StoryEditorOCM
Receptizdravo i ukusno

Recept koji će vas spasiti: chefica poznatog splitskog restorana ovako priprema palamidu da joj potraje nekoliko dana

Piše Spiza SD
5. lipnja 2023. - 07:10

Svima nam je dobro poznato da bismo ribu trebali jesti puno češće nego je jedemo, no riba jednostavno nije dovoljno praktična namirnica za užurbani stil života - dok se kupi, očisti, pripremi... mogli ste i ispeći i pojesti šnicele, skupa s prilogom. O čišćenju kuhinje nakon pripreme ribe da ne govorimo.

Međutim, postoji jedna caka uz koju danima možete uživati u ribi, a ne mislimo na posezanje za ribom iz konzerve. Naši su stari dobro znali kako pripremiti ribu da potraje, čak i bez hladnjaka: stavljali su je u saur, marinadu i slične smjese sastojaka koji joj pomažu da se dulje održi.

image
Ante Čizmić/Cropix

Recept za jako dobru palamidu u marinadi nedavno je ekipi Dobre hrane prišapnula chefica poznatog splitskog restorana Villa Spiza, a nama se čini baš idealnim za preporučiti vam ga na početku tjedna: skoknite po frišku palamidu, proučite recept Ivane Gamulin, kćerke slavnoga Game, i bacite se na pripremu. Nećete se puno "umesti" od posla, a idućih nekoliko dana čekat će vas zdrav i ukusan obrok kojemu samo treba dodati malo salate, krumpira ili nešto na žlicu. 

Palamida u marinadi

Sastojci:

cijela palamida od oko kilograma
oštro brašno
glavica češnjaka
maslinovo ulje
crno vino
vinska kvasina
2-3 lovora
5-6 kriškica limuna
grančica ružmarina
1 žlica meda
sol, papar

Priprema:

Palamidu očistiti, filetirati i narezati na deblje komade. Uvaljati u brašno i kratko popržiti u dubokom ulju te izvaditi na ubrus. U međuvremenu napraviti marinadu. Češnjak očistiti i narezati na deblje ploške i kratko popržiti na maslinovu ulju pazeći da ne posmeđi, dodati oko 2 dcl vina, 2 dcl kvasine, 4 dcl vode. Začine i med posoliti i popapriti bez straha. Kuhati 15-20 minuta dok se ne dobije oko 6 dcl marinade. U dublju posudu poslagati komade palamide i preliti marinadom. Ostaviti preko noći u hladnjaku da se sve prožme. Ovako pripremljena palamida može trajati i više dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 19:46