StoryEditorOCM
Obalanajgore je prošlo

Vatra kod Trogira bila na 20 m od kuća, gosti bježali iz apartmana; ‘Izbjegnuta je katastrofa. Požar je pod kontrolom‘

Piše Frano Kiso, Petar Čikeš
18. srpnja 2024. - 19:37

22:35 Požar u blizini hotela Medena kod Trogira u četvrtak navečer stavljen je pod nadzor, a zahvaljujući vatrogascima od vatrene je stihije spašeno obližnje apartmansko naselje i nije bilo evakuacije turista, doznaje se od glavnog vatrogasnog zapovjednika  Slavka Tucakovića.

 "Vatra se bila približila kućama te obližnjem apartmanskom naselju, ali brzom intervencijom vatrogasaca na vrijeme je spriječeno napredovanje vatre prema tom naselju i izbjegnuta je katastrofa", rekao je Hini Tucaković koji se nalazi na požarištu.

Naveo je kako je u gašenju požara sudjelovalo 125 vatrogasca, 37 vozila, tri kanadera i jedan air traktor.

"Cijelu noć vatrogasci će dežurati na požarištu i sanirati ga, a pošto povremeno puše vjetar na nekim mjestima vatra se obnavlja te vatrogasci ulaze u požarište i gase tu vatru, kazao je Tucaković. Dodao je kako nitko od vatrogasca nije ozlijeđen.

Na požarište s njim su i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader.

Policija još uvijek utvrđuje uzrok požara koji je zahvatio Seget Donji.


22:22 Stigla je i tako potrebna okrjepa za neumorne vatrogasce ispred kojih je vjerojatno duga noć na zgarištu.

image
Duje Klarić/Cropix

22:10 Naš novinar je sreo ukrajinsku i slovačku obitelj u neposrednoj blizini požara, a rekli su mu da su već preuzeli dokumente na recepciji te da sutra odlaze. Ana i Nikita vele da je nestao početni strah i da su djeca smirena, no smrad zgarišta i mogućnost da se požar nanovo razbukta odvraća ih od ostanka u Segetu.

image

Ukrajinska obitelj

Duje Klarić/Cropix

21:56 - Obavještavamo vas da je u 21:30 sati Cesta Hrvatskih mučenika u Seget Vranjici otvorena za promet - ponovno su se oglasili iz PU splitsko-dalmatinske.

21:49 - Angažiran je i veći broj policajaca kako bi regulirali promet i pratili stanja na požarištu, te posada broda Pomorske policije radi reguliranja nesmetanog rada kanadera - izvijestila je u četvrtak navečer Splitsko-dalmatinska policija.

image
Duje Klarić/Cropix

- Požar je izbio večeras oko 19 sati, u blizini hotela Medena, te je trenutno požarište između navedenog hotela i kampa u Seget Vranjici, gdje gori borova šuma - vele u svom priopćenju.

21:44 - Od jutros smo na nogama. Ovdje smo došli među prvima, ali glavno da je sad sve smireno. Kanaderi su odradili svoj dio posla - kažu našem novinaru dva neumorna vatrogasca na lokalitetu.

21:28 Ivan Kovačević, zapovjednik VZŽ splitsko-dalmatinske kaže nam da požar još uvijek nije lokaliziran!

- U nijednom trenutku nije došlo do direktne ugroze ljudskih života ni privatne imovine, ali je bilo blizu. Požar se približio na dvadeset metara od kuća. Trenutno je pod kontrolom - izvještava zapovjednik.

image
Duje Klarić/Cropix

Na gašenju je bilo angažirano 37 vatrogasnih vozila i 124 vatrogasaca.

21:20 - Pred kolegama je duga noć... Nek‘ vas čuva Sv. Florijan - pišu na Facebook stranici "Vatrogasci - 193" uz fotografiju s terena.

image
Facebook

21:18 Mađarica koja je sa svojom obitelji došla u Seget provesti ljetne praznike rekla nam je kako su svi gosti pobjegli iz apartmana u Hotel Medena.

image
Duje Klarić/Cropix

- Neki su već krenuli kući koliko čujem. Mi još nismo donijeli odluku ostajemo li u Hrvatskoj, a ne znamo ni gdje ćemo noćiti. Nitko nas još nije obavijestio - rekla nam je pred apartmanskim naseljem.

21:08 Sa ceste u Segetu Donjem u 21 sat još se vide plamičci stabiliziranog požara koji je danas buknuo u blizini Medene, javlja nam novinar s lica mjesta koji je popričao s mještanima.

- Sa svog glisera sam vidio ima tri ure mali crni dim koji je onda samo bunkuo u požar i raširio se - govori nam Segećanin Ante, sada čvrsto na kopnu, dok sa ceste promatra opožareno područje.

image
Duje Klarić/Cropix

- Glavno da vitar ne bude puva noćas. Više-manje je zaustavljen. Mi se nismo strašili jer se vatra od početka kretala prema apartmanima u Medenoj - kaže nam Kristijan sa balkona svoje kuće na drugoj strani ceste.

20:47 Čitatelj nam je poslao snimku dok stoji tik ispod kandera koji žurno gasi požar.


20:35 ‘Vatrogasci su spriječili širenje požara prema objektima i oni trenutno nisu ugroženi. U gašenju sudjeluju 3 Canadaira, 70 vatrogasaca sa 20 vozila te su u pristizanju dodatne vatrogasne snage‘, izvijestili su u 20.30 sati iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

20:32 - Stanje je nešto bolje! Zahvaljujući velikom naporu vatrogasaca požar je donekle stabiliziran - javljaju nam iz "Apartmani Medena".

20:25 Kako neslužbeno doznajemo, navodno su turisti počeli panično napuštati obližnje hotele.

20:20 Oni koji su na sigurnoj morskoj površini mogu prići relativno blizu požara, a na fotografijama koje smo primili može se vidjeti kako vatra nemilosrdno guta sve ispred sebe.

image
Čitatelj

20:15 O velikom požaru na području Segeta najnovije informacije nam je dao pripadnik trogirskog DVD-a.

- Požar se priližava privatnim objektima, trenutno je na tridesetak metara od kuća. U gašenje požara su uključena i tri kanadera.

Također, svi DVD-ovi sa trogirskom i splitskom područja su uključeni u gašenja, sada je na terenu barem dvadeset vatrogasnih vozila - rekli su nam iz trogirskog DVD-a.

20:11 Zastrašujući video objavljen je i na Facebook stranici "Vatrogasci - 193"

20:00 Čitatelji nam šalju snimke požara koji se vidi s velikih udaljenosti, naročito gusti crni dim koji se nadvija nad Segetom.

19.48 Požar gasi i nekoliko kanadera.

image
Rino Belan

19.40 Danas malo iza 18 sati došlo je do velikog požara u u Segetu, u blizini Medene, a prema prvim informacijama vatra je zahvatila poprilično veliku površinu.

- Dignute su sve snage s ovog područja! - kratko su nam rekli iz ŽVOC-a ne ulazeći u detalje.

Očevici su bili zgroženi prizorima buktinje, a neki od njih su uvjereni da je sve ovo podmetnuto.

image
Rino Belan

- Počelo je iznad ceste kod Seget Vranjica, a niti deset minuta kasnije planulo je 700 metara dalje prema moru. Ovo je sigurno bilo podmetnuto, nema šanse da je vatra tako brzo prebacila. Gledao sam na svoje oči, progutalo je šumu, sve je izgorilo - tvrde nam.

image
Rino Belan
image
Facebook
image
Facebook
image
Facebook
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. srpanj 2024 23:24