stdClass Object ( [id] => 1165397 [title] => Sve je više pozitivnih mališana i teta. Izolacija je postala ‘normalna‘ stvar, situacija se mijenja iz dana u dan, a time i (re)organizacija posla [alias] => sve-je-vise-pozitivnih-malisana-i-teta-izolacija-je-postala-normalna-stvar-situacija-se-mijenja-iz-dana-u-dan-a-time-i-re-organizacija-posla [catid] => 332 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zaista je postalo teško, stresno i mučno pratiti koji sve sojevi COVID-a 19 vrebaju nove žrtve. Neovisno o dobi, spolu, boji kože, preboljenju, cijepljenu, okolini… Čuvali se mi ili ne, bili odgovorni do krajnjih granica ili ne, čini se da će malobrojni „uteći“ ovom virusu. Evo, i u Hrvatskoj se pojavio podsoj omikrona, širi se – kažu stručnjaci – brže od ovog što se "udomaćio". I dok se pitamo kada će kraj, očekujući da nam neki eminentni stručnjak kaže točan odgovor, po mogućnosti i datum, živjeti i raditi se mora. U vremenu i okolnostima u kojima jesmo. U tim i takvim okolnostima rade i dječji vrtići, a virus ne štedi ni one najmlađe. Stoga nas je zanimalo kakvo je stanje u tim predškolskim ustanovama, kako se nose s radom u „izvanrednim okolnostima“, pita li ih itko kako im je, što ih frustrira, kako surađuju s roditeljima… Krenuli smo od šibenskih gradskih vrtića. Dvije su ustanove, Dječji vrtić „Šibenska maslina“ i „Smilje“.

Izolacija: Jedni se vraćaju, drugi odlaze

- Nakon Nove godine situacija je postala zahtjevna i teška, imamo dosta slučajeva oboljenja i djece i naših zaposlenika. Zbog toga je izolacija više nego što je to bilo na početku pandemije. Međutim, za proteklo vrijeme rada u COVID-u osnažili smo sebe, na neki način smo se „uhodali“. Doslovno iz dana u dan mijenjano rasporede, poštujući pri tomu sve zakonske odrednice u organizaciji posla. U praksi to znači da se odgojno-obrazovno osoblje, odgojiteljice, rotiraju po potrebi. Ne uvodimo neke nove strukture koje će nam u tomu pomagati, radimo s postojećim resursima, uključujući i troje pripravnika koje smo nedavno primili te nastojimo taj proces organizirati baš onako kako treba. Naravno, u odgojno-obrazovnom smislu. Iskreno, uopće nije jednostavno organizirati rad u ovakvim uvjetima, ali dajemo sve od sebe i uspijevamo. Nitko nije znao da će to ovako dugo trajati, a nama su protekla dva tjedna bila najgora. Sada se već pomalo, uvjetno rečeno, vraćamo u neku normalu premda i sada imamo nekoliko skupina djece u izolaciji, jedni se vrate, drugi odlaze - kaže ravnateljica Dječjeg vrtića „Šibenska maslina“ Maja Gulin.

---

image
.
Maja Gulin, ravnateljica Dječjeg vrtića Šibenska maslina
 
Niksa Stipanicev/Cropix
---

U „Šibenskoj maslini“ u ovoj pedagoškoj godini ukupno je 510 djece jasličke i vrtićke dobi, stotinjak je zaposlenih, među kojima je oko 60 odgojiteljica. U svakoj skupini je dvoje odgojitelja, a skupine broje od 15 do 22 djece. I uvijek ima pozitivnih na COVID, i djece i odgojiteljica.

- U stalnom smo kontaktu s epidemiolozima, odgojiteljice odrađuju lavovski dio posla i na tomu im beskrajno hvala. Uveli smo i prekovremeni rad za odgojitelje kako bi sve funkcioniralo u skladu sa zakonskim odredbama i aktima o predškolskom odgoju i pedagoškom standardu. Zahvalni smo i roditeljima koji imaju razumijevanja i zaista nismo na toj relaciji imali većih problema ili nesuglasica. Ako je neko dijete u skupini pozitivno na COVID, dojavljuju nam i roditelji i epidemiolozi i tada cijela skupina mora u izolaciju, osim djece koja imaju potvrdu da su preboljela COVID. Njih tada pripojimo drugoj skupini… To su vam teške križaljke - govori Gulin. Ponavlja da nije lako i ne skriva kako ih boli to što ih se u cijeloj ovoj situaciji otkad je pandemije zaboravlja spomenuti. Naravno, na višim „instancama“. Ne očekuju da im se plješće, dijele odličja ili podižu spomenici, ali...

Maja Gulin: Frustrirani smo

- Jako smo frustrirani, neću reći nebrigom, ali maksimalnim nespominjanjem naše djelatnosti u odnosu na školsku, a mi smo od početka COVID-a radili svaki dan. Vrtići se nikada nisu zatvorili, za razliku od škola, nego smo se od prvih dežurstava u vrijeme lockdowna postupno vraćali u redoviti program i redoviti rad. I tako cijelo vrijeme radimo. Dakle, mi nemamo mogućnosti rada online, mi jednostavno moramo svaki dan biti na radnome mjestu. Uživo, u vrtiću. I svaki smo dan roditeljima pomoć u organizaciji njihova života jer je i njima jako, jako teško, čega smo svjesni. Razumijemo se i doista se ne možemo požaliti na roditelje u ovoj količini nervoze i napetosti i promišljanja o tomu što će donijeti sutra - govori Gulin. Nespominjanje uloge dječjih vrtića u ovom ludom vremenu nije jedino što ih iritira, što ih na neki način boli, a riječi ne koštaju ništa. Samo ih netko treba izgovoriti ili napisati.

- Frustrirani smo i zbog toga što je puno naših planova i programa koji uključuju suradnju s vanjskim subjektima, edukacije i slično, prisilno u mirovanju. Svaki dan se pitamo kad će više prestati da normalno možemo živjeti i raditi. Na primjer, zadnje što smo imali je promocija naše slikovnice „Božićne priče iz Šibenske masline“, posvećene djevojčici Kiari kojoj smo na taj način htjeli pomoći. Promociju smo organizirali u Kući umjetnosti Arsen s puno ponosa i radosti, a onda smo se pribojavali i govorili - samo da ne dođe previše ljudi! Sve je prošlo odlično, podebljano strahom da se nešto ne dogodi, da se virus ne proširi… - ispričala nam je ravnateljica Maja Gulin.

