StoryEditorOCM
Županijapočela kampanja

SDP-ovci u gradu i Šibensko-kninskoj županiji biraju novo vodstvo, evo kako trenutno stoje stvari te tko se sve uključio u bitku za fotelje

Piše Davorka Blažević
5. studenog 2021. - 14:21

SDP ulazi u fazu unutarstranačkih izbora na terenu. Biraju se predsjednici gradskih i županijskih organizacija, za koje su se kandidature mogle predati zaključno s četvrtkom. Članstvo je u međuvremenu temeljito "filtrirano", jer je, kako ističu u SDP-u, bilo i mrtvih, i onih koji su odbijali plaćati članarinu, de facto onih koji su htjeli biti članovi SDP-a i onih koji su to bili po inerciji. Po modelu "jedan član, jedan glas" i u Šibensko-kninskoj županiji esdepeovci će 27. studenoga birati nova vodstva u gradovima i županiji.

(Zasad) samo tri kandidata za dvije ključne funkcije...

Zasad su kandidature za šefa šibensko-kninskog županijskog SDP-a podnijeli Ivan Rajić, stranački veteran, profesor obrane i zaštite i Karlo Klarin, također profesor po zanimanju, poliglot i poduzetnik, pripadnik tzv. nove generacije u SDP-u.

Nasuprot ovom profesorskom duelu na županijskoj razini, za čelnu poziciju šibenskog SDP-a zasad se kandidira samo aktualni predsjednik Tonči Restović. U ovom trenutku ne možemo decidirano tvrditi da će Restović i ostati jedini kandidat za čelnika GO, ali možda to kod šibenskih esdepeovaca pomalo postaje i tradicija, jer, i na prošlim unutarstranačkim izborima ovaj šibenski odvjetnik bio je jedini s ambicijom da preuzme vođenje gradske organizacije.

- Uvjeti za kandidiranje su jednostavni, dostupni svima, pa molim, slobodno, tko želi može se do četvrtka prijaviti, a članovi će odlučiti kome će dati povjerenje. Međutim - naglasit će odmah Restović - budem li jedini kandidat, za mene je to samo dodatna odgovornost, ali i potvrda moga rada u proteklom stranačkom mandatu.

Restović ima već više od 15 godina iskustva u privatnoj odvjetničkoj praksi, bio je i pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode gdje je vodio Upravu za inspekcijske poslove, a neko vrijeme je bio i ravnatelj NP Krka. Trenutno je pri kraju specijalističkog studija Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, smjer Međunarodni odnosi i diplomacija. Govori aktivno engleski jezik, a koristi se talijanskim, njemačkim i kineskim.

Osvoji li i drugi mandat na čelu šibenskog SDP-a, nastavlja sa svojim suradnicima borbu koju su počeli u gradskim predstavničkim tijelima, kroz Gradsko vijeće u kojemu je i sam član, najavljuje da će SDP nastaviti biti konstruktivna oporba, da će se fokusirati na rad s gradskom organizacijom, svjestan da su kroz šibensko Gradsko vijeće sada vidljiviji, ali i izloženiji kritici, a najavljuje i peticije, tribine, okrugle stolove, jer suština je angažmana na lokalnoj razini da čujete što građani misle i da se aktivno borite za njihove interese.

Bez "zle krvi"

Uvjeren je da na ovim unutarstranačkim izborima neće biti zle krvi, ni udaraca ispod pojasa, a kandidati će više govoriti o načinu rada u stranci negoli o viziji SDP-a.- Ne vidim da bi sada moglo biti nešto zbog čega bi se krvili - kaže Restović.

Očekuje da će se preostalo članstvo šibenskog SDP-a, organizacije koja je nakon revizije i reevidencije "kraća" za 73 člana, na izbore izaći masovno, ali, dodaje, puno je bitnije da nakon izbora svi sudjeluju u radu stranke.

- Završili smo s unutarstranačkim ratovima, a ja bih rekao zapravo, s osobnim ratovima, i sad možemo ići dalje- poručuje Restović, koji se unaprijed veseli što će, pobijedi li, u Gradskom odboru SDP-a Šibenika imati jedan optimalan sklop mladih ljudi s nekoliko iskusnijih SDP-ovaca, te da će biti u prilici raditi sa, kako veli, zbilja super ekipom.

U manje komotnoj situaciji su kandidati za prvu poziciju u ŽO SDP-a, Ivan Rajić i Karlo Klarin, već i stoga što su dvojica koji pretendiraju na taj stranački položaj, a Restović je (zasad) bez konkurencije. U tom se duelu može očekivati i nešto više napetosti i suparničke retorike, pogotovo jer je trenutni predsjednik ŽO SDP-a Joško Šupe, odlučio podržati kandidaturu mlađeg kandidata, Klarina, nasuprot starijeg kolege s kojim već dugo djeluje u SDP-a.

Sam Šupe ne ide u ovu izbornu utakmicu, jer, kako je i dosad izjavljivao, smatra da mu loši rezultati na lokalnim izborima, ispod njegovih očekivanja, ne daju moralno pravo na novu kandidaturu. Naprotiv, reći će, osjećam se moralno odgovornim za izborni rezultat i odlučio sam se povući kako bi mjesto otvorio novim, mladim ljudima i novim idejama.

Šupe stao iza Klarina

- Karlo Klarin ima potpuni integritet, politički, profesionalni i moralni, i dobar je kandidat za šefa ŽO SDP-a - tvrdi Šupe. Već godinama vodi jedinu pobjedničku SDP-ovu organizaciju, onu u Tisnu, i kad je SDP s koalicijskim partnerima u županiji došao u poziciju da participira u vlasti, nije mu palo na pamet da trči za sinekurama. Trebamo se kao stranka otvoriti za mlade, pametne i sposobne ljude, i primijeniti pobjedničku formulu s Korčule i srednjodalmatinskih otoka na cijelu Hrvatsku. Karlo radi i živi socijaldemokraciju u punom smislu - uvjeren je Šupe.

