StoryEditorOCM
Obalarazorna bujica

Ovako izgleda Podgora dan poslije. Na žurnom sastanku zaključeno tko je kriv za štetu: ‘Zabetonirali su dijelove potoka‘

Piše Dijana Turić
6. listopada 2024. - 15:07
SD na licu mjesta
U centru Podgore radi se kao u mravinjaku i na terenu su mještani, pripadnici DVD Podgora, komunalne tvrtke, Civilne zaštite, ‘‘Hrvatskih voda‘‘, ‘‘Vodoprivrede Vrgorac‘‘ te brojne građevinske tvrtke s cijele Makarske rivijereIvo Ravlić/Cropix

Jutro nakon što je u Podgori vodena bujica doslovno odnijela sve pred sobom, od automobila do zidova apartmana te je poplavila ugostiteljske objekte, kuće, garaže, stambene i poslovne prostore, Trg don Mihovila Pavlinovića pretvoren je u veliko blatnjavo gradilište.

image

Podgorski vatrogasci na čelu sa zapovjednikom Željanom Pivcem neumorno rade na sanaciji terena i ispumpavanju objekata još od jučer


 

Ivo Ravlić/Cropix

U centru Podgore radi se kao u mravinjaku i na terenu su mještani, pripadnici DVD Podgora, komunalne tvrtke, Civilne zaštite, ‘‘Hrvatskih voda‘‘, ‘‘Vodoprivrede Vrgorac‘‘ te brojne građevinske tvrtke s cijele Makarske rivijere, od ‘‘Iskopa Roglić‘‘, ‘‘Georada‘‘, Antona Kondže i Stipe Baletića.

image

Radnici ‘‘Iskopa Roglić‘‘ Mario Buljubašić i Vlado Vučko na terenu su kao i brojne tvrtke s Makarske rivijere, od rane zore: ‘Mulj uklanjamo bagerima i deponiramo ga na rivu gdje ga je do sada nataloženo najmanje 600 kubika. Posla ima za još najmanje tri dana‘

Ivo Ravlić/Cropix

Na samoj rivi privremeni je deponij blata i kamenja koje se bagerima dovozi s javnih i privatnih površina, a prema procjenama građevinara, do sada je skupljeno oko 600 kubika, a posla ima bar još tri dana.

U Podgori poplavljeno više od 50 kuća, bujica ‘nosila‘ automobile, vatrogasac upao u otvor šahte i jedva se spasio!

Za vrijeme našeg dolaska, u zgradi Općine Podgora održan je sastanak načelnice Petre Radić s predstavnicima ‘‘Hrvatskih voda‘‘ i Civilne zaštite pa je odlučeno da se kreće sa hitnom sanacijom svih 26 potoka u Podgori od kojih su se dva najveća za vrijeme bujice izlila iz toka jer su bila začepljena kamenjem i suhim granjem koje je voda velikom brzinom nosila s Biokova i opožarenog dijela Podgora Sela.

Prema riječima Irine Putice, rukovoditeljice obrane od poplava ‘‘Hrvatskih voda‘‘, jasno je kako je za katastrofu u Podgori kriv ljudski faktor.

image

Irina Putica, rukovoditeljice obrane od poplava ‘‘Hrvatskih voda‘‘: ‘Ovo je definitivno bila prirodna nepogoda, ali isto tako su instalacije vode, struje i kanalizacije velikim dijelom postavljene u javnom vodnom dobru. Potoci su zbog ilegalnih gradnji, odnosno betoniranja i zatrpavanja, presječeni i uništeni‘

Ivo Ravlić/Cropix

- Ovo je definitivno bila prirodna nepogoda, ali isto tako je ljudski faktor donio odluku o lošim infrastrukturnim rješenjima.

Urbanizacija je napravila puno, posebno u priobalju i instalacije vode, struje i kanalizacije velikim dijelom su postavljene u javnom vodnom dobru. Pa za vrijeme Austro-Ugarske isto je bilo bujica, ali su potoci bili od Biokova do mora, ali urbanizacija je dovela do toga da su potoci zbog ilegalnih gradnji, odnosno betoniranja i zatrpavanja, presječeni i uništeni.

