StoryEditorOCM
ŽupanijaIŽBENIKA

Zdravko Pilić: ‘Umjesto župana, Šibenik ima još jednog biskupa‘

Piše Zdravko Pilić
11. lipnja 2022. - 13:13

Tonči Restović, šef šibenskoga SDP-a, u četvrtak je na sjednici Gradskog vijeća Šibenika, kao prvi i još friški govornik, ni od koga ometen, kazao kako je u ime Kluba vijećnika SDP-a i partnera postavio do današnjeg dana 10 pitanja gradonačelniku Šibenika, HDZ-ovcu Željku Buriću. Ni na jedno pitanje do dana današnjeg nije mu odgovoreno, čime gradonačelnik, kako je kazao šef oporbe, ostavlja dojam da ga nije briga ni za demokraciju, demokratske procese, ni za vijećnike koji su tu u Gradskom vijeću, a onda posljedično i za sve Šibenčanke i Šibenčane.

Ali Restović, dobrohotan prema gradonačelniku kakav već jest, ne želi vjerovati u to, nego je, kazao je, skloniji vjerovati kako je to zato što je dr. Željko Burić već glavom i mislima okrenut prema fotelji župana. “Što je, ajmo bit potpuno iskreni, možda primjerenije, s obzirom na količinu energije, količinu vremena, a u krajnjem slučaju i količinu ideje, koje to mjesto, ako ga uspoređujemo s mjestom gradonačelnika, sigurno u manjem obimu, iziskuje”, kazao je, citiramo ga, Restović. I raširio ruke: “Ali šta da se radi? Zaglavili ste u fotelji gradonačelnika još neko vrijeme, a onda i mi skupa s vama.”

I sve bi to bilo divno, krasno i bajno da je na mjestu župana u Šibensko-kninskoj županiji netko iz HDZ-a. Ali nije. Na mjestu župana je nezavisni Marko Jelić, čovjek s kojim je Restovićev SDP još uvijek u koaliciji na županijskoj razini. Dapače, s njim je i vlast, jer zajedno imaju i većinu u Županijskoj skupštini. Marko Jelić je i čovjek koji je uz potporu SDP-a i izabran na mjesto župana prije godinu dana, u drugom krugu, nakon što je u prvom krugu dobio više glasova nego SDP-ov kandidat Joško Šupe.

Zajedno su, dakle, skinuli HDZ s vlasti. S velikim riječima i obećanjima prema biračima. Da bi sada taj isti Restović, odnosno predsjednik šibenskoga SDP-a, kazao kako – ispada tako – župan može biti tko hoće. Jer za to mjesto i obnašanje te dužnosti ne treba ni puno vremena, ni energije, ni ideje, pogotovo ne u odnosu na mjesto gradonačelnika Šibenika. Kojega je ovim, valjda, mislio što – diskreditirati, omalovažiti, podcijeniti? Ako i jest, nije uspio ništa od toga. Dapače! Uspio je samo omalovažiti i podcijeniti vlastitog koalicijskog partnera. I otkriti koliko drži do njega. I i do partnerstva s njim u županiji i Županijskoj skupštini.

Očito je da odnosi SDP-a s Markom Jelićem nisu ništa bolji nego odnosi Marka Jelića s Nezavisnom listom Stipe Petrine. Pa tako dožupanica sa svojim županom komunicira napismeno, preko e-maila – “Poštovani župane!” – o čemu svoje birače izvještava preko Fejsa.

Dok Petrina sa županom nema nikakve komunikacije. Stipe je s njim “isključio razglas i zamotao kablove” još prije tri mjeseca, prigodom neuspjele organizacije referenduma za Jelićev opoziv, kad je zaključio da “Marko Jelić sve što reče laže, a i to poreče”.

To što njihovi međusobni odnosi još uvijek ne sliče na odnošaje na relaciji Milanović Banožić zasluga je isključivo i samo Jelića. Koji se ne da uvući u sukob ni s Petrinom, koji mu je predsjednik Skupštine, niti s dožupanicom sa Stipine liste. Na pitanje kako surađuje sa svojom zamjenicom Iris Ukić Kotarac, koja nerijetko i javno izražava neslaganje s njegovim potezima, odgovara ekumenski: “O odnosima unutar vlastite kuće ne iznosim stajališta u javnosti!”.

Za budućnost ne brine, bila ona u visokom školstvu, ili u politici, jer “Gospodin upravlja kud On želi, tako će biti i s mojim budućim putevima”. Po ovome se stječe dojam kao da Šibenik, umjesto župana, ima još jednog biskupa! In Te, Domine, speravi! U tebe se, Gospodine, uzdam. Kad se vidi s kim je u koaliciji, nije mu ni zamjeriti.

23. travanj 2024 20:38