Gorana Rakić: Nismo mi „tete čuvarice“

Epidemiološka slika i organizacija rada u Dječjem vrtiću „Smilje“, koji pohađa oko 440 djece u osam objekata, istovjetna je priči iz „Šibenske masline“. Evo što nam je rekla ravnateljica Gorana Rakić.
- Prva smo linija, uvjetno rečeno, otkad je korona krenula. Nikad vrata vrtića nisu bila zatvorena i kad je korona svima bila nepoznanica i nitko nije znao što nas čeka. Virus se širi, među nama je, ušao je u vrtiće, a ministri i svi koji pričaju o koroni govore samo o školi, a vrtiće nikad nitko nije spomenuo. Tako je od samog početaka i tako je ostalo do danas. Sjećam se da smo prvi dopis od Ministarstva s naputcima što i kako raditi u vrtićima dobili tri mjeseca nakon što je pandemija u našoj zemlji počela, a mi smo to u praksi već provodili. Ovo vrijeme u kojem smo sada je jako teško, svi roditelji rade i djeca moraju pohađati vrtić, a omikron se širi brzinom munje. Puno je djece u samoizolaciji, a virus ne zaobilazi ni naše odgojiteljice. Nisu sve cijepljene, a zaraze se i one koje jesu. Sve nam to otežava rad, ali snalazimo se - kazala nam je ravnateljica Rakić.

---

image

Gorana Rakić, ravnateljica Djecjeg vrtića Smilje
 
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Hanza Media
---

Imali su slučajeva, nastavlja, da su djeca iz jedne skupine tri puta u mjesec dana morala ići u izolaciju. Naravno da vijest o potrebi odlaska djeteta u izolaciju roditelje ne čini sretnima, pogotovu kad se to ponavlja nekoliko puta.

- Ima izdvojenih slučajeva kad su roditelji vrlo neugodni, ali, generalno gledajući, roditelji naše djece su krasni. Razumiju situaciju, velika su nam podrška i na tomu smo im zahvalni. Svi mi dajemo maksimum, odgojiteljice su požrtvovne, rade duže ako zatreba, daju sve od sebe i zaslužuju veliko hvala. Nastojimo s djecom raditi kao da se ništa ne događa, a to zaista nije jednostavno. Zato nas jako boli to što nas nitko nigdje ne spominje. Nismo mi „tete čuvarice“, već odgojiteljice s pet godina fakulteta, magistrice, radimo u odgojno-obrazovnoj ustanovi, odgajamo djecu i pripremamo ih za odlazak u školu i život uopće. Ne kaže se bez razloga da su prve tri godine u odgoju djeteta najvažnije - zaključila je Rakić.

„Diplomirali“ koronu

U susjednim Vodicama, u gradskom vrtiću „Tamaris“, koji u dva objekta pohađa oko 290 djece, rekoše nam da djece u izolaciji uvijek ima.
- Rekla bih da smo već „diplomirali“ ovu koronu. Većina djelatnika je preboljela ili su cijepljeni, pa ne moraju u izolaciju ako je neko dijete u njihovoj grupi pozitivno. U biti, ponašamo se onako kako nam epidemiolozi kažu. Evo, sada su nam u izolaciji dvije odgojne skupine, osim djece iz tih skupina koja su koronu preboljela i imaju potvrdu. Kod organizacije rada snalazimo se svakako. Što se odgojiteljica tiče, najgore je bilo početkom pedagoške godine, u rujnu, jer je bilo pozitivnih, pa se to proteglo do siječnja. U međuvremenu ih se dosta cijepilo i sada je stanje zadovoljavajuće. Kad je trebalo, „uskakale“ su kolegice iz stručne službe, a i sama sam pomagala. Što se roditelja tiče, oni su razumni i svjesni situacije, tako da u ovim uvjetima u kojima živimo i radimo mogu reći da super funkcioniramo - rekla nam je ravnateljica vodičkog vrtića Tina Velerija Storić.

---

image
 Tina Valerija Storić, ravnateljica DV Tamaris Vodice
 
Niksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media
---

Kao u Šibeniku i Vodicama, ništa bolja situacija nije ni u centralnom i područnim odjelima gradske ustanove Dječji vrtić Drniš. Ukupno ga pohađa 320 mališana. U centralnom vrtiću u Drnišu ih je 220, a ostali su u područnim odjeljenjima u Drinovcima, Gradcu, Oklaju i Radoniću.

- Situacija nije lagana, ali smo se već dobro organizirali, imamo dobru suradnju s roditeljima i županijskim Zavodom za javno zdravstvo, tako da se u tom smislu pridržavamo svih potrebnih mjera. Trenutno u izolaciji imamo dvije odgojne skupine, ali u ovom petom valu epidemije to je postalo „normalno“. Organiziramo se, što se rada s djecom tiče, kako nam situacija nameće. Među trenutno 55 zaposlenika je 31 odgojitelj te reorganizacijom i prekovremenim radom nastojimo i uspijevamo zadovoljiti sve potrebe djece i roditelja. Moramo prihvatiti situaciju takvom kakva je, a o frustraciji među zaposlenicima ne mogu generalno govoriti. Vjerojatno ima pojedinaca, ali u konačnici svi se trudimo i odrađujemo posao što je kvalitetnije moguće - kaže Nives Vlaić, ravnateljica drniškog vrtića.

KATJA ERCEGOVIĆ: BORIMO SE, NEMA NAM DRUGE!

Osim dvije predškolske ustanove kojima je osnivač Grad Šibenik, na području grada djeluje i pet vrtića drugih osnivača, odnosno vjerskih zajednica i privatnih osoba. U ovoj pandemiji sve ih muče iste brige, neizvjesnost, priželjkivanje i čekanje kraja ove pošasti. Kontaktirali smo jedan od njih, privatni Dječji vrtić 'Osmjeh'.

