StoryEditorOCM
Županijaumrlo osam osoba

Svjetski Dan borbe protiv AIDS-a: prvi slučaj zaraze u Šibensko-kninskoj županiji registriran je 1987. godine

Piše Šibenski.hr
30. studenog 2022. - 15:11

Svjetski Dan borbe protiv AIDS-a obilježava se od 1988.godine, da bi se podizala svijest o pandemiji AIDS-a uzrokovanoj širenjem HIV-infekcije i da bi se prisjetili preminulih od te bolesti. Godišnje u svijetu od  AIDS-a umre oko milion ljudi. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu ima oko 37 miliona ljudi koji žive s HIV infekcijom, od čega je oko 2,2 miliona u Europskoj regiji.

U posljednjem desetljeću bilježi se pad  novooboljelih na globalnoj razini. Globalni cilj svjetskih organizacija je kraj epidemije HIV/AIDS-a do 2030.godine, što bi se moglo ostvariti uz rano testiranje, te liječenje inficiranih u obuhvatu oko 95%. Liječenje oboljelih od HIV infekcije antiretrovirusnom terapijom dostupnom od 1997.godine uspješno, ali je jako važno što ranije otrivanje infekcije, važno je testiranje. Hrvatska i dalje ima nisku stopu  rizika za HIV infekciju, jedna od najnižih u Europi, zahvaljujući primjeni svih mjera prevencije, dijagnostike i liječenja.

Prema podatcima Registra za HIV/AIDS Hrvatskog zavod za javno zdravstvo, u razdoblju od 1985.godine kada su otkriveni prvi slučajevi zaraze HIV-om u Hrvatskoj, do sredine studenoga 2022.godine zabilježeno je 2002 osoba sa potvrđenom HIV infekcijom, od čega je 613 oboljelo od AIDS-a, a u istom razdoblju 255 osobe su umrle od te  bolesti. Najčešći put širenja zaraze je spolni put. U ukupnom broju oboljeli od HIV/AIDS-a dominiraju muškarci (86%). HIV/AIDS registrira se gotovo isključivo u grupama povećanog rizika(najčešće su to homoseksualci (MSM populacija)(71%), ovisnici o intravenoznom ubrizgavanju droga(4%), visoko promiskuitetne osobe, stalni partneri/partnerice inficiranih HIV-om.

Prvi slučaj zaraze HIV-om u Šibensko-kninskoj županiji registriran je 1987. godine, a do kraja studenog 2022. godine bila su 24 slučaja HIV/AIDS-a. U 2022. godini potvrđen je jedan novi slučaj. Od AIDS-a je umrlo 8 osoba. Među HIV/AIDS bolesnicima  bio je 21 muškarac i 3 ženske osobe od kojih se 13 inficiralo u inozemstvu, 10 u Hrvatskoj, a za jednu osobu nije poznato gdje se inficirala. Stopa HIV infekcije na području Šibensko-kninske županije je 8 na milijun, te  je ispod državne stope.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a važno je podsjetiti da Nacionalni program za suzbijanje AIDS-a postoji od 1983.godine i stalno se provodi, što je sigurno utjecalo na nisku incidenciju AIDS-a koji je znatno učestaliji u  najzahvaćenijim zemljama Europe. U slučaju bilo kakvih pitanja oko te bolesti treba se javiti izabranome liječniku opće medicine  ili nadležnom epidemiologu u županijskom zavodu.

U Hrvatskoj su otvorena savjetovališta za anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV. U Šibensko-kninskoj županiji testiranje na HIV radi se u Službi transfuzije Opće bolnice Šibenik. Povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a može se zaključiti da oko ove bolesti i dalje vrijede jednaka upozorenja, mnogo puta ponavljana, a to je da se bolest može i treba spriječiti, kako znamo da se prenosi putem krvi i spolnim putem.

25. travanj 2024 19:25