
Prva jesenska bura baš "traži" nešto na žlicu, zar ne? Naš prijedlog je jednostavno, krepko i preukusno jelo za koje će vam trebati lako pristupačne i povoljne namirnice i vrlo malo truda. Sve skupa bit će gotovo za sat vremena i 15 minuta, a rezultat će sve oduševiti. Slasno će mirisati i uživat ćete u svakom zalogaju. Poslužit ćete ga s pireom od krumpira, a ako pazite na liniju krumpir ćete preskočiti i uživati bez grižnje savijesti.
Složenac od poriluka s kobasicama
Sastojci:
800g svinjskih kobasica
4 poriluka orezati, narezati na kolutiće i dobro oprati
2 glavice luka sitno narezane
2 zgnječena češnja češnjaka
1,5 litara pilećeg ili povrtnog temeljca
2 lista lovora
maslinovo ulje
malo mlijeka
3 žlice maslaca
3 kg krumpira
sol, papar
Priprema:
Prepecite kobasice na grilu, tavi ili u pećnici te ih ostavite sa strane.
Dio masnoće koju su pustile prebacite u vatrostalnu posudu pa dodajte narezani luk, poriluk i režnjeve češnjaka i kuhajte na štednjaku par minuta da se karameliziraju. Vratite kobasice, dodajte lovor i dobar prstohvat soli i crnog papra.
Podlijte s 1,5 l temeljca i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva Celzija te pecite otprilike sat vremena dok se poriluk dobro ne skuha.
U međuvremenu ogulite i narežite krumpir pa ga skuhajte u slanoj vodi i potom ocijedite. Pustite krumpir da se pari u cjedilu nekoliko minuta prije nego što ga vratite u posudu u kojoj su se kuhali, pire će biti ukusniji. Dodajte 3 žlice maslaca, malo mlijeka, soli i prstohvat crnog papra pa krumpir temeljito zgnječite. Držite pire na toplom do posluživanja uz složenac.