StoryEditorOCM
Receptisočna i meka

Seljačka pita od sira za polizat‘ prste: jedan dodatak presudan je za fine i hrskave kore, a mala caka za savršen nadjev

Piše Spiza SD
24. svibnja 2023. - 21:01

Domaća pita od sira uvijek je dobra ideja i dok je apsolutno najbolja ona od ručno vučenih kora, čak se i s kupovnim korama može se napraviti savršena poslastica - pod uvjetom da se držite savjeta zahvaljujući kojem će ispečene kore biti jako hrskave i fine, poput onih domaćih: obavezno ih premažite rastopljenim maslacem.

Što se tiče nadjeva, ova pita od sira je vrlo posebna. Umjesto uobičajene mješavine sira, jaja i vrhnja, u ovu ide vrlo specifična smjesa s vrlo neočekivanim sastojkom: praškom za pecivo. Upravo zahvaljujućo tome pita je meka, rahla i nevjerojatno ukusna. Isprobajte ovaj recept!

Seljačka pita sa sirom

Sastojci 

500 g kora
4 jaja
400 g sira
250 ml mlijeka
100 ml mineralne vode
40 g maslaca
20 ml ulja
1 žlica brašna
16 g praška za pecivo

Priprema:

Pomiješajte jaja s mlijekom, mineralnom vodom, uljem, brašnom i praškom za pecivo.

Lim za pečenje premažite otopljenim maslacem, a zatim na to položite jednu koru. Prelijte je istopljenim maslacem i dodajte mrvljeni feta sir pa preko njega stavite malo smjese s jajima te nastavite redati sastojke opisanim redoslijedom, dok ih ne potrošite. Zadnju koru prelijte istopljenim maslacem, po tome izmrvite još malo feta sira i pecite sve u pećnici zagrijanoj na 190°C oko 40 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:33