StoryEditorOCM
Preporukesedam sigurnih

Na akciji je, ali isplati li se kupiti na veliko? Ovim namirnicama slobodno napunite hladnjak, zamrzivač i smočnicu!

Piše spiza SD
4. svibnja 2023. - 08:05

Koliko vam se puta dogodilo da ste naišli na neku namirnicu na akciji pa ste je nakupovali kao da se pripremate za smak svijeta... i nikad je niste uspjeli iskoristiti. Ne zbog nekakve kataklizme, nego zato što se pokvarila prije nego ste je uspjeli pojesti. S obzirom na bizarno visoke cijene hrane, vjerojatno ćete kad-tad doći u napast nakrcati smočnicu i hladnjak proizvodima na akciji, a da vam se ne bi dogodilo da vam propadnu, obratite pažnju na to što kupujete - neke se namirnice potvrđeno dobro duže i pri duljem stajanju, druge su, nažalost, lako kvarljive pa znaju propasti i prije nego im istekne rok uporabe ili su toliko nestabilne da nutrijenti iz njih izvjetre bez obzira na to koliko su dobro zapakirane.

Izdvajamo namirnice koje se, prema preporukama nutricionista, najviše isplati kupiti u većoj količini.

Smrznuto voće i povrće

Premda smo upravo zakoračili u sezonu obilja po pitanju voća i povrća, naiđete li na zamrznute plodove na akciji, kupite ih koliko god vam stane u zamrzivač. Smrznute biljne proizvode možete čuvati u zamrzivaču do šest mjeseci, za razliku od svježeg koje svježe traje maksimalno tjedan dana. Dobra opcija, ako imate veliki zamrzivač, je opskrbiti ga što svježijim sezonskim voćem i povrćem u kojem ćete kasnije moći uživati sve do zime.

Suhe mahunarke

Nećete pogriješiti s jumbo pakiranjem graha, leće ili slanutka: izvrsno se drže ako su pravilno uskladišteni (na tamnom i suhom mjestu dalje od izvora topline) pa ćete uvijek pri ruci imati pouzdan izvor vlakana, željeza, magnezija i kalija, odnosno gotovo sve što vam treba za skuhati jeftino i hranjivo jelo.

Smrznuta perad i riba

Smrznuta varijanta ovih namirnica može vam pomoći da uštedite i da si olakšate pripremu zdravih obroka, zadovoljenje dnevnih potreba za proteinima da ne spominjemo. Dodajte im malo gore spomenutog zamrznutog povrća i imate kompletan ručak bez da ste uopće stupili nogom u trgovinu.

Maslac

Maslac je još jedna od namirnica koje su bezobrazno poskupile, pa kad ga nađete na akciji, slobodno kupite više pakiranja. Ona koja ćete potrošiti kroz par tjedana ostavite u hladnjaku, ostatak zamrznite i čuvajte u zamrzivaču do 6 mjeseci. Po odmtzavanju nećete primijetiti razliku.

Sjemenke

Nisu sve sjemenke iste po pitanju roka trajanja, ali one koje se u posljednje vrijeme najviše koriste - chia sjemenke - su siguran izbor po pitanju duljeg čuvanja. Mogu potrajati do godinu dana, a čak i dulje ako ih stavite u hermetički zatvorenu posudu i pohranite u hladnjaku.Još dulje vam može potrajati kvinoja, nutritivno bogata namirnica (koja je suprotno uvriježenom mišljenju sjemenka, a ne žitarica) o kojoj smo vam nedavno pisali. Slobodno je nakupujte kad je na akciji jer može potrajati 2 do 3 godine.

Riža i tjestenina

Mnoge će iznenaditi podatak da obična bijela riža traje znatno dulje od smeđe, koja se smatra znatno zdravijom: rok uporabe bijele riže je 2 godine, a smeđe 6 mjeseci. Imajte to na umu kad ih kupujete na akciji pa smeđu što prije potrošite. Dobra opcija za kupovinu većih količina, što se tiče rroka upotrebe, je tjestenina koja traje do 2 godine u neotvorenom pakiranju, dok otvorena traje oko godinu dana.

Konzervirana hrana

Konzervirana hrana izvrstan je zgoditak na akciji, osobito ako se radi o brendu čije proizvode inače preskačete jer su vam preskupi - trajat će godinama, stoga ih se isplati kupiti na veliko čak i ako je nećete odmah upotrijebiti. Premda se nutricionisti ne mogu usuglasiti oko pojedinih vrsta konzervirane hrane, jer neki smatraju da je, primjerice, grašak i kukuruz bolje kupovati u zamrznutom obliku, što se tiče konzervirane rajčice samo navalite. Bilo da je riječ o pelatima, pasatima, narezanim rajčicama ili koncentratu rajčice, uvijek će vam dobro doći za umake i dodatak jelima, od juhe do variva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 05:41