---

image
 Katja Ercegović, vlasnica Dječjeg vrtića Osmjeh
 
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
---

- I kod nas je kao i u drugim predškolskim ustanovama. Nije nam lako, nosimo se s tim, borimo se, jer nema nam druge. Djelatnici su svoje 'odradili' ili kroz preboljenje ili cijepljenje, ali djeca su ugrožena. Evo, u ponedjeljak nam se jedna skupina vratila iz izolacije i nemate pojma koliko su djeca bila sretna, a navečer zove epidemiolog da je jedno dijete iz te iste skupine pozitivno. I oni opet moraju u izolaciju! Možete li zamisliti koliko ih je to pogodilo? Ovo je stanje kad čovjek više ne može biti ljut, ovo je tužno, pretužno - riječi su Katje Ercegović, vlasnice Dječjeg vrtića 'Osmjeh', koji u tri objekta pohađa 200 djece. I njoj smeta što se na svim razinama govori samo o školama, a predškolske ustanove su na margini.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => COVID u dječjim vrtićima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => COVID u dječjim vrtićima 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-05 21:54:29 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Katarina Rudan [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-06 08:38:04 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-02-06 08:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 84 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 332 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Šibenske županije [menu-meta_keywords] => vijesti, šibenik, šibenska županija [secure] => 0 [page_title] => Županija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/05\/13848314.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/05\/20752238.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/05\/19901548.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/05\/19901534.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/05\/11121289.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/05\/20757208.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikolina Vukovic Stipanicev\/Cropix\/Hanza Media","Nikolina Vukovic Stipanicev\/Cropix\/Hanza Media","Niksa Stipanicev\/Cropix\/Hanza Media","Niksa Stipanicev\/Cropix\/Hanza Media","Nikolina Vukovic Stipanicev\/Cropix","Niksa Stipanicev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Dje\u010dji vrti\u0107\u00a0 \u0160ibenski ti\u0107i dluje u sklopu gradke pred\u0161kolske ustanove DV Smilje
\n\u00a0","
\nGorana Raki\u0107, ravnateljica Djecjeg vrti\u0107a Smilje
\n\u00a0","\u00a0Tina Valerija Stori\u0107, ravnateljica DV Tamaris Vodice
\n\u00a0","
\nDje\u010dji vrti\u0107 Tamaris Vodice","\u00a0Katja Ercegovi\u0107, vlasnica Dje\u010djeg vrti\u0107a Osmjeh
\n\u00a0",".
\nMaja Gulin, ravnateljica Dje\u010djeg vrti\u0107a \u0160ibenska maslina
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1165","hd_13848314_1920.jpg":"1920x1080","k_13848314_1280.jpg":"1280x1280","k_13848314_1024.jpg":"1024x1024","k_13848314_640.jpg":"640x640","k_13848314_480.jpg":"480x480","k_13848314_340.jpg":"340x340","k_13848314_220.jpg":"220x220","o_13848314_1280.jpg":"1280x776","o_13848314_1024.jpg":"1024x621","o_13848314_640.jpg":"640x388","o_13848314_480.jpg":"480x291","o_13848314_340.jpg":"340x206","o_13848314_220.jpg":"220x133","h_13848314_1280.jpg":"1280x854","h_13848314_1024.jpg":"1024x683","h_13848314_640.jpg":"640x427","h_13848314_480.jpg":"480x320","h_13848314_340.jpg":"340x227","h_13848314_220.jpg":"220x147","pp_13848314_1280.jpg":"1006x1280","pp_13848314_1024.jpg":"805x1024","pp_13848314_640.jpg":"503x640","pp_13848314_480.jpg":"377x480","pp_13848314_340.jpg":"267x340","pp_13848314_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1245","hd_20752238_1920.jpg":"1920x1080","k_20752238_1280.jpg":"1280x1280","k_20752238_1024.jpg":"1024x1024","k_20752238_640.jpg":"640x640","k_20752238_480.jpg":"480x480","k_20752238_340.jpg":"340x340","k_20752238_220.jpg":"220x220","o_20752238_1280.jpg":"1280x830","o_20752238_1024.jpg":"1024x664","o_20752238_640.jpg":"640x415","o_20752238_480.jpg":"480x311","o_20752238_340.jpg":"340x220","o_20752238_220.jpg":"220x142","h_20752238_1280.jpg":"1280x854","h_20752238_1024.jpg":"1024x683","h_20752238_640.jpg":"640x427","h_20752238_480.jpg":"480x320","h_20752238_340.jpg":"340x227","h_20752238_220.jpg":"220x147","pp_20752238_1280.jpg":"1006x1280","pp_20752238_1024.jpg":"805x1024","pp_20752238_640.jpg":"503x640","pp_20752238_480.jpg":"377x480","pp_20752238_340.jpg":"267x340","pp_20752238_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1268","hd_19901548_1920.jpg":"1920x1080","k_19901548_1280.jpg":"1280x1280","k_19901548_1024.jpg":"1024x1024","k_19901548_640.jpg":"640x640","k_19901548_480.jpg":"480x480","k_19901548_340.jpg":"340x340","k_19901548_220.jpg":"220x220","o_19901548_1280.jpg":"1280x845","o_19901548_1024.jpg":"1024x676","o_19901548_640.jpg":"640x422","o_19901548_480.jpg":"480x317","o_19901548_340.jpg":"340x224","o_19901548_220.jpg":"220x145","h_19901548_1280.jpg":"1280x854","h_19901548_1024.jpg":"1024x683","h_19901548_640.jpg":"640x427","h_19901548_480.jpg":"480x320","h_19901548_340.jpg":"340x227","h_19901548_220.jpg":"220x147","pp_19901548_1280.jpg":"1006x1280","pp_19901548_1024.jpg":"805x1024","pp_19901548_640.jpg":"503x640","pp_19901548_480.jpg":"377x480","pp_19901548_340.jpg":"267x340","pp_19901548_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19901534_1920.jpg":"1920x1080","k_19901534_1280.jpg":"1280x1280","k_19901534_1024.jpg":"1024x1024","k_19901534_640.jpg":"640x640","k_19901534_480.jpg":"480x480","k_19901534_340.jpg":"340x340","k_19901534_220.jpg":"220x220","o_19901534_1280.jpg":"1280x853","o_19901534_1024.jpg":"1024x682","o_19901534_640.jpg":"640x426","o_19901534_480.jpg":"480x320","o_19901534_340.jpg":"340x226","o_19901534_220.jpg":"220x146","h_19901534_1280.jpg":"1280x854","h_19901534_1024.jpg":"1024x683","h_19901534_640.jpg":"640x427","h_19901534_480.jpg":"480x320","h_19901534_340.jpg":"340x227","h_19901534_220.jpg":"220x147","pp_19901534_1280.jpg":"1006x1280","pp_19901534_1024.jpg":"805x1024","pp_19901534_640.jpg":"503x640","pp_19901534_480.jpg":"377x480","pp_19901534_340.jpg":"267x340","pp_19901534_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_11121289_1920.jpg":"1920x1080","k_11121289_1280.jpg":"1280x1280","k_11121289_1024.jpg":"1024x1024","k_11121289_640.jpg":"640x640","k_11121289_480.jpg":"480x480","k_11121289_340.jpg":"340x340","k_11121289_220.jpg":"220x220","o_11121289_1280.jpg":"1280x854","o_11121289_1024.jpg":"1024x683","o_11121289_640.jpg":"640x427","o_11121289_480.jpg":"480x320","o_11121289_340.jpg":"340x226","o_11121289_220.jpg":"220x146","h_11121289_1280.jpg":"1280x854","h_11121289_1024.jpg":"1024x683","h_11121289_640.jpg":"640x427","h_11121289_480.jpg":"480x320","h_11121289_340.jpg":"340x227","h_11121289_220.jpg":"220x147","pp_11121289_1280.jpg":"1006x1280","pp_11121289_1024.jpg":"805x1024","pp_11121289_640.jpg":"503x640","pp_11121289_480.jpg":"377x480","pp_11121289_340.jpg":"267x340","pp_11121289_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1274","hd_20757208_1920.jpg":"1920x1080","k_20757208_1280.jpg":"1280x1280","k_20757208_1024.jpg":"1024x1024","k_20757208_640.jpg":"640x640","k_20757208_480.jpg":"480x480","k_20757208_340.jpg":"340x340","k_20757208_220.jpg":"220x220","o_20757208_1280.jpg":"1280x849","o_20757208_1024.jpg":"1024x679","o_20757208_640.jpg":"640x424","o_20757208_480.jpg":"480x318","o_20757208_340.jpg":"340x225","o_20757208_220.jpg":"220x145","h_20757208_1280.jpg":"1280x854","h_20757208_1024.jpg":"1024x683","h_20757208_640.jpg":"640x427","h_20757208_480.jpg":"480x320","h_20757208_340.jpg":"340x227","h_20757208_220.jpg":"220x147","pp_20757208_1280.jpg":"1006x1280","pp_20757208_1024.jpg":"805x1024","pp_20757208_640.jpg":"503x640","pp_20757208_480.jpg":"377x480","pp_20757208_340.jpg":"267x340","pp_20757208_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 332 [name] => Županija [alias] => zupanija [description] => [parent] => 324 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"323","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15028874 Threads: 2 Questions: 3152779418 Slow queries: 7039696 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235012098 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '246' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sibenik/vijesti/zupanija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 332 [name] => Županija [alias] => zupanija [parent] => 324 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sibenik/vijesti/zupanija ) ) [link] => /sibenik/vijesti/zupanija/sve-je-vise-pozitivnih-malisana-i-teta-izolacija-je-postala-normalna-stvar-situacija-se-mijenja-iz-dana-u-dan-a-time-i-re-organizacija-posla-1165397 [printLink] => /sibenik/vijesti/zupanija/sve-je-vise-pozitivnih-malisana-i-teta-izolacija-je-postala-normalna-stvar-situacija-se-mijenja-iz-dana-u-dan-a-time-i-re-organizacija-posla-1165397?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 417316 [name] => korona [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => korona [link] => /tag/korona ) [1] => stdClass Object ( [id] => 370664 [name] => dječji vrtići [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => djecji-vrtici [link] => /tag/djecji-vrtici ) [2] => stdClass Object ( [id] => 666112 [name] => Šibenik, Drniš, Vodice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-06 09:35:56 [main_article_id] => 0 [alias] => sibenik-drnis-vodice [link] => /tag/sibenik-drnis-vodice ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => COVID u dječjim vrtićima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sve je više pozitivnih mališana i teta. Izolacija je postala ‘normalna‘ stvar, situacija se mijenja iz dana u dan, a time i (re)organizacija posla [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-07-52-09-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/05/13848314.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Hanza Media [mainImageDesc] => Dječji vrtić  Šibenski tići dluje u sklopu gradke predškolske ustanove DV Smilje
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/05/13848314.jpg [title] => Dječji vrtić  Šibenski tići dluje u sklopu gradke predškolske ustanove DV Smilje
 
