StoryEditorOCM
ŽupanijaIdealna prigoda

Umjesto zatvorenih prostora, ove zime izaberite izlet u prirodu i napunite pluća svježim zrakom s Krke: Četveročlanu obitelj koštat će 100 kuna

Piše šibenski.hr
3. studenog 2020. - 08:13

Umjesto zatvorenih prostora, ove zime radije izaberite izlet u prirodu i napunite pluća svježim zrakom s Krke, pozivaju iz Javne ustanove Nacionalni park 'Krka'. U skladu s tim pozivom pripremili su i posebnu ponudu:

- Idućih pet mjeseci Nacionalni park „Krka“ možete posjetiti po jednokratnoj cijeni ulaznice od 30 kuna za odrasle i 20 kuna za djecu. Tako će, primjerice, jedna četveročlana obitelj za cjelodnevni izlet izdvojiti 100 kuna.

Bilo da se odlučite na šetnju ili vožnju biciklom, u Nacionalnom parku „Krka“ ove ćete zime osjetiti sve blagodati prirode. Svježi zrak, umirujuća blizina vode, aktivno provedeno vrijeme i neposredan doživljaj živog svijeta oko nas idealan su recept za jakost tijela i duha. Od studenog do kraja ožujka, po pristupačnim cijenama ulaznica, možete posjetiti lokalitete Skradinski buk i Roški slap. Radno vrijeme Parka je od 9 do 16 sati. Zimsko razdoblje idealno je i za korištenje iskaznice Kluba prijatelja Krke. Utjecaj mora dolinom rijeke Krke prodire duboko u kopno i znatno utječe na povoljne klimatske prilike, a šibensko je područje jedno od najsunčanijih u Hrvatskoj pa zašto ne iskoristiti blagonaklonost kojom nas je priroda obdarila- kazala je Katia Župan, glasnogovornica JU NP 'Krka'.

Prema njezinim riječima, do Skradinskog buka se može doći s ulaza Lozovac ili šetnjom od Skradinskog mosta.

- Iako tuda ljeti hrli najveći broj posjetitelja da bi vidjeli veličanstveni slap, zima je idealna da usporite i uputite se stazom duha otvorena za prirodu.  Ugledat ćete ljepotu na svakom od 2 195 koraka koje treba učiniti da bi se prošla staza oko Skradinskog buka. Obratite pozornost na edukativne table, koje će vam približiti raznolik biljni i životinjski svijet, i iskoristite izostanak gužve da se detaljnije upoznate sa svim onim što Nacionalni park „Krka“ jest i postanite njegovi glasnogovornici u zajednici, dijeleći znanje i vrijednost očuvanja okoliša- veli Župan.

Još jedna idealna lokacija za zimski izlet je i Roški slap:

- Zbog povoljnog geografskog položaja, Roški slap oduvijek je bio mjesto na kojem je čovjek tražio utočište. Od pretpovijesnih vremena, kada je obitavao u Oziđanoj pećini, preko rimskog razdoblja, iz kojeg datira i most kojim je premoštena Krka, do burnoga srednjeg vijeka, koji su simbolizirale utvrde Kamičak i Rogovo, na suprotnim stranama tjesnaca Među gredama, i vodenica, kao spomenika tradicijske gradnje, te naposljetku doba industrijalizacije i gradnje hidroelektrane i razvoja turizma. Čovjek je oduvijek prisutan na Roškome slapu, i vi danas kročite njegovim stopama- zaključila je Župan.

20. travanj 2024 08:03