
Domaća pita od sira uvijek je dobra ideja i dok je apsolutno najbolja ona od ručno vučenih kora, čak se i s kupovnim korama može se napraviti savršena poslastica - pod uvjetom da se držite savjeta zahvaljujući kojem će ispečene kore biti jako hrskave i fine, poput onih domaćih: obavezno ih premažite rastopljenim maslacem.
Što se tiče nadjeva, ova pita od sira je vrlo posebna. Umjesto uobičajene mješavine sira, jaja i vrhnja, u ovu ide vrlo specifična smjesa s vrlo neočekivanim sastojkom: praškom za pecivo. Upravo zahvaljujućo tome pita je meka, rahla i nevjerojatno ukusna. Isprobajte ovaj recept!
Seljačka pita sa sirom
Sastojci
500 g kora
4 jaja
400 g sira
250 ml mlijeka
100 ml mineralne vode
40 g maslaca
20 ml ulja
1 žlica brašna
16 g praška za pecivo
Priprema:
Pomiješajte jaja s mlijekom, mineralnom vodom, uljem, brašnom i praškom za pecivo.
Lim za pečenje premažite otopljenim maslacem, a zatim na to položite jednu koru. Prelijte je istopljenim maslacem i dodajte mrvljeni feta sir pa preko njega stavite malo smjese s jajima te nastavite redati sastojke opisanim redoslijedom, dok ih ne potrošite. Zadnju koru prelijte istopljenim maslacem, po tome izmrvite još malo feta sira i pecite sve u pećnici zagrijanoj na 190°C oko 40 minuta.