StoryEditorOCM
Obalašibenske ‘ceste‘

Kako je direktor Miljković završio u pritvoru? Upućeni tvrde: ‘Istražiteljima je odmah u oči upala jedna stvar...‘

Piše Zdravko Pilić
4. rujna 2023. - 21:44

Iako neslužbene, informacije o uhićenju i pritvaranju Roberta Miljkovića, direktora tvrtke “Ceste” Šibenik, zajedno s još dvije osobe, tijekom proteklog vikenda, malo koga su u Šibeniku, u ponedjeljak rano ujutro, iznenadile.

Ova tvrtka u 100-postotnom vlasništvu županije Šibensko-kninske već mjesecima je u fokusu interesa javnosti po svemu, samo ne po dobrome. Radnici tvrtke, njih stotinjak, nekoliko su tjedana proveli u štrajku, koji je izazvao Pravilnik o plaćama koji je direktor, kojeg je ustoličila nova županijska vlast 1. travnja prošle godine, pokušao donijeti. Iza radnika je stao sindikat, a iza direktora Nadzorni odbor i župan Marko Jelić, čiji je čovjek Zlatko Ćesić, predsjednik Nadzornog odbora tvrtke.

Sukob je kulminirao kada je četvorici radnika “Cesta” prošlog tjedna uručen otkaz. I to ne bilo kome, nego Robertu Saviću, predstavniku radnika u NO Cesta, Anti Pijuku, šefu operative, Ninu Grabiću, šefu nadcestarije Knin i Josipu Meiću, šefu šibenske nadcestarije. Već tada je bilo jasno da je stvar otišla predaleko i da je neće biti moguće riješiti kompromisom, što je župan Marko Jelić pokušao kada je vidio da je vrag odnio šalu i da mu sukob šteti u političkom smislu imenovanjem 68-godišnjeg Ivana Rajića za prokurista.

Političko kadroviranje

No, umjesto “bronhija - lakše se diše”, taj je potez samo dolio ulje na vatru, koji je pojačao dojam o stranačkoj kužini i političkom kadroviranju na Ražinama, s obzirom da Rajić od kvalifikacija za ovu miriteljsko-izbaviteljsku ulogu – zapravo smokvinog lista za nepopularnog direktora s kojim su se radnici i fizički obračunavali - ima samo to da je profesor obrane i zaštite, i istaknuti član šibenskog SDP-a. Da je barem mlad i perspektivan, ali nije – izvukli su ga iz mirovine.

Istini za volju, moglo bi se reći da je isto godište – 1955. - kao i šibenski gradonačelnik Željko Burić i šef županijskog HDZ-a, stranke koja je njegovo imenovanje žestoko ismijala. A prema Joeu Bidenu još je i – poletarac. Pa kad može on s 81 godinom voditi jednu supersilu, što ne bi i on mogao biti prokurist jedne županijske tvrtke sa 108 zaposlenih.

U svakom slučaju, pritvaranje direktora Miljkovića zateklo je i sindikat, koji je za utorak imao zakazan sastanak s Upravom, na kojem bi počeli pregovori o novom kolektivnom ugovoru.

- Nisam znao da je direktor u pritvoru. Sindikat nije podizao kaznene prijave. Rezultat je to, vjerojatno, kaznenih prijava koje su za niz nepravilnosti u radu Uprave, odnosno direktora, podnijeli Robert Savić, član Nadzornog odbora “Cesta Šibenik” i Zoran Palinić, predsjednik Radničkog vijeća u tvrtki – kazao je Stjepan Lisičak, predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske za Šibenski portal u ponedjeljak ujutro.

Prošlog tjedna otpušteni radnici “Cesta” direktora su optužili da je sam sebi isplatio - dodatnu plaću.

