
Volite li jesti jaja na oko koja su pripremljena tako da je žumanjak još dovoljno tekuć da u njega možete umočiti kruh, ali bez previše sluzavog bjelanjka, ovo je savjet za vas - ispast će vam savršeno ama baš svaki put.
Uzmite tavu debljeg dna i ubacite u nju 2 žlice ulja ili žlicu maslaca odnosno masti, pri čemu će vam mast preostala od pečenja mesa biti jako dobar izbor. Čim se masnoća zagrijala, dodajte jaja i smanjite temperaturu.
E sad slijedi primjena trika. Čim se bjelanjak stegnuo i pobijelio, a rubovi su mu uhvatili koricu, u tavu dodajte po 1/2 žličice vode po jajetu i sve zajedno prekrijte poklopcem (folija također dobro funkcionira) i kuhajte dok ne bude pečeno točno onoliko koliko želite.
Pripazite da je vatra umjerena - ako je prejaka, žumanjci će vam se previše ispeći, a ako je preslaba, bjelanjak će djelomično ostati tekuć.
Još jedna bitna napomena: jaja obavezno pospite prstohvatom soli odmah nakon što ih razbijete u tavu, jer dok su sirova bolje će je upiti.