StoryEditorOCM
Spiza plusdisciplina

Jelovnik kojeg se pridržava Novak Đoković nije za svakoga! Evo kako se hrani teniski as, biste li izdržali ovaj režim?

Piše Spiza SD
26. svibnja 2023. - 17:08

Uz puno talenta, odlučnosti i discipline, za vanserijski uspjeh Novaka Đokovića zaslužna je, kako sam tvrdi, i prehrana. Slavni tenisač vjeruje kako je baš zahvaljujući specifičnom režimu prehrane pun snage i lako pomiče granice. Ali koliko je jednostavno provesti njegov plan?

Već je poznato da je iz prehrane odavno izbacio gluten, mliječne proizvode, šećer i crveno meso, da tijekom dana pije puno vode, a jutro počinje čašom mlake vode s limunom za detoksikaciju, no u nedavnom je intervjuu otkrio još pojedinosti o svom jelovniku, primjerice da povremeno umjesto vode s limunom na prazan želudac popije sok od celera, a nakon toga zeleni smoothie s različitim algama, voćem i drugim dodacima prehrani.

Nadalje, teniski as jede puno voća i povrća, izbjegava namirnice koje se dugo kuhaju i često konzumira cjelovite žitarice, kvinoju, divlju rižu, proso i krumpir kuhan na pari. Đoković je također pobornik povremenog posta pa 16 sati u danu posti, dok se ostatak vremena uglavnom pridržava određenih pravila prehrane prema kojima je kreiran njegov "šampionski jelovnik".

image
Shutterstock

Bacite oko na Novakov jelovnik pa recite biste li i vi na njemu toliko ozdržali, osobito ako biste se, kao i on, iscrpljivali napornim treninzima.

Prvi dan

Doručak: Odmah po ustajanju pije vodu s dvije žlice meda. Zatim jede muesli (uključujući organsku zob, brusnice, grožđice, sjemenke bundeve ili suncokreta i bademe).

Prijepodne (po potrebi): kruh bez glutena ili krekeri s avokadom i tunom.

Ručak: salata od miješanog povrća, tjestenina primavera bez glutena (uključujući tjesteninu od riže, tikvice, šparoge, sušene rajčice i veganski sir po izboru).

Popodnevni snack: Jabuka s maslacem od indijskih oraščića; dinja.

Večera: Kelj, Cezar salata (kelj, komorač, kvinoja i pinjoli) plus preljev (uključujući inćune ili sardine); juha minestrone; fileti lososa s pečenim rajčicama i marinadom.

image
Shutterstock

Drugi dan

Doručak: Voda, dvije žlice meda, banana s maslacem od indijskih oraščića, voće.

Prijepodne (ako je potrebno): Tost bez glutena s maslacem od badema i medom.

Ručak: salata od miješanog povrća, pikantna salata od rezanaca (uključujući rezance bez glutena, crvenu papriku, rikulu, indijske oraščiće i listove bosiljka, balzamični ocat).

Popodnevni snack: Voće i orašasti plodovi;

Večera: Salata od tunjevine (marune, cannellini grah, rikula, tuna, crvena paprika, rajčice i slanutak iz konzerve), juha od rajčica, pečene rajčice.

image
Shutterstock

Treći dan

Doručak: Voda, dvije žlice meda, bezglutenska zob s maslacem od indijskih oraščića i bananom, voće.

Prijepodne (ako je potrebno): Domaći humus (uključujući slanutak i soja umak bez glutena) s jabukama.

Ručak: zelena salata, tjestenina bez glutena s pestom (uključujući tjesteninu od riže, orahe i listove bosiljka).

Popodnevni snack: Avokado s krekerima bez glutena, voće.

Večera: Salata s avokadom i domaćim preljevom, juha od mrkve i đumbira.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:56