StoryEditorOCM
SavjetiSve popularniji

Čemu služi ječam i kako ga uvesti u prehranu? Jeftin je, malo kalorija, a a od njega vam je pun želudac

Piše MOZAIK SD
19. rujna 2023. - 22:41

Integralno brašno od ove zaboravljene žitarice u Srbiji je sve popularnije, a jeftino je, a evo za što i kako ga koristiti.

Bijelo brašno polako, ali sigurno gubi na popularnosti, a sve su zastupljenije njegove zdravije i nutritivno vrijednije zamjene poput pira, zobi, raži ili ječma, koje sve češće susrećemo na policama trgovina i u brojnim receptima, piše blic.rs.

Ječam je jedna od najstarijih žitarica koju su ljudi koristili u prehrani, no s vremenom je nestala sa stola. Ali mi se polako vraćamo svojim korijenima i imamo priliku uživati ​​u kašama, kruhovima, muffinima i drugim specijalitetima koji sadrže ječam ili ječmeno brašno.

Održava dobru razinu šećera u krvi

- Ječam ili geršla poznata je u našem narodu, a tradicionalno se koristila više nego danas. Drago mi je da se vraćamo ovoj nutritivno vrijednoj žitarici koja je i cjenovno pristupačna i dostupna na ovim prostorima. Ječmeno brašno bogato je mineralima, uključujući magnezij, mangan, željezo, bakar, selen, a posebno vitaminima B kompleksa.

Može biti vrijedan dio prehrane za stabilizaciju glukoze u krvi, a za tu namjenu najbolje je integralno brašno bogato vlaknima, koje je i odlična zamjena za pšenično bijelo brašno - objašnjava Tanja Olajdžija, dijetetičarka-nutricionistica.

Pun je vlakana i lako probavljiv

Ječam ima niz dobrobiti za cijelo tijelo, a primjerice jedna šalica kuhanog ječma ima manje kalorija, ali više vlakana od iste količine kvinoje ili smeđe riže.

Nekuhani oljušteni ječam smanjit će razinu antinutrijenata u organizmu, što ječam čini vrlo korisnom i lako probavljivom namirnicom. Kada namočite ili sameljete ječam, on postaje puno lakši za probavu, a sposobnost apsorpcije hranjivih tvari znatno se povećava.

- Ječam se ističe i dobrim sadržajem beta-glukana, polisaharida također prisutnih u zobi. Beta-glukani su posebno korisni za jačanje imunološkog sustava, što je prepoznala i farmaceutska industrija, a mogu se naći i izolirani u obliku suplemenata - dodaje.

Kako ga uvesti u prehranu

Imate li dilemu kako uvrstiti ječam u svoju prehranu, naša nutricionistica ističe da postoji niz opcija.

- Ječam svakako treba uvrstiti u prehranu. Kruh možemo napraviti od brašna ili barem zamijeniti dio pšenice pri izradi peciva i drugih kruhova, znajući da će to brašno dati nešto mrvičastiju, ali svakako finu strukturu.

Također, nemojte brinuti kako će se ponašati u pripremi jer se zbog sadržaja glutena lijepo gnječi, ali ovo je i napomena za one intolerantne na gluten, koji bi trebali preskočiti proizvode od ječmenog zrna - zaključila je Olajdžija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2023 06:55