Klarin se članstvu obratio objavom na Facebooku u kojoj navodi kako je došlo vrijeme za još jedan iskorak u njegovu životu.

- Nakon mandata u kojem sam bio potpredsjednik Jošku Šupi, na predstojećim unutarstranačkim izborima kandidirat ću se za predsjednika Županijske organizacije SDP-a. Nije ovo vrijeme u kojem je socijaldemokracija previše cijenjena, ali ja u nju vjerujem, vjerujem u poštene ljude oko sebe i vjerujem da sad, kada nismo samo konstruktivna oporba, već kotačić vlasti u našoj županiji, možemo snažnije iskoristiti naše potencijale, privući mlađu populaciju i nastaviti smjerom solidarnosti, jednakosti i uključivosti te modernih politika koje smo svi zajedno promovirali cijelo ovo vrijeme.

Dolazim iz lokalne organizacije Tisno gdje je SDP na vlasti već 12 godina i svi smo svjedoci promjene kvalitete života na bolje. Želim preslikati model Tisnog na županiju, što smo dijelom i napravili u proteklom mandatu. Od Tisnog smo napravili modernu turističku, ali i gospodarsku oazu u županiji. To možemo napraviti i sa županijom. Trenutno sam općinski vijećnik u trećem mandatu, a paralelno sam i vijećnik Županijske skupštine Šibensko-kninske županije skupa s Joškom Šupom i Ivanom Vučenović, te član Glavnog odbora SDP-a.

Premda je stranačka boja crvena, težit ću razvoju zelene tehnologije, promicanju održivog razvoja i ekoturizma, a briga za socijalno osjetljive skupine je uvijek bila među mojim primarnim ciljevima. Kako sam proteklih 15 godina u školstvu, to će i dalje ostati u fokusu mog javnog djelovanja. Vidimo se 27. studenog - napisao je Klarin uz objavu kandidature.

Rajić radno!

Njegov protukandidat Ivan Rajić, profesor obrane i zaštite i pravi SDP-ov veteran, u nešto kraćoj objavi na društvenim mrežama kaže:

- Drage stranačke kolegice i kolege, danas sam predao najavljenu kandidaturu za predsjednika županijskog SDP-a pod sloganom RADNO! To oslikava moj program vođenja stranke u sljedeće 4 godine. Radno sa ljudima, radno s gradskim i općinskim organizacijama, radno na podizanju kvalitete stanovnika naše županije, radno na aktiviranju stranačkog života. To su moji glavni ciljevi. Obilaskom terena dobivam jasnu poruku. SDP je potreban kao jaka politička stranka, za SDP postoji velika energija kod ljudi, no upravo je na SDP-u da stalnim i odgovornim radom vrati povjerenje ljudi! I zato RADNO ZA SDP!

Rajić smatra da svatko ima pravo kandidirati se, ali vjeruje u svoj program koji bi trebao SDP približiti onom vremenu kad je u Šibeniku i županiji bilježio vrlo dobre rezultate i predstavljao jaku političku stranku. No, o svome rivalu govori izrazito suparnički, u natjecateljskom duhu.

- Čovjek koji kaže da nema vremena za bavljenje politikom, pa se zato ne kandidira na lokalnim izborima za načelnika općine Tisno, ne angažira se ni u parlamentarnim izborima, zapravo izbjegava odgovornost - kaže Rakić i dodaje:- Nasuprot njemu, ja sve svoje iskustvo i znanje stavljam u funkciju SDP-a, jer SDP danas više nego ikad treba snažan angažman svih članova, pogotovo na terenu - kazat će.

Klarin i Rajić već ukrstili rukavice

Ne misli da bi godine starosti trebale biti ograničavajući faktor, jer "ovdje je riječ o sposobnosti ili nesposobnosti, o želji ili izostanku želje da se baviš politikom, o vještini ili nevještini. A star je onaj tko ne priznaje mlade. No, u ovom trenutku - tvrdi - smatram da treba imati itekako iskustva i mudrosti da se ova, nikad turbulentnija vremena u SDP-u, uspješno prevladaju.

Klarin, međutim, odlučno demantira svoga protukandidata. Nisam se kandidirao za načelnika općine Tisno jer smo već od ranije imali dogovor da se ne kandidiram, s obzirom na to da ne bi bilo pošteno da načelnici uvijek budu iz istog mjesta, pa još i s istim prezimenom, kao da smo privatizirali općinu. Ali, ne znam kad sam ja to rekao da se neću kandidirati za predsjednika ŽO SDP-a - čudi se Klarin.

O svom suparniku ima samo najbolje riječi, ali misli da je vrijeme za mlađe ljude SDP-a. Stoga je i glavni moto njegove kampanje da stranku treba približiti, kroz brojne aktivnosti, mladima, promovirati zelenu politiku, nove tehnologije i na njima graditi nove gospodarske perspektive za županiju koja je u tom segmentu sve slabija. Uz to, cilj mu je vratiti povjerenje u SDP, i ne brine ga što je stranka kroz zadnjih godinu dana prošla kroz iznimno teška previranja.

Na potezu su članovi SDP-a, a kako oni odaberu, takav će SDP u Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji i biti…

Anita Jakšić predala kandidaturu za šeficu županijske organizacije

Dosadašnja tajnica SDP-a Šibensko-kninske županije, Anita Jakšić, predala je kandidaturu za predsjednicu županijske organizacije. Jakšić će tako ući u ring s Ivanom Rajićem i Karlom Klarinom. Šibenski.hr

25. travanj 2024 01:42