StoryEditorOCM
Izbori 2021lokalni izbori

SDP službeno predstavio Šupu u utrci za župana, stigao i Peđa Grbin: ‘Jedna te ista stranka nas je dovela do toga da smo najsiromašniji u Dalmaciji‘

Piše Zdravko Pilić
14. ožujka 2021. - 13:25
Izbori 2021
Na predstavljanje kandidature Joška Šuše stigli su i šef stranke Peđa Grbin te zastupnik u Europksom parlamentu Tonino PiculaNikša Stipaničev/Cropix

Joško Šupe, kandidat SDP-a za novog šibensko – kninskog župana, potječe iz stare šibenske težačke obitelji – ćaća mu je cijeli život radio u polju, a mater mu je bila krojačica u Reviji. Ono čemu su ga njegovi roditelji naučili je poštenje i da ništa ne dolazi preko noći, nego od teškog i poštenog rada. - Tako ja vidim i županiju, i takvom ću je i stvarati, kao županiju reda, rada i poštenja' – kazao je sam Šupe na svom predstavljanju, ispred hotela Jadran u Šibeniku, okružen svojim stranačkim kolegama i prijateljima, među kojima su bili i predsjednik stranke Peđa Grbin te Tonino Picula, SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu.

'Diplomirao sam prije roka na Ekonomskom fakultetu u Splitu, i između ponude da ostanem kao asistent na katedri računovodstva i posla u banci izabrao sam ovo drugo. Kao bankar sam radio 20 godina i naučio što znači povjerenje, dostupnost, otvorenost i transparentnost. Na isti takav način vodit ću i županiju. Svjestan sam da se povjerenje teško dobija, a lako gubi. Obećavam da vas neću iznevjeriti' – poručio je Šupe.

Čija će županija biti dostupna i otvorena 24 ure dnevno, svim mogućim kanalima komunikacije, kao servis građana, u kojoj se zahtjevi rješavaju u roku. A ne da ljudi čekaju godinama na građevinske dozvole, i i poduzetnici na pokretanje posla, u turizmu i maloj poljoprivredi. To je ono što ćemo promijeniti. Vidjet ćete svaki račun, na što je potrošena svaka kuna, poručio je Šupe, koji će omogućiti svakom učeniku prijevoz do škole, a svakom umirovljeniku put do doktora, primiti skrb i kupiti lijeklove. A ne da sadašnji župan ima dva auta a grad Knin jedno jedino vozilo Hitne pomoći.

Ne treba samo vraćati županiju ljudima, nego i ljude u županiju, navodi Šupe, s podatkom da smo se po broju stanovnika vratili u 1890. godinu.

- 'Nemamo ni strategiju razvoja, ni viziju, a ja vidim županiju sa zelenom i održivom ekonomiju, prometno povezanu cestama, željeznicom i brodovima, s održivim turizmom i energetski neovisnu, s novom bolnicom. Neću se sramiti zakucati ni na jedna vrata za svoju županiju, jer kad je riječ o njoj ne postoje naši i vaši, nego samo dobri i loši projekti. Jedna te ista stranka već 25 godina vlada i rukovodi ovom županijom, koju je dovela do toga da je najsiromašnija u Dalmaciji, s najvećim padom indeksa razvijenosti u cijeloj Hrvatskoj, do toga da imamo tri najnerazvijenije općine u Hrvatskoj na teritoriju baš naše županiju, da nam je svaki četvrti stanovnik stariji od 65 godina, da jako loše povlačimo EU sredstva, pa je konačno da toj i takvoj vlasti kažemo – Dosta je, ajmo naprid!' - predstavio je Šupe na koncu i svoj borbeni slogan.

Grbin je, predstavljajući Šupu kao čovjeka koji to može promijeniti, kazao da on i oni, ne traže izgovore, kao HDZ, nego nude odgovore.

-'Gospodarstvo je u nadležnosti županije, a što ona i župan čine po tom pitanju! Ništa, kao ni po pitanju ceste do Knina, ne rade ništa. I tako godinama! Nećemo nuditi cjepivo protiv raka, varati birače obećanjima, već ljude koji mogu ostvariti ono što je realno' – kazao je Grbin, dok je Picula – koji je govorio prvi, i gotovo jednako dugo koliko i Grbin i Šupe zajedno – pozvao svoj sugrađane da iziđu na lokalne izbore, jer su oni jako važni.

-'Svjedočimo da umjesto razvojnih planova i onog što bi trebalo omogućiti bolji život građana, lokalna samouprava u poslednje vrijeme prostor u kojem se dnevno proizvode afere, ukorjenjuje korupcija i nepotizam. To treba promijeniti. I zato sam došao podržati Šupu i njegov tim.' - kazao je Picula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:32