StoryEditorOCM
Spiza plussavršena grickalica

Grickanjem do ravnog trbuha: hrskavi grisini bez ugljikohidrata i s prezdravim sastojkom vaš su saveznik u mršavljenju!

Piše Spiza SD
19. travnja 2023. - 08:05

Neobično je kako jedno tako malo zrno može kriti tako moćne hranjive sastojke. Lan, minijaturna riznica zdravlja, namirnica je koju ne jedemo dovoljno česro, a to je prava šteta jer može nam donijeti brojne koristi.

Među blagotvornim djelovanje lanenih sjemenki na organizam spominju se regulacija kolesterola, šećera u krvi i krvnog tlaka pa čak i snižavanje rizika od nekih vrsta raka, no u proljeće nam je lan najzanimljiviji zbog svoje sposobnosti čišćenja zahvaljujući kojoj nam je saveznik u mršavljenju i postizanju ravnog trbuha.

Zahvaljujući obilju vlakana i hranjivih sastojaka lan potiče probavu, čisti crijeva i pomaže u razgradnji nezdravih masnoća u probavnom traktu, nakon čega ih vlakna i sluz kojima obiluju lanene sjemenke vežu za sebe i eliminiraju iz tijela.

Valja imati na umu da nam je lan najkorisniji u obliku lanenog brašna, koje možemo koristiti na puno načina - kao dodatak različitim jelima, napitcima i kruhu - a jedan od najukusnijih ideja za korištenje tog zdravog brašna su grisini napravljeni prema receptu koji slijedi.

image
Shutterstock

Ne samo da su jako ukusni, nego pored lana sadrže još cijeli niz zdravih sastojaka, ali niti mrvicu ugljikohidrata pa su savršeni za sve koji vole grickati, no voljeli bi pripaziti na težinu. Ispecite ih i uživajte, ne samo da su savršena grickalica, nego i zdrav međuobrok ili marenda.

Ovo je recept koji valja sačuvati jer uz ove je štapiće moguće postići nemoguće: grickati, a mršaviti.

Grisini

Sastojci:

110 g lanenog brašna
110 g kokosovog brašna
100 g bademovog brašna
2 žlice cijelih ljuski psiliuma ili 1 žlica praha 
2 žlice mljevenih chia sjemenki
1 žličica morske soli
240 ml mlake vode + 2 do 4 žlice ako je tijesto presuho
2 žumanjka za premazivanje (alternativno: voda ili ghee)
4 žlice miješanih sjemenki (kim, sezam, mak i sl.) ili naribanog parmezana
1 žličica krupne soli

Priprema:

Stavite suhe sastojke u zdjelu dobro ih izmiješajte. Ulijte vodu i rukama miješajte dok se dobro ne sjedini. Po potrebi dodajte još nekoliko žlica vode. Pazite da ne koristite previše jer će tijesto postati previše ljepljivo i bit će ga teško valjati. Ostavite tijesto da odstoji u hladnjaku oko sat vremena.

U međuvremenu zagrijte pećnicu na 195 stupnjeva Celzija. Podijelite tijesto na četvrtine pa svaku četvrtinu podijelite na 5 dijelova. Namočite prste u zdjelu s vodom i razvaljajte i pritisnite tijesto kako biste oblikovali grisine, duge oko 10 cemtimetara.

Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite žumanjcima, pospite sjemenkama i/ili parmezanom i posolite. Stavite u pećnicu i pecite 15 do 20 minuta ili dok ne porumene i postanu hrskavi. 

Ako volite da su jako hrskavi, pecite dodatnih 15-20 minuta na 140 stupnjeva Celzija. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 04:20