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Hanza Media ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/05/20752238.jpg [title] =>
Gorana Rakić, ravnateljica Djecjeg vrtića Smilje
 
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Hanza Media ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/05/19901548.jpg [title] =>  Tina Valerija Storić, ravnateljica DV Tamaris Vodice
 
Niksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/05/19901534.jpg [title] =>
Dječji vrtić Tamaris Vodice
Niksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/05/11121289.jpg [title] =>  Katja Ercegović, vlasnica Dječjeg vrtića Osmjeh
 
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/05/20757208.jpg [title] => .
Maja Gulin, ravnateljica Dječjeg vrtića Šibenska maslina
 
Niksa Stipanicev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zaista je postalo teško, stresno i mučno pratiti koji sve sojevi COVID-a 19 vrebaju nove žrtve. Neovisno o dobi, spolu, boji kože, preboljenju, cijepljenu, okolini… Čuvali se mi ili ne, bili odgovorni do krajnjih granica ili ne, čini se da će malobrojni „uteći“ ovom virusu. Evo, i u Hrvatskoj se pojavio podsoj omikrona, širi se – kažu stručnjaci – brže od ovog što se "udomaćio". I dok se pitamo kada će kraj, očekujući da nam neki eminentni stručnjak kaže točan odgovor, po mogućnosti i datum, živjeti i raditi se mora. U vremenu i okolnostima u kojima jesmo. U tim i takvim okolnostima rade i dječji vrtići, a virus ne štedi ni one najmlađe. Stoga nas je zanimalo kakvo je stanje u tim predškolskim ustanovama, kako se nose s radom u „izvanrednim okolnostima“, pita li ih itko kako im je, što ih frustrira, kako surađuju s roditeljima… Krenuli smo od šibenskih gradskih vrtića. Dvije su ustanove, Dječji vrtić „Šibenska maslina“ i „Smilje“.

Izolacija: Jedni se vraćaju, drugi odlaze

- Nakon Nove godine situacija je postala zahtjevna i teška, imamo dosta slučajeva oboljenja i djece i naših zaposlenika. Zbog toga je izolacija više nego što je to bilo na početku pandemije. Međutim, za proteklo vrijeme rada u COVID-u osnažili smo sebe, na neki način smo se „uhodali“. Doslovno iz dana u dan mijenjano rasporede, poštujući pri tomu sve zakonske odrednice u organizaciji posla. U praksi to znači da se odgojno-obrazovno osoblje, odgojiteljice, rotiraju po potrebi. Ne uvodimo neke nove strukture koje će nam u tomu pomagati, radimo s postojećim resursima, uključujući i troje pripravnika koje smo nedavno primili te nastojimo taj proces organizirati baš onako kako treba. Naravno, u odgojno-obrazovnom smislu. Iskreno, uopće nije jednostavno organizirati rad u ovakvim uvjetima, ali dajemo sve od sebe i uspijevamo. Nitko nije znao da će to ovako dugo trajati, a nama su protekla dva tjedna bila najgora. Sada se već pomalo, uvjetno rečeno, vraćamo u neku normalu premda i sada imamo nekoliko skupina djece u izolaciji, jedni se vrate, drugi odlaze - kaže ravnateljica Dječjeg vrtića „Šibenska maslina“ Maja Gulin.

