StoryEditorOCM
ŽupanijaMinistar Fuchs otkrio

‘Zvao me je šibensko-kninski župan Jelić, intenzivno razmišlja o produljenju online nastave još jedan tjedan iz Svih svetih‘

Piše šibenski.hr
28. listopada 2021. - 12:40

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs komentirao je danas novo zatvaranje škola u tjednu nakon Svih svetih.

- Situacija je izrazito loša u čitavoj zemlji. Ali loš je i velik broj djece koja su pozitivna, no kliničke slike kod djece na svu sreću prihvatljive. Danas će se taj broj ukupno zaražene djece približiti 5000. U tom smislu su donesene i te odluke, a donose ih lokalni stožeri. No, u ovom trenutku imamo generalno povećanje zaraze među učeničkom populacijom. Najviše u Zagrebu u Rijeci, ali i u ostatku zemlje, rekao je Fuchs.

Napomenuo je i kako nema promjene načina donošenja odluke.

- I prošlih godina smo razgovarali sa županijama i tako su se škole stavljale na određene modele, kazao je.

- Zvao me župan Šibensko-kninske županije Jelić koji jako intenzivno razmišlja da produže C model još tjedan dana nakon Svih svetih. Nadam se da će ovo usporiti pandemiju unutar dječje populacije, rekao je ministar.

Novinari su ga pitali i je li dobra odluka zatvoriti škole.

- Ne slažem se nikad sa zatvaranjem škola i pokušavamo napraviti što je moguće. U ovom slučaju brine me koliko imam porast zaražene bolesne djece. I mislim da je ova odluka u redu, rekao je.

Na komentar novinarke kako se situacijom upravlja loše, da se covid potvrde ne koriste te da se u drugim zemljama škole zadnje zatvaraju, Fuchs kaže kako je to odluka Stožera.

- Neću ulaziti u to trebaju li covid potvrde, to će donijeti Stožer. Pazite što je bilo prošle godine, Ministarstvo i ja bili smo napadani jer nismo dali da se zatvaraju škole. Za razliku od ostalih zemalja, mi smo imali otvorene. U prošlom valu djeca su kod nas imala najmanje online nastave. Ovo nije zatvaranje škola, to je prelazak na online školu dva dana. A koliko dugo će se morati produžiti, ne znam..., rekao je Fuchs.

Novinari su ministru ukazali na podatak da četvrtina djece online školu radi na mobitelima.

- Djeca imaju puno tehničkih pomagala... Jesu li na mobitelima jer im je tako lakše ili jer nemaju opremu... Jesmo li svakom trebali podijeliti dva ili tri laptopa? Naručujemo studije i pokušavamo popraviti situaciju tamo gdje je to potrebno, rekao je Ministar.

Komentirao je i situaciju s roditeljima čiju djecu nema tko čuvati.

- Sada razgovaramo o dva dana, djeca od šest i sedam godina su to vrijeme doma. Najmanji su najveći problem jer ih netko nema čuvati ako nemaju baku ili djeda. Prošle godine smo organizirali da se u školama može čuvati djecu. Ako se ovo produži, razmislit ćemo opet o tome.

Na konkretno pitanje misli li se produžiti online nastava i tjedan dana iza Svih svetih, rekao je - da.

- Koja županija sada u Hrvatskoj je tako dobra da mislite da bi trebalo ostaviti sve kako jest, odgovorio je na pitanje zašto se zatvaraju sve škole ako nije svugdje ista situacija.

02. svibanj 2024 17:59