StoryEditorOCM
ŽupanijaJOŠKO ŠUPE

‘Vrijeme nije stabilno, nego je vrijeme za promjene‘: SDP-ov kandidat za župana predstavio program uoči izbora, oslanja se na ‘pet stupova‘

Piše BRANIMIR PERIŠA
10. svibnja 2021. - 15:53

SDP-ov program za Šibensko-kninsku županiju utemeljen je na socijaldemokratskim načelima, a pod nazivom "Županija budućnosti" oslanja se na pet stupova. To su županija jednakih mogućnosti za sve stanovnike, smanjenje nerazvijenosti otoka i zaleđa, prometna povezanost, županija znanja i, naposljetku, transparentnost funkcija i javnih financija.

Program je iznio Joško Šupe, kandidat za župana, okružen ljudima s liste, a izlaganje je koncipirao tako da bi na početku svake programske teme naveo po jedno "Jeste li znali?". Pa je redom iznio da Županija nema aktualnu strategiju razvoja, budući da je prethodna istekla prošle godine, te je naglasio da je to nedopustivo.

– Ne da nam treba razvojna strategija do 2025. godine, nego je moramo izraditi za razdoblje do 2050. U protivnome, nećemo znati kamo idemo ni čemu stremimo, a treba je izraditi struka. Na političarima je tada da posežu za dijelovima toga dokumenta i provedu ih u život – naglašava Šupe.

U nastavku je kazao da je jedini županijski dokument koji je na snazi Obalni plan, koji obalnu crtu ističe kao jedan od najvrjednijih resursa i svakako je treba sačuvati od daljnje devastacije. Najizraženija je masovna izgradnja turističkih apartmana kao objekata za privremeno stanovanje, i to ubuduće svakako treba destimulirati, zalaže se Šupe u svome programu za župana.

image
Joško Šupe, SDP-ov kandidat za župana, predstavio je program
Nikša Stipaničev/Cropix

– Jeste li znali da je Hrvatska vrlo nisko na listi po kriteriju trajanja procedure za izdavanje građevinskih dozvola? – nastavio je prvi županijski SDP-ovac, obećavši da će pod njegovim upravljanjem Županija postati stvarni servis građanima.

Prometna povezanost

Uvest će se mogućnost online uvida u status predmeta koji rješavaju županijski službenici, svi će se zahtjevi rješavati u zakonskom roku, a na internetu će biti dostupan i županijski proračun. Jednako transparentne postat će i liste koncesija na pomorskom dobru, također i njihova novčana podmirenja, te nova županijska uprava više neće dopuštati da neplatiše koncesija budu stranački donatori, što je praksa HDZ-a.

U pogledu županije znanja, Šupe ističe da treba ulagati u školstvo ne shvaćajući ga troškom, nego ulaganjem u budućnost, a jedna od ključnih mjera je osiguran prijevoz svih učenika do škole.

– To su mjere zbog kojih će se mladi ljudi vraćati u županiju, a osim toga, u školama treba omogućiti produženi boravak, energetsku obnovu školskih zgrada, informatizaciju te obnovu napuštenih škola u zaleđu. Te zgrade treba pretvoriti u društvene centre, kao mjesta pokretanja javnog života, ili u domove za starije – naglasio je Šupe.

Prometna povezanost na cijelom županijskom prostoru od krucijalne je važnosti. Nakon probijanja tunela došlo je do brzog razvoja Dubrave kao dijela grada, a na sličan način treba oživiti cijelo zaleđe i povezati ga, kaže Šupe i naglašava da uskoro slijedi razvoj željezničkog prometa, što će na prometnu scenu vratiti Knin kao istaknuto željezničko čvorište. I brodski prijevoz, u Šupinu programu, također treba biti dostupan i siguran, s primjerenom učestalošću, s uređenim čekaonicama na otočnim pristaništima.

Otvaranje zelenih tržnica

Činjenicu da je na području županije turistička pristojba veća nego u Istri, kandidat za župana nazvao je nelogičnom, navodeći da ni u sektoru turizma ne postoji razvojna strategija. Županija ima dva nacionalna parka i dva parka prirode, a ni jedan hotel s pet zvjezdica i stoga će SDP učiniti da se turizam i poljoprivreda dopunjuju i prožimaju, po uzoru na Istru.

– Stvorit ćemo uvjete za otvaranje zelenih tržnica, povezujući more i zaleđe. Nadalje, nedostaju nam vinske ceste, pa i ceste maslinova ulja, sira i pršuta, po čemu smo poznat kraj – zauzima se Šupe, uz napomenu da, uz autohtone proizvode iz agrara, treba podizati razinu turističkog smještaja.

Govoreći o Šibeniku, napominje da središte županije treba postati luka izvrsnosti, polazištem za male kruzere na kojima bi se nudila domaća hrana i domaći doživljaj, uz mogućnost da gosti obiđu OPG-ove i proizvođače u zaleđu. Potreban je brži razvoj obalne infrastrukture, posebice sustava odvodnje, te komunalnih luka za domicile. Usporedo, sva mjesta trebaju imati i komercijalne vezove, što može osigurati stabilne prihode i razvoj, smatra Šupe.

– Vrijeme nije stabilno, nego je vrijeme za promjene – zaključio je SDP-ov kandidat za župana, pozivajući birače da ga izaberu.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Pokrenut će i projekt nove bolnice

Među prioritetima njegove županijske uprave, kazao je zaključno, jest svakom stanovniku osigurati dostupnost liječnika, naročito starijim građanima u zaleđu. Organizirat će i mobilne liječničke timove koji će ih posjećivati, a pokrenut će i projekt nove šibenske bolnice.

– Ovako, postoji bojazan da nam bolnica izgubi značaj pa s time moramo krenuti što prije.
Moja vizija za 50 tisuća kvadrata u centru grada na mjestu sadašnje bolnice je novi urbani centar, nukleus novog šibenskog sveučilišta – kazao je Šupe.

05. svibanj 2024 17:31