---

image
.
Maja Gulin, ravnateljica Dječjeg vrtića Šibenska maslina
 
Niksa Stipanicev/Cropix
---

U „Šibenskoj maslini“ u ovoj pedagoškoj godini ukupno je 510 djece jasličke i vrtićke dobi, stotinjak je zaposlenih, među kojima je oko 60 odgojiteljica. U svakoj skupini je dvoje odgojitelja, a skupine broje od 15 do 22 djece. I uvijek ima pozitivnih na COVID, i djece i odgojiteljica.

- U stalnom smo kontaktu s epidemiolozima, odgojiteljice odrađuju lavovski dio posla i na tomu im beskrajno hvala. Uveli smo i prekovremeni rad za odgojitelje kako bi sve funkcioniralo u skladu sa zakonskim odredbama i aktima o predškolskom odgoju i pedagoškom standardu. Zahvalni smo i roditeljima koji imaju razumijevanja i zaista nismo na toj relaciji imali većih problema ili nesuglasica. Ako je neko dijete u skupini pozitivno na COVID, dojavljuju nam i roditelji i epidemiolozi i tada cijela skupina mora u izolaciju, osim djece koja imaju potvrdu da su preboljela COVID. Njih tada pripojimo drugoj skupini… To su vam teške križaljke - govori Gulin. Ponavlja da nije lako i ne skriva kako ih boli to što ih se u cijeloj ovoj situaciji otkad je pandemije zaboravlja spomenuti. Naravno, na višim „instancama“. Ne očekuju da im se plješće, dijele odličja ili podižu spomenici, ali...

Maja Gulin: Frustrirani smo

- Jako smo frustrirani, neću reći nebrigom, ali maksimalnim nespominjanjem naše djelatnosti u odnosu na školsku, a mi smo od početka COVID-a radili svaki dan. Vrtići se nikada nisu zatvorili, za razliku od škola, nego smo se od prvih dežurstava u vrijeme lockdowna postupno vraćali u redoviti program i redoviti rad. I tako cijelo vrijeme radimo. Dakle, mi nemamo mogućnosti rada online, mi jednostavno moramo svaki dan biti na radnome mjestu. Uživo, u vrtiću. I svaki smo dan roditeljima pomoć u organizaciji njihova života jer je i njima jako, jako teško, čega smo svjesni. Razumijemo se i doista se ne možemo požaliti na roditelje u ovoj količini nervoze i napetosti i promišljanja o tomu što će donijeti sutra - govori Gulin. Nespominjanje uloge dječjih vrtića u ovom ludom vremenu nije jedino što ih iritira, što ih na neki način boli, a riječi ne koštaju ništa. Samo ih netko treba izgovoriti ili napisati.

- Frustrirani smo i zbog toga što je puno naših planova i programa koji uključuju suradnju s vanjskim subjektima, edukacije i slično, prisilno u mirovanju. Svaki dan se pitamo kad će više prestati da normalno možemo živjeti i raditi. Na primjer, zadnje što smo imali je promocija naše slikovnice „Božićne priče iz Šibenske masline“, posvećene djevojčici Kiari kojoj smo na taj način htjeli pomoći. Promociju smo organizirali u Kući umjetnosti Arsen s puno ponosa i radosti, a onda smo se pribojavali i govorili - samo da ne dođe previše ljudi! Sve je prošlo odlično, podebljano strahom da se nešto ne dogodi, da se virus ne proširi… - ispričala nam je ravnateljica Maja Gulin.

Gorana Rakić: Nismo mi „tete čuvarice“

Epidemiološka slika i organizacija rada u Dječjem vrtiću „Smilje“, koji pohađa oko 440 djece u osam objekata, istovjetna je priči iz „Šibenske masline“. Evo što nam je rekla ravnateljica Gorana Rakić.
- Prva smo linija, uvjetno rečeno, otkad je korona krenula. Nikad vrata vrtića nisu bila zatvorena i kad je korona svima bila nepoznanica i nitko nije znao što nas čeka. Virus se širi, među nama je, ušao je u vrtiće, a ministri i svi koji pričaju o koroni govore samo o školi, a vrtiće nikad nitko nije spomenuo. Tako je od samog početaka i tako je ostalo do danas. Sjećam se da smo prvi dopis od Ministarstva s naputcima što i kako raditi u vrtićima dobili tri mjeseca nakon što je pandemija u našoj zemlji počela, a mi smo to u praksi već provodili. Ovo vrijeme u kojem smo sada je jako teško, svi roditelji rade i djeca moraju pohađati vrtić, a omikron se širi brzinom munje. Puno je djece u samoizolaciji, a virus ne zaobilazi ni naše odgojiteljice. Nisu sve cijepljene, a zaraze se i one koje jesu. Sve nam to otežava rad, ali snalazimo se - kazala nam je ravnateljica Rakić.

---

image

Gorana Rakić, ravnateljica Djecjeg vrtića Smilje
 
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Hanza Media
---

Imali su slučajeva, nastavlja, da su djeca iz jedne skupine tri puta u mjesec dana morala ići u izolaciju. Naravno da vijest o potrebi odlaska djeteta u izolaciju roditelje ne čini sretnima, pogotovu kad se to ponavlja nekoliko puta.

- Ima izdvojenih slučajeva kad su roditelji vrlo neugodni, ali, generalno gledajući, roditelji naše djece su krasni. Razumiju situaciju, velika su nam podrška i na tomu smo im zahvalni. Svi mi dajemo maksimum, odgojiteljice su požrtvovne, rade duže ako zatreba, daju sve od sebe i zaslužuju veliko hvala. Nastojimo s djecom raditi kao da se ništa ne događa, a to zaista nije jednostavno. Zato nas jako boli to što nas nitko nigdje ne spominje. Nismo mi „tete čuvarice“, već odgojiteljice s pet godina fakulteta, magistrice, radimo u odgojno-obrazovnoj ustanovi, odgajamo djecu i pripremamo ih za odlazak u školu i život uopće. Ne kaže se bez razloga da su prve tri godine u odgoju djeteta najvažnije - zaključila je Rakić.

