StoryEditorOCM
ObalaPONOS OBITELJI

Sin moćnog dalmatinskog poduzetnika poharao svjetsku konkurenciju u nimalo običnom poslu: ‘Riješili smo veliki problem‘

Piše Sandra Barčot
29. travnja 2024. - 13:32

Obitelj kapetana Joška Berketa, vlasnika Marine Kaštela i bivšeg kaštelanskoga gradonačelnika, ima itekako razloga za još jedno veselje.

Njegov treći sin, Fabijan Berket, briljira u pravnom govorništvu. I to na svjetskoj razini, među 2500 govornika s 370 sveučilišta iz 80 zemalja, na finalnom nadmetanju održanom u Beču, osvojio je osobnu nagradu za najboljega govornika, a njegova ekipa je ušla među top osam najboljih svjetskih timova.

Naime, 21-godišnjak, student poslovnog prava na Ekonomskom i poslovnom sveučilištu u Beču, zadnjih godina sudjeluje u brojnim nadmetanjima pravnoga govorništva gdje je postigao odlične rezultate, te je primio čestitke i od prof. Kodeka, predsjednika Vrhovnog suda Austrije.

- Natjecanje je u stvari simuliranje arbitražnog procesa gdje pred tri suca kao tuženik ili tužitelj zastupamo našeg klijenta. U natjecanju su se koristila prava arbitražna pravila, tzv. "ICC Rules" od Međunarodne gospodarske komore, koja se i u pravim arbitražnim procesima najčešće koriste - priča nam Fabijan koji se vratio iz Beča doma u Kaštela proslaviti s obitelji i djevojkom ovaj veliki uspjeh.

Berket mlađi navodi detalje:

image

Fabijan Berket u samom je svjetskom vrhu pravnih govornika

Katarina Berket

- Cijelo natjecanje se vodi na engleskom jeziku, a tijekom proteklih šest mjeseci smo napisali dva memoranduma, u ime tuženika i u ime tužitelja, koji se tiču problema proizašlih iz velike međunarodne prodaje robe. Zatim smo se pripremali za finalnu usmenu fazu.

Pojašnjava Berket junior kako su sudjelovali na tzv. pripremnim natjecanjima u Düsseldorfu, Stockholmu, Londonu, Parizu i Helsinkiju. U polufinalu natjecanja u Londonu su pobijedili Cambridge, koji je među tri najbolja pravna fakulteta na svijetu.

U Helsinkiju je Fabijan Berket dobio osobnu nagradu za najboljeg govornika, dok je u finalnom nadmetanju u Beču bio, od njih više od 2500, jedan od 30 govornika s tim prestižnim priznanjem!

I na kraju su mladi Kaštelanin i njegova šesteročlana ekipa u samom finalu ostvarili najbolji rezultat u povijesti bečkog ekonomskog fakulteta, ušavši u top osam od 370 ekipa ovog svjetskog natjecanja. Finale u Beču trajalo je punih tjedan dana, gdje su se nadmetali s najuspješnijim svjetskim sveučilištima.

Na što je najponosnija majka Zrinka, otac Joško, ali i starija braća Marin (44) i Luka (41), te najmlađa sestra Katarina (18) koja je brata i pratila na natjecanju u Beču.

image

Certifikat za najboljeg govornika u Helsinkiju za Fabijana Berketa

Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 12:07