StoryEditorOCM
ŽupanijaTomislav Jukić

Šibenski Zavod za hitnu medicinsku pomoć odolijeva sveopćoj krizi koja je prisutna u Hrvatskoj: Liječnici i sestre rade i u slobodno vrijeme

Piše Katarina Rudan
28. veljače 2020. - 08:04

 

 

Zavod za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije od ovog tjedna bogatiji je za dva nova vozila za potrebe Hitne medicinske službe, tako da danas raspolaže s ukupno 18 vozila koja su u potpunosti opremljena po standardima hitne medicine.

Jedno vozilo namijenjeno je Primoštenu, a drugo Tisnom. Ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Tomislav Jukić pohvalit će se da je vozni park Zavoda na čijem je čelu među najmlađima u Hrvatskoj.– Na našem su području, osim Šibenika, i ispostave Drniš, Knin, Tisno, Vodice i Primošten. Posebno nas čini ponosnima to što je prosječna starost voznog parka oko pet godina. Tomu smo težili zadnjih sedam godina. Naime, kad su 2012. godine zavodi izdvojeni iz sastava domova zdravlja, naslijedili smo vozni park i opremu koja je bila u dosta lošem stanju. To je zahtijevalo hitnu obnovu, a to je značilo i puno sredstava.

Novac iz Županije

S obzirom na to da bez dobrih i suvremeno opremljenih vozila nije moguće kvalitetno odrađivati tako odgovoran i zahtjevan posao, fokus smo stavili upravo na nabavu vozila i opreme. Evo, sada će svaka ispostava imati dva vozila, što je iznad standarda u Republici Hrvatskoj, a planiramo i dalje nabavljati nova vozila i opremu. Zahvaljujući dobroj suradnji sa Šibensko-kninskom županijom, našim osnivačem, koja osigurava novac za kupnju vozila iz takozvanih decentraliziranih sredstva, a Zavod financira opremu, uspijevamo u tomu – kaže Jukić.

Dodaje da “stara” vozila koja više ne koriste za potrebe hitne medicine ne prodaju, rashoduju ih, a ona koja su u relativno dobrom stanju nakon servisiranja poklanjaju. Tako su prošle godine jedno vozilo poklonili DVD-u Zlarin, a ove će jedno donirati DVD-u Skradin. Inače, većina vozila i osoblja stacionirana je u Šibeniku, u kojem Služba hitne medicine dnevno radi s dva tima i dva su vozila stalno u upotrebi. Jedno je spremno 24 sata dnevno za potrebe pripravnosti Skradina ili za izvanredne situacije.

Na pitanje kakva je situacija s liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima te vozačima, Jukić odgovara da trenutno imaju dovoljno osoblja i za sada odolijevaju krizi medicinskog osoblja koja je prisutna u Hrvatskoj. Imaju 33 liječnika, 59 medicinskih sestara i medicinskih tehničara te 26 vozača.

– S Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) ugovoreno je 29 timova T1, koji u svojem sastavu imaju liječnika, medicinsku sestru ili tehničara te vozača. Najviše timova T1, njih deset, stacionirano je u Šibeniku. Pet timova T1 je u Vodicama, s tim što rad jednog tima sufinancira Grad Vodice, četiri su tima u Primoštenu, te po pet timova T1 u Drnišu i Kninu. U ispostavi u Tisnom imamo pet timova T2, u kojima su dvije medicinske sestre ili dva tehničara, od kojih je jedno vozač, a pokrivaju područje cijelog otoka Murtera. U Prijavno-dojavnoj jedinici, u centrali u Šibeniku, također je pet timova T2 i oni opslužuju cijelu županiju. To je dovoljno tijekom godine, osim u špici turističke sezone, kad se naglo poveća broj “stanovnika”, a time i hitnih intervencija. Tada je nužno povećati i broj timova hitne medicine – kaže Jukić.

S koliko timova i na koji će način to pitanje ove godine riješiti, bit će poznato nakon što Ministarstvo zdravstva i HZZO donesu odluku kojim će primorskim županijama osigurati sredstva za dodatne timove, a onda će Zavod objaviti natječaj za zapošljavanje sezonskih djelatnika. Iz dosadašnjeg iskustva obično to bude krajem travnja ili početkom svibnja.

– Do sada smo dobivali tim T1 za našu dionicu autoceste koji bi imao sjedište u Skradinu, a u Tisnom bismo postojeće timove T2 nadogradili s liječnicima i oni prerastaju u T1 timove. Tako bude od 15. svibnja do 15. rujna, a troškove pokriva HZZO. S Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu dogovor je do sada bio da tim u Skradinu, koji u sezoni “pokriva” autocestu, intervenira i u hitnim slučajevima u Nacionalnom parku Krka, u kojem tijekom dana u sezoni boravi oko 10.000 ljudi – kaže Jukić.

Ugovori o suradnji

Hoće li za sezonu Zavod dobiti potreban kadar, u ovom trenutku nezahvalno je bilo što pretpostavljati. Svjesni stanja na tržištu rada s liječnicima i općenito medicinskim kadrom, zdravstvene ustanove na području Šibensko-kninske županije, Zavod za hitnu medicinu, Dom zdravlja Šibenik i županijska Opća bolnica Šibenik još su prije par godina potpisale ugovor o poslovnoj suradnji.

– Ugovor o poslovnoj suradnji potpisali smo i sa zavodima za hitnu medicinu Ličko-senjske i Zadarske županije i time omogućili da jedni drugima “uskačemo” u pomoć. U praksi to znači da liječnici i medicinske sestre u svojem slobodnom vremenu, ako to žele, odlaze raditi u druge ustanove. Naravno, taj prekovremeni rad plaća ustanova u kojoj ga odrade. Ugovori o poslovnoj suradnji i dalje su na snazi te se nadam da ćemo, ako ne nađemo dovoljan broj liječnika za sezonu, na taj način kvalitetno odraditi posao – na kraju će Jukić, dodavši da poslovna suradnja često spašava situaciju.

Inače, tijekom 2019. godine timovi Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije ukupno su odradili 21.348 intervencija, oko pet stotina više nego godinu prije.

17. travanj 2024 17:57