StoryEditorOCM
Receptibez greške

Za najbolju tjesteninu bolognese držite se savjeta slavnog kuhara: evo kako postići onaj bogati okus, ovo je ključno!

Piše Spiza SD
6. lipnja 2023. - 13:54

Bolonjeze, bolonjez, bolognese, malo tko vam Italije zna kako se točno zove ovo jelo, a još ih je manje koji ga znaju pripremiti kako treba. Srećom, svako malo neki poznati talijanski chef "ispali" zbog te činjenice pa urbi et orbi objavi kako se zapravo priprema taj ponos nacionalne kuhinje.

Posljednji u nizu je Stefano Cilla, poznati talijanski chef koji trenutno vodi britanski restoran Bancone; prema njegovom mišljenju za pripremu ovog kultnog mesnog umaka postoji samo jedan točan recept (srećom, otkrio ga je).

Chef napominje i kako treba obratiti veliku pažnju na odabir mesa pri čemu bi prednost trebali imati komadi s malo većim postotkom masnoće. Po njegovom mišljenju idealna je mješavina govedine i svinjetine, a umak treba kuhati barem tri sata kako bi se se razvio onaj prepoznatljiv, dbogat okus. Što se tiče tjestenine, Stefano preporučuje isključivo špagete.

Tjestenina s umakom bolognese

Sastojci:

1 kg govedine
250 g svinjetine
1,5 l pasirane rajčice
200 ml crnog vina
100 ml maslinovog ulja
1 luk
2 mrkve
100 g celera
grančica ružmarina
sol, papar
tjestenina

Priprema:

Narežite povrće na male kockice pa ga prodinstajte na maslinovom ulju. Dodajte grančicu ružmarina i kuhajte na srednjoj vatri oko 5 minuta. Zatim dodajte meso, sol i papar te pojačajte vatru i kuhajte uz povremeno miješanje dok meso ne uhvati boju. 

Uklonite ružmarin, dodajte crno vino i pustite da alkohol ispari pa dodajte pasiranu rajčicu i sve kuhajte na laganoj vatri tri i pol sata, pri čemu je umak potrebno promiješati svakih 15-ak minuta.

Pri kraju kuhanja skuhajte tjesteninu, oscijedite je i poslužite s umakom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 10:32