Naši vodočuvari konstantno obilaze te potoke i slučajeve prijavljuju građevinskoj inspekciji - kazala je Putica koju smo upitali jesu li ‘‘Hrvatske vode‘‘ redovito čistile potoke budući da ih mještani krive za nastalu katastrofu.

Kako kazuje,‘‘Hrvatske vode‘‘ redovito održavaju svoje kanale koji su pod javnim vodnim dobrom.

- Oborinska odvodnja je u nadležnosti lokalne samouprave i mi to ne možemo održavati, već svoje kanale čistimo najmanje dva puta godišnje.

Svu naknadu koju ubiremo na području Podgore, ulažemo i više nego što smo zaradili i sada krećemo s investicijom u podgorski potok Crni dol koji ide od Biokova, a radovi na njegovom proširenju će se odvijati na dužini kritične dionice od 250 metara, dok je vrijednost procijenjena na 450 tisuća eura - kazala je Putica, dodavši da su sada u Podgori na terenu djelatnici ‘‘Vodoprivrede Vrgorac‘‘ sa dva bagera, četiri kamiona i 10 radnika.

Od restorana ‘‘Centar‘‘ ostali samo goli popucani zidovi

image

Petra Radić, podgorska načelnica kazuje da će Općini financijski pomoći Vlada RH: ‘Najveći problem je opožareno područje s kojeg je nestala sva vegatacija koja je inače zadržavala slivne vode s Biokova koje su sada došle do kuća‘


 

Ivo Ravlić/Cropix

Kako je kazala podgorska načelnica Radić, s ‘‘Hrvatskim vodama‘‘ su dogovoreni načini sanacije i preventive, a Općini je obećana pomoć od Vlade RH.

- Na terenu se popisuje šteta i sve naše tvrtke rade bez prestanka. Sve kanale smo obilazili cijelo vrijeme, ali na Trgu don Mihovila Pavlinovića jedan je bio začepljen od nanosa kamenja.

U suradnji sa Županijom ćemo morati ozbiljno pristupiti sanaciji problema bujičnih kanala, ali kod nas je najveći problem opožareno područje s kojeg je nestala sva vegatacija koja je inače zadržavala slivne vode s Biokova koje su sada došle do kuća - kazala je Radić, dodavši da opožareni dio može spasiti samo pošumljavanje, a nakon požara su očišćeni svi dijelovi.

image

Prema riječima Srđana Kuščevića iz Civilne zaštite Split, veliki problem prilikom padanja velike količine kiše, bila je opožarena površina u Podgora Selu gdje više nema stabala čije je korijenje prije ‘držalo‘ zemlju koju je jučer bujica odnijela prema centru Podgore

Ivo Ravlić/Cropix

I prema riječima Željka Šeravića i Srđana Kuščevića iz Civilne zaštite Split, veliki problem prilikom padanja velike količine kiše, točnije 145 litara po kvadratu, bila je opožarena površina u Podgora Selu gdje više nema stabala čije je korijenje prije "držalo" zemlju koju je jučer bujica odnijela prema centru Podgore.

Za vrijeme poplave u potpunosti je uništen restoran ‘‘Centar‘‘ kroz koji je s biokovske strane i stražnje konobe prošao potok pa je iz zida iščupao šank i sav mogući inventar.

image

Od restorana ‘‘Centar‘‘ ostali su samo goli zidovi i tragovi vode koja je dosezala do dva metra, a vlasnici Nevenki Kokić podgorski vatrogasci su pomogli sve sanirati, ispumpati vodu iznijeti stvari

Ivo Ravlić/Cropix

Sada su od restorana ostali samo goli zidovi i tragovi vode koja je dosezala do dva metra, a vlasnici Nevenki Kokić podgorski vatrogasci su pomogli sve sanirati, ispumpati vodu iznijeti stvari.

- Ne znam što bih bez ovih momaka iz DVD-a Podgora koji su sve sanirali. Da mi nije njih, mučila bih se danima.

Nama je načinjena stopostotna šteta pa su od restorana ostali sami zidovi koji su također popucali - kazala je Kokić, dodavši da se sličan problem dogodio i 2000. godine kada su tužili ‘‘Hrvatske vode‘‘ zbog neodržavanja potoka i tu su parnicu dobili.

image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 17:16