StoryEditorOCM
ObalaSAN O MOKROJ ŠPINI

Muke žednog turističkog naselja, ‘Vodovod‘ se pravda: ‘Nismo tražili donacije od 2000 eura, mještani su to dogovorili!‘

Piše Sandra Barčot
2. lipnja 2024. - 21:49

Priča o izgradnji vodovodne mreže u Kanici, u Općini Rogoznica, očito je završila prije nego što je uopće i počela!

Voda iz špina, po svemu sudeći, neće još dugo poteći u kućama tog turističkog nekad vikendaškog naselja, gdje je sada po gruboj procjeni oko 440 objekata. 

Naime, nakon poziva i traženja od građana donacije u iznosu od 2000 eura koje su trebali uplatiti na račun šibenskog "Vodovoda i odvodnje”, došlo je do brojnih upita, negodovanja pa i sumnji zašto oni, stanovnici trebaju platiti pitku vodu, kada plaćaju sve poreze, sva davanja državi, te smo tražili odgovor i od šibenske komunalne tvrtke.

Nju su građani prozvali smatrajući kako ima dovoljno EU-sredstava, novca osiguranog kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO) da i oni u 21. stoljeću imaju pristup pitkoj vodi.

Uz onaj najvažniji podatak - tek 56 građana je i uplatilo, do 25. svibnja, taj iznos donacije od 2000 eura! Od ukupno 270 sudionika koliko ih je stavilo svoj potpis na pismo namjere gdje bi sufinancirali gradnju sekundarne vodovodne mreže za turističko naselje Kanica. A to po svemu sudeći neće biti dovoljno da se projekt provede!

Naime, u ugovoru o sudjelovanju u financiranju izgradnje sekundarne vodovodne mreže naselja Kanica, stoji kako je vrijednost zahvata 1,04 milijuna eura, temeljem građevinske dozvole sukladno troškovniku investicije. Te kako su ugovorne strane sukladne da je uvjet za realizaciju Ugovora uplata od 450 tisuća eura.

Dok ovih 56 uplata osigurava tek 112 tisuća eura, pa po svemu sudeći od planiranog projekta i dovođenja pitke vode u Kanicu - očito skoro neće biti.

Vratimo se na odgovor  "Vodovoda i odvodnje Šibenik” na naš upit o samom projektu te traženju donacija od građana, za gradnju vodovodne mreže.

image

Zvonimir Štrkalj, direktor ‘Vodovoda i odvodnje‘

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

- Ugovor je sastavljen i dogovoren u skladu sa člankom 61. Zakona o vodnim uslugama koji predviđa takvu mogućnost sufinanciranja. Prema tome ne stoje tvrdnje kako ovo Društvo traži donacije od 2000 eura, da je novac osiguran kroz NPOO i slični navodi, već je ovo Društvo isključivo postupalo po pismu namjere i dogovoru 270 zainteresiranih građana u svrhu izgradnje predmetnog cjevovoda te opskrbe pitkom vodom naselja Kanica - naglašava Zvonimir Štrkalj, direktor "Vodovoda i odvodnje Šibenik”.

U odgovoru stoji kako je ishodovana građevinska dozvola i potrebna dokumentacija, te kako su u kolovozu 2023. godine, putem Općine Rogoznica, zaprimili pismo inicijative zainteresiranih građana s područja Kanice, u kojem je iskazana slobodna volja zainteresiranih građana za sufinanciranje izgradnje cjevovoda.

- Svoj potpis u prilogu pisma namjere stavilo je 270 sudionika za financiranje gradnje, te je usuglašen model financiranja i sastavljen je ugovor u kojem su regulirana sva prava i obveze ugovorenih strana na način kako je dogovoreno sa zainteresiranom grupom građana - stoji u odgovoru iz komunalne tvrtke, gdje se precizira i ovo:

- Izgradnja vodoopskrbnog cjevovoda za područje naselja Kanica nije predviđeno NPOO niti bilo kojim drugim EU paketom u ovom trenutku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 06:06