StoryEditorOCM
Županijapriči još nije kraj

Uklonjen bespravno sagrađen plato u rajskoj uvali kod Primoštena, betonske kocke ostale na stijenama

Piše Toni Veljača
4. travnja 2023. - 14:24
U mjestu Bilo kod Primostena, u uvali Hodomescica uklonjena je masivna, celicno-drvena konstrukcija na priobalnom stijenju.  Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Masivna, 40 metara duga čelično – drvena konstrukcija, postavljena u uvali Hodomešćica u mjestu Bilo kod Primoštena uklonjena je s priobalnog stijenja. Montažni plato koji je prvotno zamišljen kao sunčalište i kupalište otvoren za javnost, podsjetimo, izgrađen je na pomorskom dobru, odmah ispod niza luksuznih vila čiji su vlasnici turski državljani.

Iako se prvotno pomislilo kako su upravo oni investitori platoa – pokazalo se da je to Općina Primošten. Nakon što smo priču o gradnji u jednoj od ljepših primoštenskih uvala prvi prenijeli u javnost, Općina se branila tvrdeći da je zahvat na pomorskom dobru izveden u skladu sa zakonom.

Nedugo nakon, te tvrdnje opovrgnula je građevinska inspekcija čiji je nadzor utvrdio da je montažni plato – nezakonit, te da se isti mora ukloniti, a što je u konačnici i napravljeno. 

Čelično – drvena konstrukcija, sastavljena od nekoliko podesta, staza i stubišta, rekosmo, uklonjena je s priobalnog stijenja, no ne i betonske kocke koje su cijelu konstrukciju pridržavale.

Zanimljivo, u pismenoj komunikaciji koju smo za vrijeme trajanja inspekcijskog nadzora vodili s Općinom Primošten, tvrdili su nam da se konstrukcija može jednostavno rastaviti u svega par sati. Ono što nisu naglasili je da će nakon uklanjanja platoa, tragovi nezakonite gradnje, u vidu betonskih kocaka, trajno ostati na stijenama pitoreskne uvale.

02. lipanj 2024 05:53