StoryEditorOCM
ŽupanijaU organizaciji NP "Krka"

XV. Burnumske ide održat će se, pod sloganom „Sreća prati hrabre – Audaces fortuna iuvat“

Piše PROMO
7. kolovoza 2023. - 10:00

Burnumske ide u čast dvadesete obljetnice arheoloških istraživanja rimskog lokaliteta Burnuma

XV. Burnumske ide održat će se, pod sloganom „Sreća prati hrabre – Audaces fortuna iuvat“, u subotu, 12. kolovoza u 21 sat.

Rimski vojni logor Burnum u cijelosti se nalazi na području Nacionalnog parka „Krka“, u selu Ivoševci, sjeverno od Kistanja. Zub vremena poštedio je ostatke lukova zgrade vojnog zapovjedništva i dobro očuvani amfiteatar. Gledano očima današnjeg čovjeka, teško je zamisliti da je u burnumskom amfiteatru prije dva tisućljeća moglo stajati od šest do deset tisuća duša. Dašak minulih vremena i duh igara koje su se u njemu odvijale oživljavaju Burnumske ide, manifestaciju koju Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ u Burnumu organizira svakoga ljeta još od 2011. godine.

Ove godine obilježavamo dvadeset godina kontinuiranog istraživanja Burnuma. Nova istraživanja u njemu počela su ujesen 2003. godine na inicijativu JU „Nacionalni park Krka“ i Gradskog muzeja Drniš. Osim klasičnih arheoloških iskopavanja, u suradnji s talijanskim stručnjacima provode se i istraživanja temeljena na suvremenim geofizičkim metodama pomoću kojih se, preko virtualne 3D rekonstrukcije, posjetiteljima može dočarati pretpostavljeni izgled objekata na tom lokalitetu.

Kako je sve izgledalo na početku i kako je amfiteatar postao svjetski poznat dočarat će nam, kroz zabavnu predstavu pod zvjezdanim nebom „Sreća prati hrabre“, poznati glumci s hrvatske scene.

Nakon njih na pozornicu amfiteatra popet će se jedan od trenutno najpopularnijih hrvatskih glazbenika, Matija Cvek, sa svojim bendom The Funkensteins. Šira javnost upoznala ga je kroz iznimno gledanu i nagrađivanu HRT-ovu emisiju „A strana“. Ipak, najprepoznatljiviji je po svojim autorskim pjesmama. Za golemi trud koji je Matija uložio u svoj album prvijenac, „Izbirljivo i slučajno“, nagrađen je Porinom u kategoriji Najbolji album pop glazbe.

Osim scenskog programa, u sklopu Burnumskih ida u amfiteatru se tradicionalno održava i sajam, na kojemu posjetitelji mogu upoznati mnoge aspekte života starih Rimljana. Uz brojne edukativne radionice, na sajmu se prezentiraju legionarske i gladijatorske vještine i oprema, antički obrti, spravljanje mirisnih pripravaka i magijskih napitaka za one koje more ljubavne brige, te mnoga umijeća iz toga vremena, kao što su pisanje voskom, izrada drvenih igračaka, mozaika i bula, antička škola, odijevanje, dotjerivanje i šminkanje, odmaranje na trikliniju, gatanje iz kostiju i niz drugih zabavnih sadržaja.

Termin ‘ide‘ (lat. ‘idus‘) u rimskom kalendaru odnosi se na dane punog mjeseca, na petnaesti dan u ožujku, svibnju, srpnju i listopadu, a trinaesti u svim ostalim mjesecima. Prema idama i kalendama računali su se svi ostali dani u mjesecu. Inače, dane punog mjeseca Rimljani su smatrali povoljnim za organiziranje svečanosti i proslava. Danas pod vedrim kolovoškim nebom svake godine rekonstruiramo povijest ovoga kraja u rimskom dobu, prikazivanjem života kako civilnog pučanstva tako i legionara, od njihovih vjerovanja i običaja, svakodnevnih poslova, zanatskih vještina i umjetničkih postignuća do magijskih rituala koje su prakticirali.

Program u amfiteatru počinje u 21 sat. Ulaz je besplatan.

27. travanj 2024 10:27