StoryEditorOCM
ŽupanijaU 10 godina

Ugašeno 136 malih škola: Nakon Radonića, Živkovića i Čavoglava, zatvorena i škola u Pakovu Selu

Piše Mirela Lilek/JL
8. rujna 2024. - 21:07

Zbog pada broja djece u Hrvatskoj je u deset godina ugašeno 136 malih (područnih) osnovnih škola, pokazuju službeni podaci. U prošloj školskoj godini, uz 1278 matičnih škola, bilo je i 1084 područnih u odnosnu na 1220 u školskoj godini 2013./14. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih ne raspolaže podacima o broju područnih škola ugašenih pred početak nove nastavne godine, no jedna od njih je, doznajemo, škola u Pakovu Selu.

Škola je ugašena zbog manjka djece, potvrđuje ravnatelj Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog Saša Kolombo. Uz matičnu zgradu u Drnišu sada imaju pet područnih, četiri manje nego prije desetak godina. Nakon gašenja škola u Radoniću, Živkoviću i Čavoglavama ove su godine zatvorili i školu u Pakovu Selu koju je lani pohađalo dvoje djece.

- Sada ukupno u matičnoj i područnim školama imamo oko 540 učenika. Nije to neki velik broj, no bitno je da je zadnjih nekoliko godina zaustavljen trend pada, a bilježimo i doseljavanja. Stigla je, primjerice, obitelj iz Australije s petero djece, od kojih je dvoje upisano u područnu školu u Siveriću - kaže Kolombo. U Siveriću je sada sedmero učenika, a sedamdesetih godina prošlog stoljeća bilo ih je više od 500.

U matičnoj školi u Drnišu broj učenika je stabilan, sada ih je 334, a drže se i tri veće područne škole - Gradac s 81 učenikom, Oklaj s 54 i Drinovci s 51. U Pokrovniku je lani bilo petero učenika, a sada 11. Ukupno, u nekoliko godina izgubili su tri razredna odjela. Pritom nisu izgubili nijedno radno mjesto nastavnika, već se minus pokriva odlascima u mirovinu i preraspodjelama satnice gdje je moguće.

- Tu smo zahvalni Ministarstvu i osnivaču što nije ukidalo radna mjesta. Broj učenika se prelijeva, koliko se u jednoj školi snizi, u drugoj se poveća. I tako je zadnjih pet godina. Opstajemo i zato što se ljudi vraćaju, traže mir. Te su male škole pristojne, bez nasilja i problema - objašnjava ravnatelj.

Cijeli tekst Jutarnjeg lista pročitajte OVDJE.

 

12. rujan 2024 21:28