- Za one dane koje smo bili u štrajku naš je direktor dobio umanjenu plaću, kao i mi, jer njemu plaća ovisi o našoj, on prima prosjek naše tri plaće. I kad je primio svoju, on je naredio da se njemu isplati još jedna, kao razlika u primanjima - kazao je Savić, a Pijuk pojasnio:

- Direktor je dobio plaću od 1608 eura, koju je po zakonu trebao dobiti, i onda je činio voditelja računovodstva i šefa financijskog odjela da napišu protuzakonitu odluku kojom on sam sebi isplaćuje još razliku plaće za šesti mjesec. Dok u isto vrijeme nije ljudima isplatio plaću niti u štrajku, što je bio dogovor po sporazumu, do 14. srpnja, niti godišnje odmore, koji su bili legalni i legitimni u sedmom mjesecu. Direktoru dvije plaće, radnicima nijedna plaća.

image

Župan Marko Jelić i njegov kadar, direktor Robert Miljković, koji je sada u pritvoru
 

Nikša Stipaničev/Cropix

Prethodno su radnici, koji su štrajkali i pred zgradom županije – vršeći na taj način pritisak na župana Jelića – ali i pojavivši se na proslavi “Oluje” u Kninu, kako bi pokušali cijelu hrvatsku javnost zaintrigirati za sve ono što se u “Cestama” događa, neslužbeno navodili i da se u njihovom poduzeću događaju brojne sumnjive stvari.

Problemi za župana

Spominjali su se tako da poslovodstvo firme kupuje skupi automobil od 400-tinjak tisuća kuna, iako imaju već jednog, službenog Passata, da se navodno mulja s preplaćenim računima za asfalt, te s njima vezanim aneksima ugovora, visokim troškovima isplaćenima za raznorazna savjetovanja, informatičke programe, trošku od 30 tisuća kuna za pojačavanje Wi-Fi signala koji koristi samo direktor, itd.

Upućeni tvrde da je štimanje faktura za asfalt ono što je prvo palo u oči istražiteljima, no, što je od svega istina, a što ne, pokazat će istraga koja, vele nam upućeni, od policijskih istražitelja traje već duže vrijeme, a posebno se intenzivirala u zadnja dva tjedna.

Ovakav razvoj situacije već sada je iznimno neugodan za dr. Marka Jelića, šibensko-kninskog župana, čiji je Miljković kadar, makar bio nestranački, kao što je i sam župan. No, pokazalo se da ovi nestranački nisu ništa više otporniji na marifetluke od stranačkih kadrova koje je, dok je vodio Županiju, stavljao HDZ.

Ovo je, nakon Tonija Turčinova, murterskog načelnika, drugi njegov kadar kojeg traži policija da ga nešto priupita, a to nije dobra preporuka za izbore na kojima županova AP - Akcija za promjene - traži povjerenje birača. Jer, ovakve smo promjene već imali – sjaši Kurta, da uzjaši Murta. Kao što smo se već naslušali reakcija poput njegove nakon pritvaranja direktora Roberta Miljkovića:

- Ne znam za što je optužen, a ne bih mogao o tome govoriti niti da znam – kazao je za Šibenik IN. Dodajući k tome:

- Dosta je tu neobičnih koincidencija. Neobično mi je da se nije prije znalo za to za što ga se tereti, nego se sve događa baš u ovom trenutku. Zbilja mi nije jasno što se događa - kazao je župan Jelić.

No, neki od upućenih u situaciju u “Cestama” kazali su nam sasvim drugu priču. Koja glasi da su oni već mjesecima upozoravali i Ćesića, i Rajića, i župana na brojne sumnjive stvari koje se događaju u poduzeću, a oni su ih uvijek upućivali da se obrate osobi zaduženoj za pritužbe i nepravilnosti u poduzeću. Što u konačnici zapravo znači, kako nam je rekao jedan od radnika, “da se na direktora žalimo direktoru samom!? Eto, to su nam savjetovali!” 

Trojac optužen za sedam kaznenih djela

Policijski službenici Službe kriminalističke policije u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Šibeniku dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom 59-godišnjaka i 50-godišnjakom, osumnjičenima za počinjenje ukupno sedam kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta i korupcije.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je prvoprijavljeni 59-godišnjak, u svojstvu direktora javnog poduzeća iz Šibenika, u razdoblju od travnja 2022. do kolovoza 2023. g. počinio po dva kaznena djela Zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i Zlouporabe položaja i ovlasti te Krivotvorenje službene ili poslovne isprave, dok su drugoprijavljeni 59-godišnjak i trećeprijavljeni 50-godišnjak prijavljeni za Poticanje na počinjenje Zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pri čemu je javno poduzeće oštećeno za ukupan novčani iznos od 40.196,92 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 12:40