StoryEditorOCM
ŽupanijaGOVOREĆI OTVORENO

Zdravko Pilić: ‘Zekanovićeva kandidatura za župana loša je vijest za HDZ. Evo i zašto‘

Piše Zdravko Pilić
28. kolovoza 2024. - 19:39

Hrvoje Zekanović će se kandidirati za župana, na predstojećim lokalnim izborima. To je vijest koja je na brzinu obišla prostor Šibensko – kninske županije, čim je objavljena u ponedjeljak ujutro u Studiju 4 HTV-a, kod kolege Petra Vlahova – još jednog Šibenčanina.

Na njegovo pitanje jesu li točna nagađanja da će se kandidirati za župana Šibensko- kninske županije, Zekanović je rekao da u stranci promišljaju o njegovoj kandidaturi.

- Još nisam govorio u medijima, ovo je nekakva ekskluziva. Promišljamo u stranci, ja osobno i mi, o mojoj kandidaturi na mjesto župana Šibensko-kninske županije. Dakle, u dogledno vrijeme ćemo donijeti konačnu odluku i ako tako bude, onda to i obznaniti, otkrio je.

O tome kako će HDZ reagirati na njegovu kandidaturu i hoće li ga podržati, Zekanović je bio jasan.

- ‘Pa ja ću vam hipotetski odgovoriti da su sve opcije otvorene‘ - rekao je Zekanović.

Dakle, ako su u Šibensko – kninskom HDZ-u mislili kako su se riješili Zekanovića, grdno su se prevarili. Evo njega opet – ‘Ante Portas‘! Pred vratima! Da je bilo po njima, da se njih pitalo, ne bi on mjesta na listi a ni Sabora vidio. No, nije ih se pitalo, pa su morali nevoljko prihvatiti da će Zeko odraditi još jedan – treći mandat – u Saboru, ali su se barem tješili da ga više neće morati gledati po Šibeniku.

No, i tu su se malo prešli. Zekanović je njima, ma koliko im to bilo teško priznati, i partner u gradu Šibeniku, koji im s dva glasa – Nenad Renje i Nenad Samaržija - osigurava prilično lagodnu većinu u Gradskom vijeću grada Šibenika. I sad im Zekanović s ovom svojom kandidaturom za župana šalje poruku – ‘Di ste, dečki? Nešto mi se ne javljate? A idu izbori, ništa vi ne govorite - što ćemo kako ćemo. Ja znam da bi vi sad najradije bez mene, ali neće to tako ići. Ja mislim da vam je bolje da se sa mnom nagodite sad, odmah u startu, nego kasnije. Kasnije bi moglo biti kasno!‘

Jer, Zekanovićeva kandidatura, odnosno već i samo mahanje s njom jako je loša vijest za HDZ. Tu ne treba velika matematika - sve ono glasova što bi Zekanović kao kandidat za župana uzeo na izborima, uzeo bi HDZ-u. Nikom drugome! I time bi već u startu otežao HDZ-u i njegovom kandidatu za župana, ma tko on bio, pobjedu na idućim izborima, kojoj se svi jako nadaju. No, ne radi se samo o glasovima za župana, nego i o glasovima za Županijsku skupštinu.

Ako se Zekanović samostalno kandidira za župana, onda je logično i da njegova stranka, HDS, na tim predstojećim lokalnim izborima dogodine, ima i samostalnu listu za Županijsku skupštinu. Koliko ona može osvojiti, jedan ili dva vijećnika, nebitno je, ali jedno je sigurno – ono sve što osvoji glasova, uzet će HDZ-u, neće ni SDP-u ni nikom drugome. A pri slaganju buduće većine, taj bi jedan ili dva vijećnika u ŽS mogla biti zlata vrijedna. Kao što su na prošlim izborima bila i u gradu Šibeniku. Zato Zekonović na vrijeme poziva HDZ da ga zovu, da sjednu za stol, i da se dogovore. Jer, ako ga budu pokušavali zaobići, i izgnorirati, kao za ove izbore, onda će se on dogovoriti s onim HDZ-om ‘gore‘, u Zagrebu.

Zašto se Zekanoviću žuri? Pa i zbog toga što on ne želi da ga iznenadi razvoj situacije u Domovinskom pokretu. Tko će tamo pobijediti, Penava ili Radić, pitanje je koje se i njega itekako tiče. Jer bi se to moglo odraziti i na situaciju s DP-om u Šibeniku i Šibensko – kninskoj županiji. Što ako se koalicija HDZ-a i DP-a s državne razine preslika i na predstojeće lokalne izbore? Onda on tu ispada iz igre, odnosno njegova važnost pada.

A HDZ-u bi svakako išlo u prilog da DP ne ide u Šibeniku i Šibensko – kninskoj županiji s vlastitom listom ni s vlastitim kandidatom za župana. Jer, sve ono što bi ‘domovinci‘ glasova na izborima uzeli, njima bi uzeli. I HDZ, i DP, i Zekanović grabe iz istog bazena ‘desnih‘ glasova. I zato Zeko već sad ‘razmišlja‘ o kandidaturi, nadajući se kako će netko s druge strane reći – ‘ Nemoj, stani, kud žuriš. Ljudi smo, dogovorit ćemo se!‘

06. listopad 2024 15:30