StoryEditorOCM
Županijatrakavica

Sprema se veliki prosvjed: ‘Uklonili smo i komercijalne vezove da ne smetaju linijskom brodu. Što još hoće Jadrolinija?‘

Piše Branimir Periša
28. svibnja 2024. - 08:04
Pristajanje je moguće ”iza ovoga kantuna” - međutim ”Jadrolinija” i dalje zaobilazi Prvić LukuNikša Stipaničev/Cropix

Prema podacima koje smo dobili od Jadranke Fržop, ravnateljice Lučke uprave Šibensko-kninske županije  „Jadrolinija“ baš i nema argumenata kojima može opravdati to što zapovjednik broda „Olea“ odbija pristajati u Prvić Luci. To je izravni povod za pomorski prosvjed mještana u njihovim brodicama, o čemu smo jučer pisali OVDJE.

Jest da je „Olea“  konstruirana s  krmenim putničkim ulazom, neprikladnim za akoštavanje na uskoj, svega pet metara širokoj rivi u Prvić Luci, no upravo zbog toga je ŽLU, pristajući na kompromisno rješenje, još lani uklonila šest komercijalnih priveza za nautičare u unutrašnjosti rive. – govori ravnateljica. Brod dakle, jedino treba zaći desno od mula; „iza kantuna“ doslovce, i problem bi bio riješen.

Nama je to novi element u trakavici s „Oleom“ i drugim brodovima na liniji koja ogorčuje Lučane, a „Jadrolinija“ tu pojedinost ne spominje u svome odgovoru na pitanja ŠIbenskog hr.

-S time smo omogućili pristajanje „Olee“ i ne znam što bismo još mogli uraditi. Na Zlarinu smo uklonili četiri muringa s istom nakanom, a koliko znam, smetaju im i uvjeti na vodičkom pristaništu. Takav je barem stav zapovjednika broda koji ima pravo odlučiti o (ne)pristajanju prema trenutačnim uvjetima u luci. –  kaže Jadranka Fržop.

image


Jadranka Fržop, ravnateljica Lučke uprave Šibensko kninske županije

Nikša Stipaničev/Cropix

Smatra da je to na prvom mjestu problem kompanije koji „Jadrolinija“ ne bi trebala prebacivati na druge:

-Neka osiguraju brod koji odgovara uvjetima i vide što je na stvari sa svojim zapovjednikom! Ne može se Lučka uprava do u nedogled odricati svoga prihoda uklanjajući komercijalne vezove od kojih prihod po zakonu ide u izgradnju i rekonstrukciju riva – dakle u unaprjeđenje obalne infrastrukture. Od tog novca dijelom ćemo, u suradnji s Gradom Vodicama financirati proširenje rive u Luci, međutim, trebamo se strpjeti i čekati na red.

Pokazali smo da je s nama moguće nagoditi se u interesu naših otočana, gostiju i naposljetku „Jadrolinije“. To ćemo raditi i ubuduće, međutim ne možemo znatnije rušiti vlastitu dohodovnu koncepciju zato što nešto smeta državnome brodaru ili tako procjenjuje zapovjednik, makar je brod neadekvatan. - završila je Jadranka Fržop.

Mještani Prvić Luke uoči prosvjeda: "Zašto nam Jadrolinija šalje brodove koji ne mogu pristati u naš porat?"

„Jadroliniji“ smo postavili i pitanje do koje mjere zapovjednik broda može koristiti svoje pravo procjene da ne pristaje u neki porat međutim, prešućeno je u njihovom jučer objavljenom odgovoru.

Sve će opet biti dobro, samo neka se „Lara“ vrati s remonta… - to je za „Jadroliniju“ rješenje problema, uz ispriku Lučanima. A nije! – bit će jasno i na subotnjem prosvjedu.

25. lipanj 2024 16:55