StoryEditorOCM
ŽupanijaLUKAVI LEDENKO

Zašto je zastupnik Mosta napao ‘jugonostalgičarske‘ festivale? ‘Nije njega briga za to, on gleda samo svoj interes‘

Piše Zdravko Pilić
14. rujna 2024. - 11:58
 

Znate onaj vic kad su Muju pitali, je li čit(a)o ‘Na Drini Ćupriju‘, pa se ovaj skoro uvrijedio – ‘Što, ćito?! Hodo, bolan, hodo po njoj! Ti ćeš meni o ćupriji na Drini‘. Tako je nekako glasio i odgovor Ivice Ledenka, saborskog zastupnika MOST-a na novinarsko pitanje je li uopće gledao program FALIŠ-a, kad ga je već na tiskovnoj koferenciji u srijedu prozvao ‘neokomunističkim‘.

- Festival Fališ posvećen je woke ideologiji i političkoj stranci Možemo, a sve je to izdašno sponzorirala žeton koalicija Burić - Zekanović. Tako su veliki demokršćani i suverenisti udarili trasu suradnje s krajnjom i rigidnom ljevicom‘ – kazao je Ledenko, ‘opatrnuvši‘ usput i ŠKURE, još jedan ‘ljevičarski festival‘ koji mu se našao na meti.

Bulj ‘zabranio opanke‘

- U pripremi je za kraj ovog mjeseca rujna i festival Škure čija je osnovna premisa ‘zajednički jezik‘, nazivaju ga bosansko-hrvatsko-srpsko-crnogorski jezik i raspisuju ‘konkurs‘ za najbolji uradak, a potpisnica deklaracije o zajedničkom jeziku je Sandra Benčić čelnica Možemo - rekao je Ledenko te zaključio kako premijer Plenković, ‘koji je sada ponovno najbolji prijatelj Hrvoja Zekanovića‘ otkriva spomen-ploču zakonu o hrvatskom jeziku u Matici hrvatskoj, dok istodobno u Šibeniku njegov HDZ i žeton Zekanović u Šibeniku izdašno honorira Fališ i Škure sa po 6000 eura kao najizdašniji sponzori - kazao je novi saborski zastupnik MOST-a.

Koji s ovim ‘napadom‘ na FALIŠ i ŠKURE, koji su uvijek zgodna meta - radio je to i Zekanović, dok je bio u oporbi - radi dobar politički posao za sebe i svoju stranku. Bez obzira što mi o tome mislili. Njega to ionako nije briga, kao što nije briga ni Mira Bulja, koji se pretvorio u ikonu dalmatinske ‘desnice‘ – i babarogu ‘ljevice‘ – nakon što je ‘zabranio opanke‘ prije neki dan u Sinju.

Bulj je, usred kritika za vođenje Sinja, udario kontrom po Novostima, Pupovcu i ostalim omiljenjim metama desnog biračkog tijela, a Ledenko ga je samo dopunio s Jugoslavenima, unitaristima, Zekanoviću i Plenkoviću, te Buriću, kao zajedničkim sponzorima ‘četničko – jugoslavenskog orgijanja‘.

Nema sumnje da će to biračko tijelo u Devetoj i Desetoj izbornoj jedinici i primjereno honorirati, ma koliko ‘osjetljivija‘ publika zazirala od takve tematike. Jer, riječ je o izbornim jedinicama u kojima je Domovinski pokret (DP) ostvario na prošlim izborima vrlo zapažen rezultat. Dovoljno je reći da je u Devetoj i u Desetoj izbornoj jedinici osvojio po dva saborska mandata. Jednako koliko i MOST. Koji se, pogotovo nakon odlaska bračnog para Raspudić, pretvara u dominantno ‘desnu‘ stranku, odnosno onu koja lovi glasove na desnom dijelu političkog spektra, s bazom prvenstveno u Dalmaciji.

image

 Ivica Ledenko, Nikola Grmoja, Miro Bulj

Damjan Tadić/Cropix

Pa se iz tog razloga Ledenku i Bulju žuri iskoristiti unutarstranački raskol u Domovinskom pokretu, kako bi uzeli njihovo biračko tijelo i zauzeli njihovo mjesto na desnici. Ćipe Mlinarić trenutno ima prečih poslova nego da obilazi teren po Dalmaciji, da vidi što mu je ostalo od stranke, koja se – u najboljem slučaju – raspolutila na dva dijela, a Mario Radić, koji je izgubio od Penave, tek je počeo ustrojavati svoju novu stranku, za koju se još ne zna ni kako će se zvati – tek se reklamira panoima u dvije boje, sloganom Crno na bijelo.

Jedina prava oborba

No, da i nije tog raskola, Domovinskom pokretu su ruke u kritici HDZ-a, Plenkovića i njihovih ‘jataka‘ prilično vezane samom činjenicom sudjelovanja u vlasti. MOST s ovakvim nastupima želi i – crno na bijelo – pokazati kako onih takvih ograda nemaju, i kako su trenutno jedina prava oporba vlasti i jedina stvarna snaga na ‘desnom‘ dijelu političkog spektra, onom koji traži i vodi ‘suverenističku‘ politiku. To Ledenko jako dobro razumije i – radi. Što o tome misle oni koji nisu njegovi birači, uopće ga nije briga. O tom neka brinu oni koji ih zastupaju.

14. rujan 2024 12:11