StoryEditorOCM
ŽupanijaČekali i nedočekali:

Rogozničko zaleđe već mjesec dana ne prima poštu - poštar imao smrtni slučaj u obitelji, a zamjenski dao otkaz

Piše Vedrana Stočić
30. lipnja 2019. - 12:42

Gotovo mjesec dana stanovnici rogozničkog zaleđa, poput naselja Dvornice, Zaselo i drugih... ne primaju poštu.
To nije prvi put. Pošta je, kažu, u Primoštenu, ali im je ne žele dati jer – nema poštara. Gotovo identična situacija bila je i u prosincu prošle godine. Više od pet stotina kućanstava u širem rogozničkom kraju nije primilo poštu. Radilo se i tada o nekoliko tisuća pošiljki koje nisu stigle na naznačene adrese. Ljudi su čekali račune, razne obavijesti iz medicinskih ustanova, darove za Božić, čestitke... Da bi došli do svojih pošiljki, doslovno su morali kopati po zatrpanom dostavnom poštanskom centru u Primoštenu. Ovaj put ne mogu ni to!


I tada, a i sada, iz Ureda za korporativne komunikacije Hrvatske pošte dobili smo odgovor sljedećeg sadržaja:
– Provjerom na terenu utvrđeno je kako na dostavnom području Rogoznice nema kašnjenja u dostavi. U proteklom mjesecu, u periodu od tjedan dana, dostavu je obavljao poštar na zamjeni te su bila moguća manja kašnjenja, ali nikako ne dulja od tjedan dana. Još jednom napominjemo kako s današnjim danom na cijelom dostavnom području nema zaostataka ni poteškoća s dostavom pošiljaka.


Da se nešto s poštarima i dostavom događa, osjetili su na svojoj koži i stanovnici Rogoznice. Njima su pošiljke kasnile desetak dana, a posebno su u panici bili poduzetnici budući da imperativno moraju poštovati rokove ili im od nekih državnih institucija, kao primjerice Porezne uprave, slijede sankcije.


Provjerom iz prve ruke doznalo se da je poštar imao smrtni slučaj u obitelji, a onaj zamjenski, zaposlen na neodređeno vrijeme, nakon svega desetak dana rada sam je dao otkaz. Očito su, smatraju Rogozničani, radni uvjeti na ovaj pasjoj vrućini teški za poštare, posebice one zamjenske, koji nisu naučili na pakleni tempo za malo novca.


Dodajmo i to da iz Ureda za korporativne komunikacije Hrvatske pošte kašnjenje pošiljki opravdavaju objektivnim razlozima. Ponovno se pozivaju na krive kućne brojeve, nedostatak poštanskih sandučića i netočne adrese... Međutim, naši sugovornici tvrde upravo suprotno – svi primatelji pošte imaju uredne brojeve, adrese i sandučiće. Po njima, problem je nastao kada su zbog racionalizacije poštanske mreže Rogoznici oduzeli status dostavnog poštanskog ureda.


Prvi put u 150 godina postojanja, rogoznički ured prestao je biti dostavni i dobio je status isporučnog. Rogozničke listonoše od tada svako jutro na svojim mopedićima moraju prevaljivati desetak kilometara do primoštenskog poštanskog ureda kako bi pokupili pismene pošiljke. Nakon toga ih čeka obilazak rogozničke općine, koja se proteže na osamdesetak četvornih kilometra, 54 kilometra obalne crte i čak osam kategoriziranih turističkih naselja, a obuhvaća i brojna sela i zaseoke u zaleđu općine. Kada podijele poštu, moraju se vratiti u Primošten, i to najkasnije do 15.30, kako bi razdužili preporučene pošiljke. Za lošeg vremena, doznajemo, poštari pošiljke dostavljaju čak i privatnim vozilima. Građani općine Rogoznica zamjeraju i svojoj lokalnoj samoupravi što se nije znala izboriti za bolji status svoga poštanskog ureda, to više što su Rogozničani zgradu pošte, centralu i telefoniju izgradili vlastitim novcem – samodoprinosom!
 

01. svibanj 2024 16:20