
Ljepota različitosti među kulturama, znaju gurmani, leži u različitim kuhinjama koje su svijetu donijele brojne delikatese.
Jednu takvu u svijet su "poslali" Arapi, a riječ je o jednom neobičnom kruhu. Naime, dok se kod "nas" on pravi od različitih vrsti brašna, glavi sastojak arapskog kruha je griz. Ovaj kruh mnogima koji probaju bude i draži od klasične verzije, tako da ga definitivno vrijedi isprobati.
Arapski kruh od griza
Sastojci:
500 g griza
30 g kvasca
dvije žlice brašna
pola šalice maslinovog ulja
pola žličice soli
jedan žumanjak
voda
Priprema:
U dubokoj posudi pomiješajte griz, brašno i kvasac (koji prethodno trebate pomiješati s malo vode), maslinovo ulje i sol. U smjesu dodajte vodu i zamijesite tijesto.
Mijesite kruh desetak minuta, a nakon toga smjesu podijelite na dva ili četiri dijela, ovisno o željenoj vaših kruhova. Loptice razvucite u okrugle kruščiće i stavite ih na tacnu premazanu uljem. Prekrijte tacnu krpom i ostavite kruščiće da malo odstoje na toplom.
Kada narastu, premažite tijesto sa žumancem pomiješanim s malo vode ili mlijeka i pecite ih na visokoj temperaturi otprilike desetak minuta. Nakon pet minuta možete prevrnuti kruščiće kako bi se ispekli što ravnomjernije, a prije nego ih izvadite iz pećnice, provjerite jesu li dobro pečeni pomoću čačkalice ili noža. Kada ih izvadite iz pećnice, pustite kruščiće da se malo ohlade i poslužite ih tople.