StoryEditorOCM
ŽupanijaTASTE LIKE MARENDA

Sjajan projekt nastavlja se i ovog vikenda: Kraljevska marenda i odličan popratni program očekuju vas u Kninu

Piše Šibenski.hr
29. srpnja 2024. - 18:07
Na staroj tržnici, u Zvonimirovoj ulici u Kninu vas iduću subotu, 3. kolovoza s početkom u 9 sati očekuje četvrta marenda u sklopu projekta „Taste like... marenda“Miranda Trklja/

Na staroj tržnici, u Zvonimirovoj ulici u Kninu vas iduću subotu, 3. kolovoza s početkom u 9 sati očekuje četvrta marenda u sklopu projekta „Taste like... marenda“ koju organizira TZ Šibensko-kninske županije, u suradnji s TZ Grada Knina. Tradicionalne marende će pripremati kuhari Restorana Tvrđava Knin, a uz njih ćete moći uživati u vinima Vinoplod Vinarije Šibenik, Ško vina, Vinarije Džapo te Vinarije Burnum. Uz to vas očekuje i zanimljiva interpretativna gastro šetnja, glazba uživo, ojkanje, radionica za djecu i odrasle te domaći proizvodi od lokalnih OPG-ova.

Kako se jelo i što se marendavalo na kraljevskom dvoru i među pukom? Tko je jeo meso, tko ribu, a tko žitarice? Koliko je nekadašnje gastro tradicije prisutno, opstalo i ostalo do danas saznat ćete u interpretativnoj gastro šetnji "Zvonimirova marenda" koju priprema Udruga turističkih vodiča Mihovil Šibenik, a s kojom počinje četvrta marenda u sklopu projekta „Taste like... marenda“ u Kninu, u subotu, 3. kolovoza, u 9 sati.

image
Miranda Trklja/

Marendu će u kraljevskom gradu pripremati kuhari poznatog Restorana Tvrđava Knin, a na meniju će biti dvije tradicionalne marende pripremljene od lokalnih namirnica karakterističnih za ovo doba godine. Za dobru kapljicu nakon jela pobrinut će se Vinoplod Vinarija Šibenik, Vinarija Džapo, Ško Vina i Vinarija Burnum ponudom svojih vrhunskih vina. Marende i vina će se prodavati na lokaciji po pristupačnoj cijeni.

Za dobru atmosferu u jutarnjim subotnjim satima pobrinut će se La Strada Band širokim repertoarom domaće i strane glazbe, koja će se dobro uklopiti u ovu „marendašku priču.“ Svi prisutni imat će priliku poslušati pjevačku skupinu KUD-a „Kralj Zvonimir“ Knin, koja njeguje i čuva od zaborava tradicionalni napjev kninskog kraja, ojkalicu. UNESCO je prepoznao tradicijsku vrijednost ojkalice i istu zaštitio kao nematerijalnu kulturnu baštinu.

image
Trklja Miranda/

U Kninu ćete moći kupiti i domaće proizvode od lokalnih OPG-ova te rukotvorine lokalnih kreativaca. Osim toga vas očekuje i zanimljiva radionica za odrasle „Izrada elemenata tradicionalne nošnje koju će voditi udruga „Naše ognjište.“ Na ovoj zanimljivoj radionici ćete imati priliku naučiti tkati na malom tkalačkom stanu, namotavati pređu na snovaljku, čuti sve o raznim vrstama prediva, vuna, bojanju vune te kako izgleda proces od striženja vune pa do gotovih proizvoda. U sklopu događanja vam pripremaju i radionicu oslikavanja platnenih vrećica za djecu, koju će voditi Ekološka udruga „Krka“ Knin.

Sve detaljne informacije vezane uz projekt „Taste like... marenda“ možete pronaći na Internet stranici TZ Šibensko-kninske županije te na njihovim društvenim mrežama. 

28. rujan 2024 03:45