StoryEditorOCM
ŽupanijaZbogom dr. omerka...

Ni peticije nisu pomogle, omiljena drniška doktorica zatvorila ordinaciju. Iz Doma zdravlja konačno smo dobili odgovore oko kaosa s liječnicima

Piše PIŠE Mirela Goreta/SD
2. siječnja 2021. - 17:18
Dr. Omerka Mikulandra zatvorila je svoju ordinaciju zadnjeg dana 2020. godineNikolina Vuković Stipaničev/Cropix

"Sve ordinacije u Domu zdravlja Drniš popunjene su liječnicima i svi pacijenti imaju punu dostupnost svih ugovorenih zdravstvenih usluga", poručuju iz Doma zdravlja Drniš nakon što smo proteklih tjedana u nekoliko navrata pisali o trenutnim problemima u funkcioniranju te zdravstvene ustanove.

Lavinu reakcija Drnišana, pa čak i potpisivanje peticije, potaknuo je odlazak tamošnje omiljene liječnice, dr. Omerke Mikulandre u mirovinu, kojoj su nadležni u Šibensko-kninskoj županiji dvaput odbili odobriti rad nakon 65. godine života. Iako ih je liječnica u svojim zahtjevima ujedno uporno upozoravala na "brojne nepravilnosti" u zdravstvenoj ustanovi u kojoj je do jučer radila, u Županiji su ostali nijemi.

Više od dva tjedna čekali smo odgovore na upite postavljene dr. Blaženki Topčić, ravnateljici DZ Drniš. Nakon što smo joj e-mailom uputili zatražena pitanja dugo je vladao muk, a potom nas je, na naše inzistiranje (zahtjev za pristup informacijama), preusmjerila na "službenicu za informiranje" ustanove kojom upravlja. Odgovori su, na kraju, ipak stigli s potpisom Damire Novaković, pravnice DZ Drniš i službenice za informiranje, koja nas je prethodno, prilikom pisanja prvog teksta o radu javne zdravstvene ustanove u kojoj je zaposlena, uputila da sve upite postavimo ravnateljici, dr. Blaženki Topčić?!

Dala otkaz i otišla u Obrovac

"Broj liječnika u DZ Drniš određen je Mrežom javne zdravstvene službe koju donosi Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske uz mišljenje mjerodavnih komora zdravstvenih radnika i jedinica lokalne samouprave (županija). Broj ordinacija određen Mrežom za područje koje je u mjerodavnosti Doma zdravlja Drniš trenutno je i iznad objektivnih potreba stanovništva i u potpunosti zadovoljava njegove zdravstvene potrebe", navodi se u službenom dopisu drniškog Doma zdravlja, čiju je jednu ordinaciju, uz dr. Omerku Mikulandru (radila je do 31. prosinca), koncem godine napustila i dr. Helena Rašić. Ta 59-godišnja liječnica sa statusom dragovoljke Domovinskog rata dala je otkaz i otišla raditi u Obrovac, iako je planirala do mirovine raditi u Drnišu.

Razlog zbog kojeg je naprasno napustila drniški dom zdravlja jest, izjavila je, njegova ravnateljica, koja joj je rekla kako ubuduće može raditi isključivo zamjene, jer nema potrebe za njezinim punim angažmanom. U njezinu je ordinaciju tada zasjeo vršnjak joj, dr. Kašmir Huseinović, liječnik i pisac za djecu, koji se sa suprugom gotovo tri desetljeća aktivno i uspješno bavi pisanjem i ilustracijom slikovnica i knjiga za djecu i mlade, a ujedno ih samostalno i izdaju.

"Koliko nam je poznato, dr. Helena Rašić je zatražila sporazumni raskid ugovora na neodređeno vrijeme, čemu je udovoljeno. Koji su bili njezini motivi, bilo bi primjerenije nju osobno pitati. Koliko nam je poznato ona je i ranije mijenjala radna mjesta", komentiraju nadležni u drniškom domu zdravlja.

"Dr. Kašmir je došao raditi u njezinu ordinaciju nakon prethodne zamjene u Domu zdravlja Knin, a kao zamjena dr. Rašić zbog njezina korištenja godišnjeg odmora. Na njegov rad u Domu zdravlja Knin nije bilo primjedbi, pa je i primljen kao zamjena na rad u ovu ustanovu. On ima važeće odobrenje za samostalan rad Hrvatske liječničke komore i u potpunosti ispunjava uvjete za rad u ordinaciji obiteljske medicine. Za razloge njegovih do sada profesionalnih i privatnih obveza držimo primjerenije da upitate njega osobno", sugerirali su, što smo i učinili još prije tri tjedna.

