StoryEditorOCM
Županijapogled koji oduzima dah

U Primoštenu Šveđanin nelegalno iznajmljivao šest luksuznih bungalova, mora platiti 100 tisuća eura kazne

Piše Šibenski.hr
24. studenog 2023. - 17:49

Iako je turistička sezona gotova, Državnom inspektoratu i dalje stižu dojave o objektima koji su ovo ljeto primali goste, a nisu registrirani za tu djelatnost. Najnoviji slučaj je iz primoštenskog zaleđa - tvrtki u vlasništvu švedskog državljanina zabranjeno je pružanje usluga u kampu, a mora vratiti i ono što je protupravno zaradio, piše HRT

U pogledu koji oduzima dah uživali su ovo ljeto gosti iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Poljske.

Godinama stanovništvo u priobalnim mjestima, ali i lokalne turističke zajednice upozoravaju kako inozemni državljani kupuju ili grade nekretnine, a onda ih iznajmljuju bez potrebnih dozvola.

Švedski je državljanin na svom imanju nelegalno iznajmljivao smještaj u bungalovima, uredno ih oglašavajući. No i ondje sada stoji - objekt ne prima rezervacije.

- Inspekcijskim je nadzorom utvrđeno da pravna osoba nema zakonom propisane akte o ispunjavanju uvjeta za obavljanje registrirane djelatnosti pružanje usluga u kampu te joj je usmenim rješenjem u zapisniku zabranjeno isto dok se ne ishodi rješenje nadležnog upravnog tijela, stoji u priopćenju Inspektorata.

Uredno prijavljivao goste i plaćao pristojbu

No u primoštenskoj Turističkoj zajednici i općini tvrde - uredno je prijavljivao goste i plaćao boravišnu pristojbu, a dozvola postoji.

- Malo smo se jutros zainteresirali, zainteresiran sam ko načelnik općine. Ispostavilo se da taj prijavljenik po Državnom inspektoratu ima uredno rješenje o obavljanju usluga kampa i drugih usluga, kaže načelnik općine Primošten Stipe Petrina.

Ima, izdala ga je županija, ali za OPG koji je na drugim zemljišnim česticama, a ne onima na kojima je smješteno šest luksuznih bungalova. Registrirani su na pravnu osobu za koju rješenje o iznajmljivanju ne postoji, tvrde u inspektoratu. Pa se ilegalno zarađeno mora vratiti.

Bungalovi zatvoreni, kazna gotovo 100 tisuća eura

- Podnesen je optužni prijedlog nadležnom sudu zbog povrede Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti uz prijedlog za oduzimanje utvrđene protupravno stečene imovinske koristi u ukupnom iznosu od 93 tisuće 445 eura i 26 centi, dodaju.

Zakonitost rješenja provjerit će sada Ministarstvo turizma i sporta. Inače, turistička je inspekcija ove godine u Dalmaciji zbog neregistriranog obavljanja djelatnosti izdala 13 prekršajnih naloga i 18 optužnih prijedloga - ilegalna je zarada u tim slučajevima iznosila ukupno oko 633 tisuće eura, piše HRT

27. travanj 2024 17:27