„Diplomirali“ koronu

U susjednim Vodicama, u gradskom vrtiću „Tamaris“, koji u dva objekta pohađa oko 290 djece, rekoše nam da djece u izolaciji uvijek ima.
- Rekla bih da smo već „diplomirali“ ovu koronu. Većina djelatnika je preboljela ili su cijepljeni, pa ne moraju u izolaciju ako je neko dijete u njihovoj grupi pozitivno. U biti, ponašamo se onako kako nam epidemiolozi kažu. Evo, sada su nam u izolaciji dvije odgojne skupine, osim djece iz tih skupina koja su koronu preboljela i imaju potvrdu. Kod organizacije rada snalazimo se svakako. Što se odgojiteljica tiče, najgore je bilo početkom pedagoške godine, u rujnu, jer je bilo pozitivnih, pa se to proteglo do siječnja. U međuvremenu ih se dosta cijepilo i sada je stanje zadovoljavajuće. Kad je trebalo, „uskakale“ su kolegice iz stručne službe, a i sama sam pomagala. Što se roditelja tiče, oni su razumni i svjesni situacije, tako da u ovim uvjetima u kojima živimo i radimo mogu reći da super funkcioniramo - rekla nam je ravnateljica vodičkog vrtića Tina Velerija Storić.

---

image
 Tina Valerija Storić, ravnateljica DV Tamaris Vodice
 
Niksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media
---

Kao u Šibeniku i Vodicama, ništa bolja situacija nije ni u centralnom i područnim odjelima gradske ustanove Dječji vrtić Drniš. Ukupno ga pohađa 320 mališana. U centralnom vrtiću u Drnišu ih je 220, a ostali su u područnim odjeljenjima u Drinovcima, Gradcu, Oklaju i Radoniću.

- Situacija nije lagana, ali smo se već dobro organizirali, imamo dobru suradnju s roditeljima i županijskim Zavodom za javno zdravstvo, tako da se u tom smislu pridržavamo svih potrebnih mjera. Trenutno u izolaciji imamo dvije odgojne skupine, ali u ovom petom valu epidemije to je postalo „normalno“. Organiziramo se, što se rada s djecom tiče, kako nam situacija nameće. Među trenutno 55 zaposlenika je 31 odgojitelj te reorganizacijom i prekovremenim radom nastojimo i uspijevamo zadovoljiti sve potrebe djece i roditelja. Moramo prihvatiti situaciju takvom kakva je, a o frustraciji među zaposlenicima ne mogu generalno govoriti. Vjerojatno ima pojedinaca, ali u konačnici svi se trudimo i odrađujemo posao što je kvalitetnije moguće - kaže Nives Vlaić, ravnateljica drniškog vrtića.

KATJA ERCEGOVIĆ: BORIMO SE, NEMA NAM DRUGE!

Osim dvije predškolske ustanove kojima je osnivač Grad Šibenik, na području grada djeluje i pet vrtića drugih osnivača, odnosno vjerskih zajednica i privatnih osoba. U ovoj pandemiji sve ih muče iste brige, neizvjesnost, priželjkivanje i čekanje kraja ove pošasti. Kontaktirali smo jedan od njih, privatni Dječji vrtić 'Osmjeh'.

---

image
 Katja Ercegović, vlasnica Dječjeg vrtića Osmjeh
 
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
---

- I kod nas je kao i u drugim predškolskim ustanovama. Nije nam lako, nosimo se s tim, borimo se, jer nema nam druge. Djelatnici su svoje 'odradili' ili kroz preboljenje ili cijepljenje, ali djeca su ugrožena. Evo, u ponedjeljak nam se jedna skupina vratila iz izolacije i nemate pojma koliko su djeca bila sretna, a navečer zove epidemiolog da je jedno dijete iz te iste skupine pozitivno. I oni opet moraju u izolaciju! Možete li zamisliti koliko ih je to pogodilo? Ovo je stanje kad čovjek više ne može biti ljut, ovo je tužno, pretužno - riječi su Katje Ercegović, vlasnice Dječjeg vrtića 'Osmjeh', koji u tri objekta pohađa 200 djece. I njoj smeta što se na svim razinama govori samo o školama, a predškolske ustanove su na margini.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Hanza Media Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Hanza Media Niksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media Niksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix Niksa Stipanicev/Cropix
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Hanza Media
Dječji vrtić  Šibenski tići dluje u sklopu gradke predškolske ustanove DV Smilje
 
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Hanza Media

Gorana Rakić, ravnateljica Djecjeg vrtića Smilje
 
Niksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media
 Tina Valerija Storić, ravnateljica DV Tamaris Vodice
 
Niksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media

Dječji vrtić Tamaris Vodice
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
 Katja Ercegović, vlasnica Dječjeg vrtića Osmjeh
 
Niksa Stipanicev/Cropix
.
Maja Gulin, ravnateljica Dječjeg vrtića Šibenska maslina
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sibenik/vijesti/zupanija/sve-je-vise-pozitivnih-malisana-i-teta-izolacija-je-postala-normalna-stvar-situacija-se-mijenja-iz-dana-u-dan-a-time-i-re-organizacija-posla-1165397 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c7c171b663b4cc713cc584a1498b81de891ebc48 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sve+je+vi%C5%A1e+pozitivnih+mali%C5%A1ana+i+teta.+Izolacija+je+postala+%E2%80%98normalna%E2%80%98+stvar%2C+situacija+se+mijenja+iz+dana+u+dan%2C+a+time+i+%28re%29organizacija+posla&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsibenik%2Fvijesti%2Fzupanija%2Fsve-je-vise-pozitivnih-malisana-i-teta-izolacija-je-postala-normalna-stvar-situacija-se-mijenja-iz-dana-u-dan-a-time-i-re-organizacija-posla-1165397 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsibenik%2Fvijesti%2Fzupanija%2Fsve-je-vise-pozitivnih-malisana-i-teta-izolacija-je-postala-normalna-stvar-situacija-se-mijenja-iz-dana-u-dan-a-time-i-re-organizacija-posla-1165397 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => COVID u dječjim vrtićima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ŽupanijaCOVID u dječjim vrtićima

Sve je više pozitivnih mališana i teta. Izolacija je postala ‘normalna‘ stvar, situacija se mijenja iz dana u dan, a time i (re)organizacija posla

