StoryEditorOCM
ŽupanijaOPASNOST NA MURTERU

Slovenci se iz kampa vratili prepuni rana, neki završili i na Hitnoj: Otkriveno je što ih je napalo

Piše Goranka Jureško/JL
14. kolovoza 2024. - 17:57

Ovih je dana slovenskim turistima prisjelo ljetovanje u kampu na Murteru. Izgrizlo ih nešto u unajmljenoj prikolici. Izgledalo je to poprilično "dešperatno" i neugodno! Moguće da se radi o komarcima, pa o nekim sitnim bubama, pa o pustinjskoj mušici... Kulminiralo je zaključkom da su moguće zaradili lišmaniozu.

No na sreću riječ je bila o grinji, uobičajenom stanovniku jastuka, pokrivača, tepiha, odnosno svega onog gdje im je "vlažno, toplo i ugodno" i gdje domaćina mogu maltretirati do mile volje. Upravo to dogodilo se Slovencima u kampu, a neki su noć proveli i na hitnoj.

"Radi se o neugodnim paučnjacima, a njihove ugrize se liječi simptomatski, odnosno lokalno, dok svrbež ne prestane. Dakako, pacijente treba upozoriti da ne grebu mjesto ugriza jer tako može doći do infekcije s obzirom na to da se bakterije koje uredno žive na koži tako unose u organizam pa može nastati sepsa. U tom slučaju nužna je antibiotska mast kojom pacijent maže inficirano mjesto na koži", objašnjava dr. Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

18. rujan 2024 19:45