StoryEditorOCM
Obalašmugnili iz klaonice

Pronađen jedan od odbjeglih bikova. Vlasnica je malo uvrijeđena... A sjećate li se Joze? E ovo nas je razveselilo!

Piše Vladimir Urukalo
22. lipnja 2024. - 12:48
Još se ne zna kakva će biti sudbina odbjeglih bikova koje su Prijatelji životinja prozvali ‘Mirko‘ i ‘Slavko‘Tom Dubravec/ilustracija/Cropix

Nakon dva dana potrage za dva mlada bika koja su su pobjegla iz klaonice u Kaštel Sućurcu, jedan od njih ipak je pronađen tijekom subotnjeg jutra na obroncima Kozjaka dok je drugi još na slobodi. Potvrdila nam je to i Danijela Šarić, direktorica tvrtke "Škokić‘" iz koje su bikovi pobjegli, kazavši nam samo kratko da drugog još traže po Kozjaku.

Kako nam je kazala, našla se malo uvrijeđena objavom Prijatelja životinja na njihovoj internetskoj stranici koji su mlade bikove nazvali "Mirko i Slavko" i to zato jer je Mirko ime njenog svekra, pa smatra da to nije baš primjerena objava.

Prijatelji životinja odbjegle su bikove nazvali Mirko i Slavko jer vjeruju da, unatoč teškim žrtvama i gotovo nikakvoj šansi za preživljavanjem, uvijek postoji nada za pravdu i slobodu. Kako kažu, vjeruju ‘da će se jednom ovaj krvavi rat završiti, a klaonice postati dio prošlosti, koje ćemo se prisjećati s gnušanjem‘.

Mirko i Slavko su, za one mlađe koji ne znaju, likovi iz stripa o dva dječaka, partizanska kurira koji su se borili protiv Nijemaca, a izlazio j e na području bivše države sredinom 60-tih godina prošlog stoljeća.

Sudbina bika Joze

Nismo od direktorice firme "Škokić" uspjeli doznati je li pronađen Mirko ili Slavko te kakva će biti njihova daljnja sudbina budući da nam se, nakon prvog poziva, više nije javljala.

No, nadajmo se da će oba mlada bika doživjeti sudbinu bika Joze koji je je 24. studenoga 2020. godine pobjegao pri istovaru iz kamiona u tvornici za proizvodnju i preradu mesa Mesoprerada u Slatini.

Nađen je nakon 15-ak dana lutanja te je udomljen na jednoj farmi i zadnje su informacije objavljene prije dvije godine govorile da "uglavnom vrijeme provodi s drugim bikovima u boksovima i ima ograđenu manju ispašu da se ispuca kao i svi drugi bikovi.‘‘ Jozo se, dakle, izborio za svoju slobodu, a hoće li isto doživjeti "Mirko i Slavko" tek treba vidjeti.

- Svijet bez stotina tisuća ubijenih nevinih bića itekako može postojati i trebamo vjerovati u njega. Mirko i Slavko daju nadu da će se taj dan dogoditi, da sloboda životinja dolazi.... Bijeg bikova jasan je pokazatelj njihove jake želje za životom, koju s nama dijele životinje suočene s brutalnom smrću u klaonicama. Znamo da ne žele umrijeti, znamo da su se radije otisnuli u nepoznato, iako im je vjerojatna sudbina ionako smrt od žeđi, vrućine, udarca automobila ili povratka u klaonicu.

Ne možemo se pretvarati da ne znamo koliko se boje, da ne znamo za užas u njihovim očima, krikove i stravičnu spoznaju one koja čeka u redu za klanje da je ona prije nje umrla u agoniji i muci - stoji u njihovoj objavi, a Jutarnji list piše i kako u udruzi smatraju da dva odbjegla bika pričaju priču o borbi za slobodu i o volji za životom bez iskorištavanja i klanja te poručuju da gotovo 200 tisuća bikova, krava, junadi i telića svakodnevno stradava u domaćim klaonicama.

Prekršajna prijava

Podsjetimo, Policijska uprava splitsko-dalmatinska zaprimila je informaciju da su u četvrtak tijekom jutra, iz pogona za preradu mesa na Putu Strinje u Kaštel Sućurcu pobjegla dva mlada bika.

- O događaju smo obavijestili Veterinarsku inspekciju i izišli na teren, obaviještena je i Hrvatska gorska služba spašavanja kako bi se obavio zračni pregled terena uz pomoć drona. Građani, ako uočite bikove, nemojte im se približavati i nazovite policiju na broj 192 - poručili su tada iz splitske policije.

U subotu nam je potvrđeno i da su protiv odgovorne osobe iz pogona za preradu mesa podnijeli i odgovarajuću prekršajnu prijavu. Prijava je podnesena zbog prekršaja čl. 30 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira odnosno zbog držanja životinja bez nadzora. Naime, bikovi su, utvrdila je policija, ostavljeni bez kontrole u dvorištu klaonice odakle su pobjegli. Za navedeni je prekršaj propisana kazna od 200 do tisuću eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 12:48