Piše Katarina Rudan
6. veljače 2022. - 09:35
Dječji vrtić  Šibenski tići dluje u sklopu gradke predškolske ustanove DV Smilje  Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Hanza Media

Zaista je postalo teško, stresno i mučno pratiti koji sve sojevi COVID-a 19 vrebaju nove žrtve. Neovisno o dobi, spolu, boji kože, preboljenju, cijepljenu, okolini… Čuvali se mi ili ne, bili odgovorni do krajnjih granica ili ne, čini se da će malobrojni „uteći“ ovom virusu. Evo, i u Hrvatskoj se pojavio podsoj omikrona, širi se – kažu stručnjaci – brže od ovog što se "udomaćio". I dok se pitamo kada će kraj, očekujući da nam neki eminentni stručnjak kaže točan odgovor, po mogućnosti i datum, živjeti i raditi se mora. U vremenu i okolnostima u kojima jesmo. U tim i takvim okolnostima rade i dječji vrtići, a virus ne štedi ni one najmlađe. Stoga nas je zanimalo kakvo je stanje u tim predškolskim ustanovama, kako se nose s radom u „izvanrednim okolnostima“, pita li ih itko kako im je, što ih frustrira, kako surađuju s roditeljima… Krenuli smo od šibenskih gradskih vrtića. Dvije su ustanove, Dječji vrtić „Šibenska maslina“ i „Smilje“.

Izolacija: Jedni se vraćaju, drugi odlaze

- Nakon Nove godine situacija je postala zahtjevna i teška, imamo dosta slučajeva oboljenja i djece i naših zaposlenika. Zbog toga je izolacija više nego što je to bilo na početku pandemije. Međutim, za proteklo vrijeme rada u COVID-u osnažili smo sebe, na neki način smo se „uhodali“. Doslovno iz dana u dan mijenjano rasporede, poštujući pri tomu sve zakonske odrednice u organizaciji posla. U praksi to znači da se odgojno-obrazovno osoblje, odgojiteljice, rotiraju po potrebi. Ne uvodimo neke nove strukture koje će nam u tomu pomagati, radimo s postojećim resursima, uključujući i troje pripravnika koje smo nedavno primili te nastojimo taj proces organizirati baš onako kako treba. Naravno, u odgojno-obrazovnom smislu. Iskreno, uopće nije jednostavno organizirati rad u ovakvim uvjetima, ali dajemo sve od sebe i uspijevamo. Nitko nije znao da će to ovako dugo trajati, a nama su protekla dva tjedna bila najgora. Sada se već pomalo, uvjetno rečeno, vraćamo u neku normalu premda i sada imamo nekoliko skupina djece u izolaciji, jedni se vrate, drugi odlaze - kaže ravnateljica Dječjeg vrtića „Šibenska maslina“ Maja Gulin.

image
.
Maja Gulin, ravnateljica Dječjeg vrtića Šibenska maslina
 
Niksa Stipanicev/Cropix

U „Šibenskoj maslini“ u ovoj pedagoškoj godini ukupno je 510 djece jasličke i vrtićke dobi, stotinjak je zaposlenih, među kojima je oko 60 odgojiteljica. U svakoj skupini je dvoje odgojitelja, a skupine broje od 15 do 22 djece. I uvijek ima pozitivnih na COVID, i djece i odgojiteljica.

- U stalnom smo kontaktu s epidemiolozima, odgojiteljice odrađuju lavovski dio posla i na tomu im beskrajno hvala. Uveli smo i prekovremeni rad za odgojitelje kako bi sve funkcioniralo u skladu sa zakonskim odredbama i aktima o predškolskom odgoju i pedagoškom standardu. Zahvalni smo i roditeljima koji imaju razumijevanja i zaista nismo na toj relaciji imali većih problema ili nesuglasica. Ako je neko dijete u skupini pozitivno na COVID, dojavljuju nam i roditelji i epidemiolozi i tada cijela skupina mora u izolaciju, osim djece koja imaju potvrdu da su preboljela COVID. Njih tada pripojimo drugoj skupini… To su vam teške križaljke - govori Gulin. Ponavlja da nije lako i ne skriva kako ih boli to što ih se u cijeloj ovoj situaciji otkad je pandemije zaboravlja spomenuti. Naravno, na višim „instancama“. Ne očekuju da im se plješće, dijele odličja ili podižu spomenici, ali...

Maja Gulin: Frustrirani smo

- Jako smo frustrirani, neću reći nebrigom, ali maksimalnim nespominjanjem naše djelatnosti u odnosu na školsku, a mi smo od početka COVID-a radili svaki dan. Vrtići se nikada nisu zatvorili, za razliku od škola, nego smo se od prvih dežurstava u vrijeme lockdowna postupno vraćali u redoviti program i redoviti rad. I tako cijelo vrijeme radimo. Dakle, mi nemamo mogućnosti rada online, mi jednostavno moramo svaki dan biti na radnome mjestu. Uživo, u vrtiću. I svaki smo dan roditeljima pomoć u organizaciji njihova života jer je i njima jako, jako teško, čega smo svjesni. Razumijemo se i doista se ne možemo požaliti na roditelje u ovoj količini nervoze i napetosti i promišljanja o tomu što će donijeti sutra - govori Gulin. Nespominjanje uloge dječjih vrtića u ovom ludom vremenu nije jedino što ih iritira, što ih na neki način boli, a riječi ne koštaju ništa. Samo ih netko treba izgovoriti ili napisati.

- Frustrirani smo i zbog toga što je puno naših planova i programa koji uključuju suradnju s vanjskim subjektima, edukacije i slično, prisilno u mirovanju. Svaki dan se pitamo kad će više prestati da normalno možemo živjeti i raditi. Na primjer, zadnje što smo imali je promocija naše slikovnice „Božićne priče iz Šibenske masline“, posvećene djevojčici Kiari kojoj smo na taj način htjeli pomoći. Promociju smo organizirali u Kući umjetnosti Arsen s puno ponosa i radosti, a onda smo se pribojavali i govorili - samo da ne dođe previše ljudi! Sve je prošlo odlično, podebljano strahom da se nešto ne dogodi, da se virus ne proširi… - ispričala nam je ravnateljica Maja Gulin.

