StoryEditorOCM
Savjetidobro je znati...

Tajna savršenog gulaša vrlo je jednostavna: jednu stvar svi rade pogrešno! Postupite ovako i oduševit ćete se rezultatom

Piše T. S. M.
27. travnja 2024. - 08:15

Što je tajna savršenog gulaša, pitanje je koje si mnogi postavljaju. Kad kažemo mnogi, uopće ne pretjerujemo, jer već duže vrijeme jedan od naših najčitanijih članaka je tekst sa savjetima za najbolji gulaš. Nećemo vam prepričavati što smo tamo sve naveli, cijelu priču pročitajte na ovom linku, no sad ćemo vam skrenuti pažnju na jednu pogrešku koju mnogi rade, a posljedica te pogreške je gulaš koji bi malo tko proglasio najboljim.

Želite li popraviti svoju vještinu pripreme gulaša, ne morate se baciti u potragu za receptima. Svaki će recept biti dobar, samo ako promijenite jednu stvar. Vrlo je jednostavna i radi se na samom početku pa vam se neće dogoditi da ovu malu caku zaboravite primijeniti u žaru kuhanja.

image
Shutterstock

Dakle, ono što razlikuje prosječan i običan gulaš je dubina okusa, a ta se može postići samo ako se meso odmah na početku fino prepeče. Na masti ili na ulju, zapravo nije ni važno. Važno je stvoriti slasni karamelizirani sloj na svakoj kockici mesa i zato je preporučljivo, ako kuhate u manjoj teći ili pripremate veću količinu gulaša, ovaj korak odraditi u serijama.

Taj je karameliziranin sloj itekako važan: ne samo da svojom jedinstvenom aromom pojačava i produbljuje okus jela, nego ujedno čini barijeru između umaka u kojem se meso kasnije kuha i unutrašnjosti mesa, čuvajući mesne sokove. Rezultat je ukusan gulaš čija je svaka kockica mesa prava bombica okusa, a pritom je mekana i sočna baš onako kako priželjkujete. Još ako se sjetite na vrijeme uvaljati meso u začine i pustiti ga da ih upije...

image
Shutterstock

No ništa od toga nećete uspjeti postići pirjate li meso zajedno s lukom. Luk za vrijeme dinstanja ispušta tekućinu, a ta tekućina moči meso, čineći da se ono kuha, umjesto da se prži. Nešto je bolja opcija dodati meso luku kad je već omekšao i uhvatio boju, ali tada riskirate da će vam luk početi gorjeti.

Nakon što ste završili s obradom mesa, izvadite ga, a na istu masnoću dodajte usitnjeni luk. Ako radite u serijama i želite uštedjeti vrijeme, tada luk pirjajte u susjednom loncu pa mu, kad je lijepo mekan i dobio je primamljivu zlatnosmeđu boju, dodajte češnjak, mrkvu i celer, a kad su i oni svenuli ubacite koncentrat rajčice, pričekajte da malo potamni, zalijte ga vinom i tek tada dodajte meso.

Eto, sad vam recept ni ne treba, sve smo vam otkrili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:18