na pitanje koliko imaju godina, uglavnom su odgovarali od 7 do 12. Ni brojna pitanja nisu ih uspjela smesti, već su svoje znanje na radost mnogih posjetitelja sigurno demonstrirali.

Tko je želio, na sajmu je mogao pozirati i besplatno dobiti svoju karikaturu.

I ljubitelji domaćih delicija, posebno onih s okusom mora, došli su na svoje. Za to je zaslužna konoba "Kala" s mladim chefom Dinom Šeparovićem koji je gotovo cijeli dan sa svojim timom neumorno pripremao ono što će zadovoljiti mnoga nepca.

Tako su za prijepodnevni marendin pripremili 330 porcija pašticade s njokima dok je u poslijepodnevnim satima vladala prava jagma za morskim delicijama. Posjetiteljima nije bilo teško čekati u redu jer su se nudile dagnje na buzaru te tri primjerka gofa i tri primjerka sabljarke koji su, pokazala je vaga, ukupno težili 60 kilograma.

Dino Šeparović je komade teške po 10 kilograma rezao na fete ispred gostiju, a potom pekao na roštilju. Takvom slasnom zalogaju mnogi nisu uspjeli odoljeti i sve se to dijelilo - besplatno. Uz to je još podijeljeno i 40 kilograma dagnji na buzaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 13:24