StoryEditorOCM
Obalabezobzirno

Nijemci u mjestu kraj Makarske grade kuću uz more, pogledajte što rade s otpadom! Mještani su zaprepašteni

Piše Dalmacija SD
27. rujna 2024. - 22:43

U Bratušu, dijelu Baške Vode na Makarskoj rivijeri, gradi se kuća uz more, a građevinari otpad odvoze na plažu i istresaju ravno u more, piše Morski.hr.

- Nijemac je, sva zemlja za temelje ide u more u Krvavicu lučica. Ovo će poubijati mali broj preživjelih morskih organizama - kaže lokalni svjedok.

Sve je snimljeno iz zraka, pa kamera prati građevinare od ukrcaja otpada, pa sve do njihova iskrcaja u more, a snimku možete pogledati OVDJE.

Kuću grade Nijemci, a obavezne ploče o radovima nema.

- Broj čestice onih koji grade je 7523/4 a iza kuće su kupili 7523/7 i na njoj rade novu kuću. Nema table o radovima pa sam u katastru našao podatke i slikao kamion koji odvozi zemlju. Jedan momak iz Bratuša se jučer izvikao na njih, rekli su mu da odvajaju zemlju i kamen i da samo kamen ide u more. Vidi se iz videa koliko je to istina. Inače protiv ovih Nijemaca nemam ništa, super su, ali koliko god mi je neko drag, ne toleriram ovakve radove, pogotovo kad je more u pitanju - kaže jedan mještanin.

Morski.hr je pokušao doći do komunalno-pomorskog redara u Baškoj Vodi, no rekli su im da je na terenu. O slučaju su upit poslali i Ministarstvu mora, jer novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama propisuje i odgovornost lokalne uprave i samouprave, kao i odgovorne osobe u općini ukoliko propuste sankcionirati devastaciju pomorskog dobra.

Nakon nekog vremena, reagirali su iz Općine i potvrdili da će počinitelji biti kažnjeni.

U razgovoru s tamošnjim zaposlenicima, novinar Morskog.hr stekao je dojam da im nije baš ugodno što moraju raditi svoj posao i zamjerati se ljudima. No jedan od njih jasno kaže:

- Radili su protuzakonito i trebaju biti kažnjeni. To što rade, nije u redu. Pokrenuli smo upravni postupak, izdavanje rješenje o uklanjanju i bit će napisane novčane kazne u okviru mogućnosti pomorskog redara. Pomorski redar može izreći kaznu do 1300 eura, a on sve kasnije proslijedi dalje inspektorima pomorskog dobra - kažu iz Općine, dok Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama propisuje ravno 100 puta višu kaznu za ovakva bezobzirna nedjela.

Naime, članak 197. propisuje da će se novčanom kaznom u iznosu do 130.000,00 eura kazniti za pomorski prekršaj pravna osoba koja bez pravne osnove propisane ovim Zakonom nasipava more protivno odredbama ovoga Zakona.

Općinari u Baškoj Vodi ipak su odlučili poštovati zakon jer isti članak istog zakona propisuje da će ako jedinica lokalne samouprave ne postupi sukladno članku 216. stavku 1. ovoga Zakona jednako sa biti kažnjena s istih tih 130 tisuća eura. A taj članak kaže ovako:

"Jedinice lokalne samouprave dužne su prijaviti nadležnoj lučkoj kapetaniji i nadležnoj inspekciji građevine koje se prema odredbama ovoga Zakona odmah moraju ukloniti iz prostora, a u svrhu poduzimanja daljnjih potrebnih radnji iz njihove nadležnosti. U slučaju nepostupanja u skladu sa stavkom 1. ovoga članka jedinice lokalne samouprave odgovaraju za prekršaj."

Ne samo da bi općina bila kažnjena, već i načelnik, odnosno pomorski redar, kaznom do 6 tisuća eura, piše Morski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 23:00