StoryEditorOCM
ObalaFEŠTA U BAŠKOJ VODI

Šampion Ivan ščepao janjca na lojavoj gredi, Bračanka najbolje gađala u sridu, za utrku konobara zvala se VAR soba...

Piše Dada Batinić
1. svibnja 2024. - 19:43

Dobra spiza i zabavne igre obilježile su i ovogodišnji Prvomajski uranak u Baškoj Vodi.

Zbog najave lošeg vremena bilo je nešto manje posjetitelja nego inače, no slobodno parking mjesto je svejedno bilo teško naći.

Fešta je započela još sinoć koncertom Dražena Zečića, a jutros u 8.30 sati Općinska glazba Baška Voda odsvirala je budnicu za sve one koji noćas nisu bili na koncertu.

image

Oni su pronašli izvrsna mjesta za gledanje nadmetanja

Ivo Ravlić/Cropix

Sportska nadmetanja su i ove godine uključivala utrku magaraca, alku u karijolama, utrku konobara, potezanje konopa i hodanje po lojavoj gredi, a nagrade su bile pršut i demejana vina te janje na kraju grede.

Osoba bez koje bi bilo teško zamisliti prvomajsku proslavu je Joško Marče, čije doskočice i primjedbe privlače posjetitelje i više negoli same igre.

Utrka magaraca počela je u 11.30, a od šest natjecatelja, kroz ciljnu ravninu je nakon nepune minute prvi prošao Aliaksandr Bahachou na magarcu Atili. Saša već osam godina živi u Makarskoj, pa pehar, pršut i vino idu na Dugiš, dok za Atilu, kaže nam, nema mjesta u stanu.

image

 Pobjednik utrke charter magaraca Aliaksandr Bahachou
 

Ivo Ravlić/Cropix

Utrka konobara je bila kudikamo napetija jer su Luka Babić i Nino Tolić kroz ciljnu ravninu prošli rame uz rame.

- Molimo VAR na kosteli da proglasi pobjednika - zatražio je Joško Marče.

Na kosteli tradicionalno za ovu prigodu sjede najmlađe generacije jer su mjesta zagarantirana, a preglednost terena odlična. Žiri je odlučio da pobjeda pripada Luki Babiću.

image

Pobjednik utrke konobara Luka Babić iz konobe Pukić u Bratušu

Ivo Ravlić/Cropix

- Ako sve bude u redu, natjecat ću se i sljedeće godine, a onda se povlačim. Višestruki sam pobjednik i vrijeme je da priliku pružim mlađima - rekao nam je dvadesetosmogodišnji veteran Luka.

Kako su se natjecanja odvijala, tako je atmosfera postajala sve napetija, a alka u kariolama donijela nam je pripetavanje između dvije (ženske) ekipe od ukupno 14 prijavljenih.

Alkar Marijana Lončarević i njen "momak" Marina Jozipović imale su prednost domaćeg terena, no sestre Jelena i Sanda Kuščević u završnoj su trci pogodile u dva, a domaće djevojke u ništa tako da je nagrada zasluženo otišla na Brač.

image

Žensko finale alke u karioli, pobjednice Sanja i Jelena Kuščević iz Nerežišća
 

Ivo Ravlić/Cropix

Svega tri ekipe su se prijavile za potezanje konopa. Labavci su pobijedili Vatrogasce, a u finalu ipak popustili pod naletom Zibanusa ex Machine.

- Lani smo također osvojili pršut i degustirali ga u "Papagaja" u Baškoj Vodi, pa ćemo ove godine ponoviti isto - kaže nam lvan Filipović.

image

Jedina dama koja se okušala na lojavoj gredi

Ivo Ravlić/Cropix

Vrhunac nadmetanja je, kao i uvijek, hodanje po lojavoj gredi iznad mora. Na listi se našlo 18 prijavljenih muškaraca, no "wild card" je pripala Carol Pietrons za koju je, s obzirom da je jedina pripadnica ljepšeg spola, navijalo cijelo mjesto. Pobjedu je očekivano odnio Ivan Hasan, prošlogodišnji slavodobitnik.

image

Pobjednik natjecanja na lojavoj gredi Ivan Hasan

Ivo Ravlić/Cropix

Za glazbeni ugođaj se pobrinuo band Specijalci, a pečena janjetina i dropčići mirisali su iz restorana na rivi pa se slobodna sjedalica mogla naći tek u Brelima.

Kiša je počela padati nedugo nakon što su igre završile, a marende se pojele. Iako za popodnevnu kavu nije bilo sunca ni vremena, bio je to Praznik (od) rada kakav se samo poželjeti može!

image

S broda je bio dobar pogled

Ivo Ravlić/Cropix
image

Na uranak su došli i najmlađi, zapravo - donešeni...

Ivo Ravlić/Cropix
image

S utrke konobara - tko će prije donijeti hladno pivo?

Ivo Ravlić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 20:00