StoryEditorOCM
ReceptiDOBRA ALTERNATIVA

Odvažite se isprobati nešto novo: donosimo recept za arapski kruh, od ‘naše‘ verzije razlikuje se po ključnom sastojku

Piše SPIZA SD
21. ožujka 2023. - 20:00

Ljepota različitosti među kulturama, znaju gurmani, leži u različitim kuhinjama koje su svijetu donijele brojne delikatese. 

Jednu takvu u svijet su "poslali" Arapi, a riječ je o jednom neobičnom kruhu. Naime, dok se kod "nas" on pravi od različitih vrsti brašna, glavi sastojak arapskog kruha je griz. Ovaj kruh mnogima koji probaju bude i draži od klasične verzije, tako da ga definitivno vrijedi isprobati. 

Arapski kruh od griza

Sastojci:

500 g griza
30 g kvasca
dvije žlice brašna
pola šalice maslinovog ulja
pola žličice soli
jedan žumanjak
voda

Priprema:

U dubokoj posudi pomiješajte griz, brašno i kvasac (koji prethodno trebate pomiješati s malo vode), maslinovo ulje i sol. U smjesu dodajte vodu i zamijesite tijesto. 
Mijesite kruh desetak minuta, a nakon toga smjesu podijelite na dva ili četiri dijela, ovisno o željenoj vaših kruhova. Loptice razvucite u okrugle kruščiće i stavite ih na tacnu premazanu uljem. Prekrijte tacnu krpom i ostavite kruščiće da malo odstoje na toplom.
Kada narastu, premažite tijesto sa žumancem pomiješanim s malo vode ili mlijeka i pecite ih na visokoj temperaturi otprilike desetak minuta. Nakon pet minuta možete prevrnuti kruščiće kako bi se ispekli što ravnomjernije, a prije nego ih izvadite iz pećnice, provjerite jesu li dobro pečeni pomoću čačkalice ili noža. Kada ih izvadite iz pećnice, pustite kruščiće da se malo ohlade i poslužite ih tople. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 15:43