Gorana Rakić: Nismo mi „tete čuvarice“

Epidemiološka slika i organizacija rada u Dječjem vrtiću „Smilje“, koji pohađa oko 440 djece u osam objekata, istovjetna je priči iz „Šibenske masline“. Evo što nam je rekla ravnateljica Gorana Rakić.
- Prva smo linija, uvjetno rečeno, otkad je korona krenula. Nikad vrata vrtića nisu bila zatvorena i kad je korona svima bila nepoznanica i nitko nije znao što nas čeka. Virus se širi, među nama je, ušao je u vrtiće, a ministri i svi koji pričaju o koroni govore samo o školi, a vrtiće nikad nitko nije spomenuo. Tako je od samog početaka i tako je ostalo do danas. Sjećam se da smo prvi dopis od Ministarstva s naputcima što i kako raditi u vrtićima dobili tri mjeseca nakon što je pandemija u našoj zemlji počela, a mi smo to u praksi već provodili. Ovo vrijeme u kojem smo sada je jako teško, svi roditelji rade i djeca moraju pohađati vrtić, a omikron se širi brzinom munje. Puno je djece u samoizolaciji, a virus ne zaobilazi ni naše odgojiteljice. Nisu sve cijepljene, a zaraze se i one koje jesu. Sve nam to otežava rad, ali snalazimo se - kazala nam je ravnateljica Rakić.

image

Gorana Rakić, ravnateljica Djecjeg vrtića Smilje
 
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Hanza Media

Imali su slučajeva, nastavlja, da su djeca iz jedne skupine tri puta u mjesec dana morala ići u izolaciju. Naravno da vijest o potrebi odlaska djeteta u izolaciju roditelje ne čini sretnima, pogotovu kad se to ponavlja nekoliko puta.

- Ima izdvojenih slučajeva kad su roditelji vrlo neugodni, ali, generalno gledajući, roditelji naše djece su krasni. Razumiju situaciju, velika su nam podrška i na tomu smo im zahvalni. Svi mi dajemo maksimum, odgojiteljice su požrtvovne, rade duže ako zatreba, daju sve od sebe i zaslužuju veliko hvala. Nastojimo s djecom raditi kao da se ništa ne događa, a to zaista nije jednostavno. Zato nas jako boli to što nas nitko nigdje ne spominje. Nismo mi „tete čuvarice“, već odgojiteljice s pet godina fakulteta, magistrice, radimo u odgojno-obrazovnoj ustanovi, odgajamo djecu i pripremamo ih za odlazak u školu i život uopće. Ne kaže se bez razloga da su prve tri godine u odgoju djeteta najvažnije - zaključila je Rakić.

„Diplomirali“ koronu

U susjednim Vodicama, u gradskom vrtiću „Tamaris“, koji u dva objekta pohađa oko 290 djece, rekoše nam da djece u izolaciji uvijek ima.
- Rekla bih da smo već „diplomirali“ ovu koronu. Većina djelatnika je preboljela ili su cijepljeni, pa ne moraju u izolaciju ako je neko dijete u njihovoj grupi pozitivno. U biti, ponašamo se onako kako nam epidemiolozi kažu. Evo, sada su nam u izolaciji dvije odgojne skupine, osim djece iz tih skupina koja su koronu preboljela i imaju potvrdu. Kod organizacije rada snalazimo se svakako. Što se odgojiteljica tiče, najgore je bilo početkom pedagoške godine, u rujnu, jer je bilo pozitivnih, pa se to proteglo do siječnja. U međuvremenu ih se dosta cijepilo i sada je stanje zadovoljavajuće. Kad je trebalo, „uskakale“ su kolegice iz stručne službe, a i sama sam pomagala. Što se roditelja tiče, oni su razumni i svjesni situacije, tako da u ovim uvjetima u kojima živimo i radimo mogu reći da super funkcioniramo - rekla nam je ravnateljica vodičkog vrtića Tina Velerija Storić.

image
 Tina Valerija Storić, ravnateljica DV Tamaris Vodice
 
Niksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media

Kao u Šibeniku i Vodicama, ništa bolja situacija nije ni u centralnom i područnim odjelima gradske ustanove Dječji vrtić Drniš. Ukupno ga pohađa 320 mališana. U centralnom vrtiću u Drnišu ih je 220, a ostali su u područnim odjeljenjima u Drinovcima, Gradcu, Oklaju i Radoniću.

- Situacija nije lagana, ali smo se već dobro organizirali, imamo dobru suradnju s roditeljima i županijskim Zavodom za javno zdravstvo, tako da se u tom smislu pridržavamo svih potrebnih mjera. Trenutno u izolaciji imamo dvije odgojne skupine, ali u ovom petom valu epidemije to je postalo „normalno“. Organiziramo se, što se rada s djecom tiče, kako nam situacija nameće. Među trenutno 55 zaposlenika je 31 odgojitelj te reorganizacijom i prekovremenim radom nastojimo i uspijevamo zadovoljiti sve potrebe djece i roditelja. Moramo prihvatiti situaciju takvom kakva je, a o frustraciji među zaposlenicima ne mogu generalno govoriti. Vjerojatno ima pojedinaca, ali u konačnici svi se trudimo i odrađujemo posao što je kvalitetnije moguće - kaže Nives Vlaić, ravnateljica drniškog vrtića.

KATJA ERCEGOVIĆ: BORIMO SE, NEMA NAM DRUGE!

Osim dvije predškolske ustanove kojima je osnivač Grad Šibenik, na području grada djeluje i pet vrtića drugih osnivača, odnosno vjerskih zajednica i privatnih osoba. U ovoj pandemiji sve ih muče iste brige, neizvjesnost, priželjkivanje i čekanje kraja ove pošasti. Kontaktirali smo jedan od njih, privatni Dječji vrtić 'Osmjeh'.

image
 Katja Ercegović, vlasnica Dječjeg vrtića Osmjeh
 
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- I kod nas je kao i u drugim predškolskim ustanovama. Nije nam lako, nosimo se s tim, borimo se, jer nema nam druge. Djelatnici su svoje 'odradili' ili kroz preboljenje ili cijepljenje, ali djeca su ugrožena. Evo, u ponedjeljak nam se jedna skupina vratila iz izolacije i nemate pojma koliko su djeca bila sretna, a navečer zove epidemiolog da je jedno dijete iz te iste skupine pozitivno. I oni opet moraju u izolaciju! Možete li zamisliti koliko ih je to pogodilo? Ovo je stanje kad čovjek više ne može biti ljut, ovo je tužno, pretužno - riječi su Katje Ercegović, vlasnice Dječjeg vrtića 'Osmjeh', koji u tri objekta pohađa 200 djece. I njoj smeta što se na svim razinama govori samo o školama, a predškolske ustanove su na margini.

13. svibanj 2024 09:52