"Nisam ja pisac za djecu, ja sam prije svega liječnik", kazao nam je tada dr. Huseinović ističući kako mu je pisanje za djecu samo hobi.

U nizu upozorenja o nepravilnostima u drniškom domu zdravlja dr. Mikulandra je nadležne upozorila i na činjenicu da je u okviru DZ Drniš od srpnja 2020. dostupna usluga medicine rada u režiji privatne Poliklinike "Petrović" iz Splita, koju je ravnateljica Topčić predstavljala kao dio Doma zdravlja.

"Jednom tjedno, točnije petkom, u prostorije ordinacije dr. Knez i prostor predviđen za patronažu u Domu zdravlja Drniš, dolazi liječnik spec. med. rada, ugovorno zaposlen u privatnoj poliklinici uz svoj redovan rad u Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, i izdaje uvjerenja kao i račune za istu privatnu polikliniku", ispričala je dr. Omerka Mikulandra.

Nakon što je njezino otkriće dospjelo u javnost, u Domu zdravlja Drniš naprasno je ukinuta medicina rada, što nam je potvrdio i dr. Pavao Petrović, vlasnik privatne poliklinike, uputivši nas da sva dodatna pitanja na tu temu postavimo ravnateljici, dr. Blaženki Topčić.

Umjesto ravnateljice, službenica za informiranje ovako je odgovorila na naše upite: "Kako Dom zdravlja Drniš raspolaže viškom poslovnog prostora za obavljanje zdravstvenih djelatnosti, a s ciljem poboljšanja dostupnosti zdravstvenih usluga iz područja medicine rada i osiguravanja dodatnih prihoda Domu zdravlja Drniš, ponuđeno je korištenje toga prostora Ustanovi za zdravstvenu skrb P. P., koja u svom sastavu ima djelatnost medicine rada. Prostor je ponuđen na korištenje do kraja ove godine.

Za to vrijeme bi Ustanova za zdravstvenu skrb P. P. procijenila potrebu za zdravstvene usluge iz područja medicine rada na području mjerodavnosti Doma zdravlja Drniš kao i mogućnost zadovoljenja tih potreba svojim kadrovskim i materijalnim resursima. Međusobna prava i obveze u svezi korištenja poslovnog prostora za navedeno vrijeme Dom zdravlja Drniš i Ustanova P. P. su regulirali sporazumno. Način i opseg korištenja poslovnog prostora ubuduće bi ovisio o dosadašnjim iskustvima i procjeni objektivnih potreba za uslugama medicine rada u narednim godinama".

Za pritužbe nisu čuli

Za pritužbe pojedinih pacijenata, koji su nam se požalili kako u ambulanti u Unešiću, gdje inače radi dr. Blaženka Topčić, često nema liječnice zbog čega nakon dolaska često naiđu samo na medicinsku sestru, u Domu zdravlja Drniš nisu čuli.

"Ravnateljica dr. Topčić radi puno radno vrijeme u svojoj ambulanti, a dužnost ravnatelja ustanove obavlja izvan radnog vremena. Svim njenim pacijentima su dostupne sve ugovorene zdravstvene usluge, te do sada nismo zaprimili niti imamo saznanja o pritužbama na njen rad", stoji u odgovorima s potpisom službenice za informiranje.

U nizu pitanja, koje smo prvotno postavili ravnateljici, bilo je i ono "Tijekom svoje medicinske karijere radili ste i u ovdašnjim predstavništvima stranih tvrtki, koje distribuiraju medicinske proizvode. Koliko dugo i gdje ste sve radili? Jeste li i danas uključeni u rad neke od njih?".

S obzirom na to da je, prema javno dostupnim podacima, svojedobno, između ostalih predstavništava, dr. Topčić bila ovlašteni zastupnik i osnivač tvrtke BT Pharm u Crnoj Gori, koja se bavila trgovinom na veliko farmaceutskim proizvodima, zanimalo nas je i kako se i zašto odlučila za rad u državnom sektoru nakon iskustva u privatnom?

"Tijekom profesionalne karijere dr. Topčić obavljala je vrlo uspješno razne, pa i rukovodeće poslove, i to joj iskustvo rada u struci i njeni profesionalni kontakti iznimno pomažu u obavljanju poslova ravnatelja u DZ Drniš. Svi njeni profesionalni interesi su u potpunosti usmjereni na rad u Domu zdravlja Drniš", stoji u odgovoru službenice za informiranje Doma zdravlja Drniš.

03. svibanj 2024 10:30