StoryEditorOCM
Preporukeevo gdje jesti

Dalmatinski restorani dominiraju listom prestižnog francuskog vodiča! Evo gdje se gušta u najboljoj hrani, donosimo popis

Piše T.S.M.
19. travnja 2023. - 14:33

Šestu godinu zaredom gastronomski vodič Gault&Millau Croatia proglasio je svoj izbor najboljih restorana u Hrvatskoj, a u ovogodišnjoj selekciji uključeno je 270 restorana, 100 popularnih mjesta u kojima se poslužuje hrana, 100 vina i po prvi put 20 maslinovih ulja.

Svečana promocija održana je sinoć, a cijeli popis restorana i objekata objavljen je danas na službenoj stranici. Inače, Gault&Millau je najutjecajniji vodič za francuske restorane zasnovan još 1969. kad su Henry Gault, Christian Millau i André Gayot pokrenuli mjesečnik posvećen hrani i vinu, a baziran je na strogom sustavu ocjenjivanja koji se, za razliku od Michelinovih preporuka, temelji na kvaliteti hrane, dok se usluga, cijena i ambijent komentiraju posebno. Ocjene su u rasponu od 1 do 20, a restorani s manje od 10 bodova nikada nisu navedeni.

Pogledom na službenu stranicu otkrit ćete gdje se u vašoj blizini nalaze restorani koji su zaslužili ući u njihovu selekciju i kako su ocijenjeni, što je dosta zgodno planirate li neki poseban događaj ili čisto želite znati gdje se u vašoj blizini može dobro jesti, a također možete doznati koji su od restorana i objekata iz njihove selekcije zaradili najbolje ocjene.

Ovoga puta na samom vrhu je dubrovački restoran 360, sa 17.5 od 20 bodova, a odmah iza njega su, s jednakim brojem bodova, redom: rovinjski Monte, zagrebački NAV, šibenski Pelegrini i savurdijska Pergola. Najbolje ocijenjen restoran u Splitu je Zoi sa 16.5 od 20 bodova, potom slijede Dvor i Olive Tree sa 16, a jednak je broj bodova su dobili i hvarski Laganini te zadarska Foša.

image
Shutterstock

Ako vas zanima kako dalje stvari stoje, pregledajte njihov popis na 36 stranica, a mi smo se, iz lokal-patriotskih razloga malo temeljitije posvetili istraživanju dalmatinskih objakata. Pa evo gdje nam stručnjaci iza ovog izbora preporučuju da pođemo jesti...

U Splitu, kao što smo spomenuli, najviše ocjene imaju Zoi, Dvor i Olive Tree, a potom slijede Kinoteka, Noštromo, Zora bila i Zrno soli s po 15.5,  Portofino i Zona imaju 14.5, Artičok,Bota oyster&sushi bar, Kadena i Mazgoon tek pola boda manje (a jednak broj bodova dobila je i stobrečka konoba Nikola). Zatim slijede Bokeria, Pinku fish&wine, Štorija i Šug s po 13.5 dok samo pola boda manje imaju Brasserie on 7, Chops&Grill steak&seafood, konobe Fetivi i Matoni te Zinfandell food&wine bar. Corto Maltese i Pandora Greenbox dobili su 12.5 bodova, a Adriatic, Bome i Makarun 12. 

U Zadru je, nakon gore spomenute Foše, najbolje ocijenjen restoran Niko, s 14, a pola boda manje ima Kornat, iza kojeg su, s 12 bodova, Tinel, Kaštel i Bruschetta.

U Šibeniku su najbolje ocjene, nakon gore spomenutog Pelegrinija, dobili konoba Tomaseo (13) te Pjat i Bronzin s po 12.5, dok je Galbiani dobio pola boda manje.

Najbolje ocijenjeni dubrovački restorani i objekti koji nude hranu su, nakon gore spomenutog 360, Nautika, sa 16.5 bodova, restorani Dubrovnik i Above 5 s po 15 te Pantarul s pola boda manje. Ocjenu 13 dobili su Sesame i Posat, kao i restoran Dubrovnik na obližnjem Lopudu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 11:43