StoryEditorOCM
Savjetidobro je znati

Zanemarite popularni TikTok trik protiv prskanja ulja pri prženju, opasan je! Ali ovo su savjeti koji će vas spasiti...

Piše Spiza SD
29. svibnja 2023. - 07:05

Proteklog tjedna niz portala u regiji prenio je zaista užasan savjet o tome kako se može smanjiti prskanje ulja za vrijeme prženja utemeljen na poprilično slobodnoj i zapravo sasvim pogrešnoj interpretaciji jednog od brojnih trikova s TikToka. Savjet se izvorno odnosio na prženje slanine i veze nema s friganjem u ulju, a kako uključuje dodavanje par kapi vode oni koji ga uvaže riskiraju ozbiljne opekline. Stoga vam toplo savjetujemo da zanemarite spomenuti savjet.

Prskanje za vrijeme prženja smanjite ćete upravo na obrnut način od gore spomenutog: potrudite se da je hrana koju stavljate u vruće ulje što manje mokra.

To znači da ćete meso potapkati kuhinjskim ubrusom, a isto možete napraviti i s krumpirićima za pomfrit, gljivama i sličnom hranom. Profesionalci savjetuju da je bolje nauljiti hranu i baciti je na vrelu tavu jer se tako učinkovito izbjegava prskanje, no, jasno, ovo ne fumcionira kod pohanja i sličnih postupaka. 

Postoji jedan trik koji se spominje kao dobar za smanjenje prskanja ulja: dodavanje malo soli u ulje. Pronašli smo svjedočanstva prema kojima ulje prska znatno manje kad mu se doda malo soli, no ovaj se trik odnosi na prženje na malo ulja - recimo kao kad pržimo jaja, sotiramo povrće ili pečemo meso. Oni koji su ga isprobali tvrde da je prskanje znatno manje, no da nema učinka kad je riječ o prženju u dubokom ulju pa to imajte na umu.

U svakom slučaju, kako god i što god pržili, pripazite da hranu ne dodajete s velike visine i da je ubacujete tako da ulje prska od vas, a ne prema vama. Od pomoći će vam biti i dublje posude za kuhanje kao i mrežasti poklopac koji marljivo hvata sve kapljice ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 13:00