StoryEditorOCM
Receptijednostavno i ukusno

Sjećate li se francuskog krumpira? Svi su ga pripremali prije 40-ak godina, podsjetimo se kako je dobar!

Piše Spiza SD
11. svibnja 2023. - 15:16

Prije kojih 40-ak godina na ovim je prostorima bilo jako popularno jelo od krumpira, jaja i kiselog vrhnja koje se nazivalo francuski krumpir. Riječ je o složencu nalik na musaku, samo bez mesnog nadjeva. Kako ne bi bilo "gluvo", dodavali  su mu se suhomesnati proizvodi poput pancete, kobasica i šunke, koji bi predivno proželi cijelo jelo svojom aromom dima. Kremasti umak od jaja i vrhnja povezivao bi sve slojeve u cjelinu, čineći jelo dovoljno hranjivim da može poslužiti kao samostalan obrok.

Isprobajte ga, odnosno podsjetite ga se.

Francuski krumpir

Sastojci:

1 kg krumpira
500 ml kiselog vrhnja
200 g pancete ili šunke
4 jaja
malo peršina
sol, papar

Priprema:

Krumpir skuhajte s korom u slanoj vodi. Kad se ohladi, ogulite ga i narežite na tanke ploške. Jaja posolite i pomiješajte s vrhnjem, a šunku ili pancetu narežite na kockice. Peršin sitno nasjeckajte.

U nauljeni pleh za pečenje slažite red kuhanog krumpira pa red šunke odnosno pancete, dok ne potrošite sastojke. Na kraju sve prelijte smjesom vrhnja i jaja i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko pola sata. Gotovo pospite peršinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 10:54