
Topli dani sve su nam bliže, a s njima i obiteljski ručkovi i proslave pričesti i krizmi naših najmilijih.
Ako želite pripremiti neku poslasticu, s ledenim vjetrom sigurno nećete pogriješiti. Ovaj osvježavajući voćni kolač vole svi, stoga možete biti sigurni da neće biti ostataka.
Ledeni vjetar
Sastojci:
Kora:
devet bjelanjaka
30 dekagrama šećera
jedna jušna žlica jabučnog octa
Krema:
devet žumanjaka
četiri žlice šećera
četiri žlice oštrog brašna
dva i pol decilitra mlijeka
tri vanilin šećera
250 grama margarina
pola litre slatkog vrhnja
tri vrste voća po izboru
limunov sok
Priprema:
Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka, dodajte šećer i jušnu žlicu jabučnog octa pa sve dobro izmiješajte. Koru pecite u pećnici zagrijanoj na 150 Celzijusovih stupnjeva na jedan sat, dok ne poprimi nježno žućkastu boju. Kada se ohladi, prerežite je na tri dijela.
Žumanjke izmiksajte sa šećerom, dodajte brašno i vanilin šećer. Mlijeko stavite da lagano zakuha, dodajte mu smjesu sa žumanjcima i sve lagano kuhajte dok se ne zgusne. U ohlađenu kremu dodajte margarin i dobro izmiksajte. Pripremite šlag.
Kolač se slaže tako da se na dno položi jedna od tri kore. Premažite je kremom, stavite preko red banana i sve premažite šlagom. Ponovite postupak sa sljedeće dvije kore i voćem po izboru. Kada naslažete treću vrstu voća na posljednju koru, premažite kolač ostatkom šlaga i ukrasite po želji.