StoryEditorOCM
ObalaPRIJATELJICA DJECE

Labradorica Tira bit će prvi terapijski pas u Makarskoj, vodit će je nekadašnja rukometna reprezentativka Hrvatske

Piše Dijana Turić
24. studenog 2023. - 22:40

Velika prezentacija projekta “Prvi terapijski pas za rad s djecom i djecom s teškoćama u razvoju’’ održana je u Makarskoj gdje su stručnjaci za rad s terapijskim psima predstavili mnoge zanimljivosti zainteresiranoj javnosti. U publici su se našli različiti profili edukacijskih i terapijskih profesionalaca, roditelji djece s teškoćama te brojni drugi znatiželjni ljubitelji pasa.

Prezentaciju su otvorili Dragan Vuković, predsjednik Društva za poboljšanje kvalitete života “Mucrum” koje je zaslužno za dovođenje prvog terapijskog psa u Makarsku, i Maida Arslanagić, bivša rukometna reprezentativka Hrvatske, danas magistra logopedije, ujedno i voditeljica projekta i buduća voditeljica terapijskog psa.

image

Tira, Dragan Vuković i Maida Arslanagić

Privatni album

Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet predstavila je labradoricu Tiru, koja će krajem ove godine biti spremna za početak rada i tako postati prvi terapijski pas u Makarskoj. Predavanje iskusnih terapeuta udruge “Prijateljska šapa” iz Novog Sada najbolje je dočaralo što sve Makarani mogu očekivati kada Tira dođe na svoje ‘’radno mjesto’’.

– Maštovitost i inovativnost terapeuta najvažniji su alat, a psi su uistinu prilagodljivi i intuitivni te samim time izvrsni pomagači za rad s djecom – kazao je Svetozar Stevin iz “Prijateljske šape”.

U to su se Makarani uvjerili na najveselijem dijelu dvodnevnog događanja, besplatnim radionicama za djecu. Više od 70 mališana upoznalo se s labradoricama iz “Prijateljske šape”, Larom i Nanom, te uz njih učilo o pravom pristupu psima, pravilnim načinima ophođenja, poštivanju osobnog prostora i još mnogo toga.

–​ Vjerujem da je nakon ove prezentacije postalo jasno koliko će lokalna zajednica profitirati dolaskom prvog terapijskog psa u Makarsku – kazala je Maida Arslanagić, buduća voditeljica terapijskog psa Tire, koja svojim maštovitim pristupom pod brendom 4Kids provodi brojne sportske i terapijske aktivnosti.

– Kao bivša rukometašica i magistra logopedije u svom radu sam navikla spajati neke naizgled nespojive stvari, a uz Tiru ćemo različite aktivnosti za svu djecu i učinkovite terapije za one kojima treba pomoć pri svladavanju različitih razvojnih izazova podići na još jednu višu razinu – dodala je Maida Arslanagić.

Mnogi lokalni akteri su već prepoznali važnost ovog projekta pa su se uz potporu Grada Makarske na Sajmu mogućnosti prikupljale donacije za školovanje psa Tire.

Hrvatski ragbijaški savez i Ragbi klub Makarska rivijera također su podržali ovu priču doniravši za ovu svrhu sav prihod od ulaznica za derbi Hrvatske i Ukrajine. Troškovi školovanja terapijskog psa su veliki, ali mogućnosti za poticajan rad uz pse su nepresušne i uskoro će u Makarskoj biti svakodnevno dostupne.•

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 02:05